Doop prinses Irene | De Oranjes

maandag 2 augustus 2010

Doop prinses Irene

Deel 2: thema: 'Dopen van de Oranjeprinsessen'
In dit deel: de doop van prinses Irene


Irene Emma Elisabeth wordt geboren op paleis Soestdijk op 5 augustus 1939 als 2e dochter van prinses Juliana en Prins Bernhard.Na de aangifte van de geboorte van Prinses Irene op 7 augustus 1939 volgde een informele ontmoeting. Daarbij maakte de eenjarige Prinses Beatrix kennis met de vicepresident van de Raad van State Beelaerts van Blokland, minister-president Colijn en de Baarnse burgemeester. Prins Bernhard maakte deze foto in de eetzaal van Paleis Soestdijk. Dit vertrek is sinds kort te bezichtigen bij de rondleidingen in het paleis.KLIK HIER VOOR DE FOTO

Nog geen half jaar nadat prinses Irene geboren was (1939) vielen de Duitsers ons land binnen. De Koninklijke familie week uit naar Engeland, maar ook hier bleek het niet veilig te zijn en men week uit naar Canada. Voordien wilde prinses Juliana en prins Bernhard nog hun dochter prinses Irene laten dopen. De voorgenomen doop in de Amsterdamse Nieuwe Kerk was in mei 1940 uitgesteld in verband met de oorlogsdreiging. De doop vond in besloten kring plaats in de kapel van Buckingham Palace te Londen op 31 mei 1940. Dominee van Gorp bediende de eigenlijke doop samen met de Britse hofpredikant. Prinses Irene kreeg als peetgetuigen: de Engelse Koningin Elisabeth en de Nederlandse Strijdkrachten.

Mevrouw Röell zei daarover: “Het was een heel sobere plechtigheid. Voor Irene was er niet de historische doopjurk van de Oranjes. Slechts het meest noodzakelijke hadden wij mee kunnen nemen. Voor ieder betekende dat een koffertje met het lijfgoed, tandenborstel en wat je daartoe nog meer kunt rekenen. Verder moest alles worden achtergelaten. Kort voor de doop heeft prinses Juliana een wit jurkje gekocht, zodat haar tweede dochter er op haar doopdag toch een beetje feestelijk uitzag.”

Deel_2_foto_3_doopboekje_irene Het officiële boekje getiteld "Doop van H.K.H. Prinses Irene Emma Elisabeth in de Huiskapel Buckingham Palace, London 31 mei 1940". Het boekje bevat een toespraak door Ds. J. van Dorp, Predikant bij de Nederlandse Hervormde Kerk te London. (Klik op de foto voor een vergroting)

Helaas zijn er geen foto’s gemaakt van de doop van Prinses Irene, daarom enkele ‘ballingschap foto’s’ gemaakt door prins Bernhard en koningin Wilhelmina:

(Met dank aan Anja, foto's met dank aan: RVD, prins Bernhard en koningin Wilhelmina)

2 opmerkingen:

  1. Leuke log ! De foto's zijn echt heel mooi ! De wieg waarin ze op de eerste foto ligt is echt prachtig !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooie interresante log met veel mooie foto's. :)

    BeantwoordenVerwijderen