'Juliana's jaren'- 1910 | De Oranjes

vrijdag 15 mei 2009

'Juliana's jaren'- 1910


..serie ter gelegenheid van Juliana’s 100e geboortejaar.
Vandaag Juliana’s 2e jaar:
1910


Een van de eerste beslissingen over de opvoeding van Juliana die Wilhelmina en Hendrik namen was dat ze een vrijere opvoeding zal krijgen, als dat van hen destijds. Wilhelmina nam zich voor het kleine prinsesje ‘dicht bij het volk groot te brengen’ Wilhelmina laat Amsterdam in 1910 uitgebreid kennis maken met de kleine Juliana. Het prinsesje maakt een rondtour door Amsterdam mee en overal waar ze langs rijdt wordt ze toegejuicht, in de straten en op de Dam.
Aan het einde van de kennismaking met Amsterdam zegt Koningin Wilhelmina: “Het stemt ons ouderhart tot grote dankbaarheid, getuige te mogen zijn van de liefde waarmee zij, die wij zo gaarne ons Zonneschijntje noemen, allerwegen is ontvangen en begroet. Wij stellen ons voor haar later van haar eerste verblijf hier te vertellen en wij koesteren de hoop dat zij, ouder geworden, zal tonen te beseffen welk een grote plicht der dankbaarheid op haar rust. God geve haar daartoe overvloedige gelegenheid.”

Het blijft niet bij die ene koetsrit door Amsterdam, Juliana ontdekt al het moois van de natuur in haar dagelijkse wandelritjes, afgewisseld van een eenvoudige kinderwagen tot een hofkoets. De Haagse bossen, het Amsterdamse Vondelpark, de tuinen van het Loo of de bossen van Soestdijk, nog lang niet wetende dat op Soestdijk een groot deel van haar levensgeschiedenis af zal gaan spelen.Bekijk ook het jaar: 1909

5 opmerkingen:

  1. Mooie log zeg. Ook erg lieve foto's, schattig!
    Weet jij hoelaat Máxima aankomt in Utrecht op 28 mei?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een mooie,duidelijke foto's heb je kunnen vinden zeg!Vroeger ging een prinsjes echt overal mee naar toe zeg!

    BeantwoordenVerwijderen