Officieel bezoek aan Caribisch deel van het Koninkrijk - VI | De Oranjes

woensdag 2 november 2011

Officieel bezoek aan Caribisch deel van het Koninkrijk - VISeru Fortuna – een achterstandswijk in Willemstad – heeft zelden zo’n hoog bezoek gekregen als vandaag. Hoewel de wijk veel met Nederland te maken heeft- Nederlandse Curaçaose probleemjongeren komen uit die wijk - was Koningin Beatrix er nog nooit eerder geweest. Koningin Beatrix, Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima kregen aan de hand van een wandeling en uitleg over de integrale aanpak en buurtacties een beeld van de wijk. De wijk staat al járen slecht bekend, woningen zijn veel te klein en worden nauwelijks onderhouden. De FKP – stichting voor volkshuisvesting – wil hier verandering in brengen, en organiseerde dan ook de rondleiding voor het Koninklijk gezelschap. De bewoners van de wijk geloven niet meer in de plannen. Een van hen zegt tegen de Koningin: “Morgen zijn ze ons weer vergeten en blijft alles bij het oude” Daarbij wijst ze op een lantaarnpaal die al 7 jaar kapot is. De ‘Koningin van de wijk’ de oudste bewoner van de wijk zorgt er met haar rolstoel voor dat de Koningin, prins en prinses niet om haar heen kunnen. Ze voerde een maar liefst 10 minuten durend gesprek met hen.

Na het verlaten van de wijk wordt de verpleegopleiding IFE bezocht. Er is pas een nieuw gebouw naast de universiteit gebouwd. Tijdens het bezoek praten Koningin Beatrix, Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima met de studenten. Daardoor werden ze geïnformeerd over de verschillende opleidingen van doktersassistent tot Maatschappelijke gezondheidszorg. Tot slot wordt een groepsfoto gemaakt.. maar omdat iedereen zo dicht mogelijk bij de Koningin, prins of prinses wil staan, werd dat een rommeltje.


In de middag wordt in het westen van Curaçao (Banda Abou), het dorpje Barber bezocht. Ook hier worden ze weer heel enthousiast ontvangen door tientallen kinderen met vlaggetjes. Tijdens het bezoek aan Barber lopen Koningin Beatrix, Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima over een markt. In de kraampjes worden lokale producten verkocht. Eigenlijk is het hele dorp 1 groot open lucht feestspektakel geworden. Dansgroepen treden op, er zijn ontmoetingen met organisaties en inwoners en er is veel aandacht voor de schoolklassen. Van te voren hebben de leraren hen ingelicht over wie er komt – de Koningin – maar de kinderen weten niet wie Prinses Máxima is, en kijken dus een beetje vreemd op als zij naar hun toe komt om een gesprekje aan te knopen en tekeningen in ontvangst te nemen. “Dat is de schoondochter van de Koningin” weet de juf nog net te zeggen om de situatie te redden. Dan wordt Máxima pas écht toegejuicht. Als Koningin Beatrix in beeld komen zijn de kinderen door het dolle heen en roepen steeds harder “La reina!” (de Koningin) Een onvergetelijke dag voor de kinderen. Helemaal voor een klein meisje; ze krijgt een handkus van Willem-Alexander.

Terug in Willemstad hebben Koningin Beatrix met haar zoon en schoondochter een paar uur vrij om even te ontspannen en om zich te verkleden voor de onthulling van de herinneringsplaquette en de daarop volgende receptie bij de gouverneur. De prins gebruikt die tijd om via een videoboodschap de deelnemers aan de International Water Week in Amsterdam welkom te heten. Hij zegt onder andere trots te zijn dat Nederland en Amsterdam een week in het centrum van de internationale waterwereld staan.

De internationale Waterweek gaat met die woorden van start, terwijl de prins ondertussen met zijn vrouw en moeder alweer richting Fort Amsterdam op Curaçao loopt. Koningin Beatrix onthult samen met gouverneur de los Santos Goedgedrag een herinneringsplaquette met de tekst: Ter herinnering aan het eerste officiële bezoek van Hare Majesteit Koningin Beatrix aan het land Curaçao. Achter gesloten deuren vind daarna een receptie bij de gouverneur en zijn vrouw plaats. Het gezelschap laat zich nog wel even op het balkon/terras van het gebouw zien.

4 opmerkingen:

 1. Outfit vind ik niet geweldig mooi.. Haarstukje/sieraden/schoenen zijn prachtig!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind Maxima er hier geweldig uitzien!
  Ik heb een nieuwe site: princessoutfits.punt.nl!
  Ik hoop dat je weer komt kijken en reageren!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat heb je er weer een kuntstzinnige banner van gemaakt, het is best een lang bezoek dit keer. Ik heb behalve deze aflevering nog geen één logje gezien, maar ik vind dat je er weer in bent geslaagd om een prachtig verslag te maken. Leuk met die kleurige foto's erbij.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dank je wel! De log van Sint Maarten (donderdag) is in de maak.. ik loop nogal achter..maar alle verslagen volgen nog. :)

  BeantwoordenVerwijderen