Oranje nieuws – 21 & 22 november 2011 | De Oranjes

dinsdag 22 november 2011

Oranje nieuws – 21 & 22 november 2011

Koninklijke galapremière Nova Zembla

Veel Koninklijke belangstelling maandagavond bij de galapremière van de speelfilm Nova Zembla in Amsterdam. Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima waren uiteraard de hoofdgasten, maar tussen de ‘gewone’ BN-ers bevonden zich ook nog Prins Maurits, Prinses Marilène, Prins Floris en Prinses Aimée.

De film Nova Zembla is gebaseerd op de zeereis in 1596 van de Nederlandse zeevaarder Willem Barentsz langs de kust van Nova Zembla in diens pogingen een noordelijke doorvaart naar het Verre Oosten te vinden. Hoofdrollen worden gespeeld door Robert de Hoog, Derek de Lint, Victor Reinier, Teun Kuilboer, Semmy Schilt, Jan Decleir en Doutzen Kroes. Er worden wel vaker films gemaakt, ook door regisseur Reinout Oerlemans, maar omdat dit de eerste 3D film in Nederland is, heeft het zelfs een première in gala met Koninklijke gasten opgeleverd. Vanaf donderdag is de film ook voor mensen van gewone komaf in de bioscoop te bewonderen. Wie zich schaamt voor de 3D-bril op z’n neus, moet maar denken; Willem-Alexander en Máxima zaten er ook zo bij..

Prinses Máxima bezoekt uitwisselingsdag ‘Kinderen Maken Muziek’

Prinses Máxima was vandaag in Utrecht om daar haar ‘ eigen’ project; ‘Kinderen Maken Muziek’ weer eens te bezoeken. Kinderen maken Muziek werd gelanceerd door de prinses op haar verjaardag. De ‘traktatie’ is inmiddels een populair Oranjefonds programma geworden.

Tijdens de uitwisselingsdag – die Máxima voor een deel bijwoonde- kwamen mensen van verschillende organisaties werkend met het project bijeen om ervaringen en ideeën te bespreken. Het doel van het programma ‘Zoveel mogelijk kinderen in aanraking laten komen met muziek, een instrument leren bespelen en in groepjes muziek maken’ lijkt behoorlijk aan te slaan. Ook op scholen wordt er meer aandacht aan muziek besteed, met als resultaat dat veel ouders in Nederland ieder weekend een gratis concert voorgeschoteld krijgen. Onaangekondigd, en ook nog eens op de vroege morgen. In huize Eikenhorst sis  het meer de zangkwaliteit van Prinses Amalia die welk instrument dan ook overtreft. In ieder geval wordt er met dit Oranjefonds programma flink wat vrolijkheid in de jonge kinderleventjes geblazen. Prinses Máxima keerde dan ook voldaan weer richting huis.

Koningin Beatrix op bezoek bij kernreactor en Goudse Sint-Janskerk

Koningin Beatrix had vandaag een drukke dag. ’s Ochtends bezocht ze de jubileumbijeenkomst ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Hoge Flux Reactor in Petten en ’s middags was ze in Gouda om de tentoonstelling ‘Schetsen van schoonheid’ te openen.

Compleet met wit pak over haar eigen pakje aan liet Koningin Beatrix zich vanochtend rondleiden door het energieonderzoekscentrum de Hoge Flux Reactor. De kernreactor in Petten is een grote producent van medische isotopen in Europa. Dagelijks maken ruim 24.000 patiënten gebruik van de toepassing van deze radioactieve geneesmiddelen bij diagnostiek, therapie en pijnbestrijding. Daarnaast speelt de Hoge Flux Reactor een rol bij onderzoek naar een schone, betrouwbare en betaalbare energievoorziening. Rond het middaguur lunchte de Koningin op haar werkpaleis Noordeinde, waar ze ook nog maar even een ander pakje aantrok omdat de andere toch wel wat chemisch rook.

Bij de Sint-Janskerk in Gouda stond men al vol verwachting op Koningin Beatrix te wachten. Ze arriveerde stipt op tijd en opende de tentoonstelling Schetsen van schoonheid. Een tentoonstelling met 16-eeuwse ontwerptekeningen voor de gebrandschilderde ramen van de kerk. Het museum wat de tentoonstelling in de kerk organiseert is erg trost op de selectie ontwerptekeningen van glasschilder Dirck Crabeth. Ook Koningin Beatrix wist niet waar ze eerst moest kijken. Tevens had deze glasschilder een nauwe band met onder andere Prins Willem van Oranje en Koning Philips II dus wist hij exact hoe hij het Koninklijk bloed om zijn vinger moest winden. Wat tot op de dag van vandaag blijkbaar nog kan. Na de opening bezocht Koningin Beatrix ook nog de expositie in het naastgelegen museumgoudA. Al met al werd het een lange middag, het was dan ook al donker toen ze zich weer huiswaarts keerde.

Gisteren was Prinses Annemarie te zien in het programma Koffietijd. Ze sprak o.a. over haar boek ‘De Smaak van de Macht’. Je kunt hier de uitzending terugkijken.

3 opmerkingen:

  1. Echt een verassing dat prins Maurits, prinses Marilène en prins Floris en prinses Aimee er bij waren. Iedereen zag er mooi uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuke nieuwslog weer, prinses Amalia kan inderdaad heel mooi zingen:) Leuk dat er zo'n grote afvaardiging Oranjes naar de premiere ging.. Zijn er ook foto's van de prinsen en prinsessen met 3dbrilletje op??

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuke stukjes heb je geschreven!

    BeantwoordenVerwijderen