Oranje nieuws - 29 mei 2009 | De Oranjes

vrijdag 29 mei 2009

Oranje nieuws - 29 mei 2009

Koningin reikt Militaire Willems-orde uit


Koningin Beatrix reikte vanochtend – in aanwezigheid van Kroonprins Willem-Alexander, Prinses Máxima, Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven- op het Binnenhof in Den Haag de Militaire Willems-orde uit M.J. Kroon, kapitein van het wapen der Infanterie. Kapitein Kroon wordt benoemd tot Ridder der Militaire Willems-Orde 4e Klasse wegens moedig, beleidvol en trouw optreden als pelotonscommandant in Afghanistan in de periode maart tot augustus 2006. De Militaire Willems-Orde is de hoogste dapperheidsonderscheiding van ons Koninkrijk.


De Militaire Willems-Orde is samen met de (civiele) Orde van de Nederlandse Leeuw, de oudste op verdiensten gebaseerde orde van ons land. De Koningin is Grootmeester van de Orde. De onderscheiding werd op 30 april 1815 door Koning Willem I ingesteld als erkenning van uitstekende daden van moed, beleid en trouw.


De Koningin hield voorafgaand aan de uitreiking ook nog een toespraak.
Citaat uit toespraak:

Van U, Kapitein, is de uitspraak bekend: 'Iedere leider moet eerst leren dienen.' U bent een bescheiden man, die benadrukt dat alle eer in eerste instantie toekomt aan Uw peloton. U kon te allen tijde rekenen op de loyaliteit van Uw mannen, die U volgden en onder de moeilijkste omstandigheden bijstonden. U gaat ervan uit dat U zelf niets anders deed dan wat Uw mensen van U mochten verwachten. U stelt hiermee Uw mensen voorop, zoals U dat ook in Afghanistan hebt gedaan. Zij delen hier in de eer die U toekomt.


Lees de hele toespraak: http://koninklijkhuis.nl/content.jsp?objectid=29355


Screenshots:Fotolinks: Aankomst - Willem-Alexander en Kroon - De uitreiking 
Koningin onthuld wandkleed


Koningin Beatrix heeft vanmiddag in het provinciehuis ‘Paviljoen Welgelegen’ in Haarlem officieel in gebruik genomen door het onthullen van een wandkleed.
Bij de inrichting van Paviljoen Welgelegen als provinciehuis van Noord-Holland in 1930/1931 heeft de provincie negen wandtapijten (naar een ontwerp van Willem Arondéus) gekregen van de grootste gemeenten van Noord-Holland: Amsterdam, Alkmaar, Bussum, Haarlemmermeer, Den Helder, Hilversum, Hoorn, Velsen en Zaandam. Het grootste tapijt, van de gemeente Amsterdam, werd in 1960 uit de zaal verwijderd en anno 2009 weer teruggeplakt aan de muur.


Fotoserie: KLIK

13 opmerkingen:

 1. Mooie foto's!Màxima zag er prachtig uit!De hoed vind ik haar erg leuk staan allen snap ik de kleur nog niet helemaal,maar goed het staat lekker vlot!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hele mooie foto's! maxima zag er mooi uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. maxima zag er leuk uit die hoed staat haar erg leuk

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het was een bijzondere uitreiking!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ze zagen er weer mooi uit!! maxima heeft ook een grappige hoed;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. MAXIMA zag er fantastisch uit, de hele set volgens mij compleet nieuw, al lijkt de roos in de hoed van het
  haarstuk prinsjesdag 2006.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat zag Máxima er mooi uit! Leuk dat er zoveel royals aanwezig waren!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. leuke outfits alleen maxima niet sorry!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ze zien er allemaal schitterend uit, vooral Máxima met de roos in haar haar!! Ik wist helemaal niet dat er zoveel leden bij zouden zijn..

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ook niet, dacht eerlijk gezegd ook dat alleen de Koningin er zou zijn, leuke verrassing als je dan nietsvermoedend tv zit te kijken -zoals ik- en je ziet dat er veel meer aanwezig is!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik vond dat de prinses er mooi uit zag bij de uitreiking van de Willemsorde! Vooral haar hoed is er mooi met die roos! Qua kleur vind ik alles niet echt bij elkaar passen, jammer! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 12. prinses Louise4 juni 2009 om 10:12

  Wat een mooie foto's van dit gebeuren! Allemaal heel plechtig! Máxima vond ik er ook heel stijlvol uitzien, mooie roos ook al vind ik 't hoeddeel zelf wat minder.

  BeantwoordenVerwijderen