Officieel bezoek aan Caribisch deel van het Koninkrijk - IV | De Oranjes

maandag 31 oktober 2011

Officieel bezoek aan Caribisch deel van het Koninkrijk - IVToen Koningin Beatrix, Kroonprins Willem-Alexander en Prinses Máxima zaterdagavond in Bonaire arriveerden werden ze door bewoners niet echt hartelijk ontvangen. Bewoners  stonden in plaats van met vlaggetjes,  met spandoeken klaar. Ze klagen over o.a. stijgende prijzen sinds de staatkundige hervormingen van vorig jaar. Op haar vrije dag – zondag – heeft de Koningin vast besloten deze mensen de volgende dag níet te negeren. Sterker nog; ze ging tegen het protocol in (voor zover daar tijdens dit bezoek nog sprake van is) en ging met de demonstranten in gesprek. Ze zei dat ze zelf niets kan doen, omdat die taak bij de minister ligt, maar ze wenst alle mensen van Bonaire toch een heel mooie toekomst toe en beloofde de petitie die ze kreeg overhandigd te lezen. Maar het begint maandagochtend bij het Bestuurskantoor, waar een korte welkomstceremonie plaatsvindt en het Koninklijk gezelschap ontvangen wordt door de gezanghebber. Daarna volgt een ontmoeting met de leden van het Bestuurscollege en de Eilandsraad. Ook werd een school voor speciaal onderwijs – de Watapanaschool – bezocht. Deze school heeft – dank zij het Oranjefonds – ook vrijwilligersdagen. Zoals wij NL doet hebben, heeft deze school ‘Bon Doet’ Uiteraard wilden de prins en prinses – beschermpaar van het fonds – daar alles van weten. Lang duurde het bezoek aan de hoofdstand Kralendijk niet, al voor de middag bezocht de Koningin met haar zoon en schoondochter het Mangazine di Rei park. Dit cultuurpark ligt in de stad Rincon. Rincon staat bekend om zijn mooie natuur en cultuur en vele activiteiten en feesten. En een feestje werd het, er werd muziek gemaakt en gedanst, eerst door de bewoners, maar toekijken werd meedoen…. De kroonprins nam de aftrap door met een inwoonster te dansen , daarna volgden ook Koningin Beatrix en Prinses Máxima. Na al dat gedans, werd er kennis gemaakt met oude instrumenten. Koningin Beatrix probeerde van alles uit, met soms een behoorlijk hard geluid. Ze kwam samen met haar zoon niet meer bij van het lachen.

Later in de middag splitste het drietal zich weer op. Koningin Beatrix en Kroonprins Willem-Alexander konden tijdens een boottocht door de mangroven in het natuurgebied bij Lac Cai eens tot rust komen en kennis maken met het mangrovebos. Het bos is een van de mooiste bossen die te vinden is in het Caribisch gebied. Zowel met een kano als snorkelend kun je het bezoeken… Koningin Beatrix koos met haar zoon uiteraard voor de kano – er stond nog een receptie op het programma die avond.. Hoewel moeder en zoon vast veel genoten hebben van dit mooie stukje natuur, missen ze wel het feesttintje wat op zondag altijd op het vissersstrandje van Lac Cai te vinden is. Er worden dan hapjes en drankjes geserveerd, er is live muziek en de mooiste schelpen die ooit op het strand gevonden zijn worden tentoongesteld. Prinses Máxima was al die tijd terug in Kralendijk, waar ze het nieuwe pand van de Stichting ‘Jeugd en Gezin’ opende. Daarna kreeg de prinses ook nog een rondleiding door het kleurrijke gebouw, waar nu veel meer ruimte is dan voorheen. De dag werd afgesloten met een receptie bij de gezaghebber. Het werd niet laat. De vlucht naar Curaçao was al vroeg in de avond. Er wacht daar weer een druk programma voor het Koninklijk gezelschap, wat 2 dagen duurt.

2 opmerkingen:

  1. Prachtig, dat blauwe jurkje van Máxima! De foto van Beatrix en Willem-Alexander, wanneer ze zo aan 't lachen zijn, is erg leuk!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk, om de foto's allemaal te bekijken! Ze hebben het er volgens mij erg naar hun zin!

    BeantwoordenVerwijderen