Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven- deel 5 thema: De mannelijke echtgenotes van de Oranjes | De Oranjes

zondag 21 december 2008

Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven- deel 5 thema: De mannelijke echtgenotes van de Oranjes

In dit deel: Pieter van Vollenhoven, echtgenoot van prinses Margriet.


Pieter van Vollenhoven wordt op 30 april 1939 in Schiedam geboren als 2e zoon van zeilfabrikant Pieter van Vollenhoven *Rotterdam 27-11-1897 + Espe 28-10-1977. Hij trouwt te Alkmaar op 23-01-1934 met Jacoba Gijsberta de Lange * Alkmaar 12-05-1906 + Apeldoorn 31-08-1983.


Dppvv003
Baby Pieter


De broer van Pieter, Willem Jan is geboren te Schiedam op 8 december 1934 en is overleden op 12-09-2006. Hij trouwt met Johanna van Ommeren geboren 6 december 1935 in Eindhoven.Zij hebben 3 kinderen: Pieter-Coenraad *12-11-1964, Ellen * 1967 en Willem-Jan junior * 1969.


Dppvv002
Willem-Jan en kleine Pieter met hun moeder


Willem Jan en Pieter doorlopen de lagere school in Rotterdam en gaan hierna naar het Montessorilyceum te Rotterdam. Pieter behaalt hier zijn Gymnasium B-diploma in 1959. Hij heeft zich ingeschreven aan de Rijksuniversiteit van Leiden en gaat daar vanaf september 1959 Nederlands Recht studeren. Tot het vakkenpakket van de heer Van Vollenhoven behoren onder meer Publiekrechtelijke Bedrijfsorganisatie en de Nederlandse Politieorganisatie. In 1965 haalt hij zijn doctoraal examen Nederlands recht.


Tijdens zijn studententijd is de heer Van Vollenhoven actief in het Leidse studentenleven. Zo is hij in 1963 en 1964 assessor secundus van het Collegium van het Leids Studentencorps. Ook is hij in 1964 president van de Nederlandse Studenten Sport Stichting. Hij behaalde zijn doctoraal examen in 1965. Pieter van Vollenhoven werkt hierna een tijdje als jurist bij de Raad van State.


Dppvv004 
Pieter in 1953


Tijdens zijn studie tijdens de Lustrumfeesten in Wageningen leert hij prinses Margriet kennen, , die ook in Leiden studeert. Ze leren elkaar stiekem in het geheim beter kennen. Als in 1964 bekend wordt dat de zus van Margriet wil trouwen zonder toestemming te vragen aan het parlement, wordt Margriet 2e in lijn van troonopvolging.


Prinses Margriet en mr. Pieter kennen elkaar al ruim 2 jaar als hun verhouding dreigt uit te komen. Koningin Juliana werd door het tijdstip waarop dat gebeurde, in de problemen gebracht, want ook Beatrix overwoog zich om te gaan verloven. De koningin besloot op 10 maart 1965 toch niet langer te wachten en de verloving bekend te maken. “Er waren zoveel geruchten in omloop”, zei de Koningin voor radio en televisie, “dat het ons beter leek het U vandaag te vertellen”. “We zijn dankbaar dat de verloving nu bekend is geworden en dat we er geen geheim meer van hoeven te maken. Ik ben erg gelukkig dat U op deze manier kennis kunt maken met Pieter”, zei een stralende Margriet voor de televisie. En Pieter: “Margriet en ik hebben elkaar leren kennen in Leiden en elkaar heel goed leren kennen. We waren beide erg verlangend naar deze dag van bekendmaking.” Prins Bernhard noemde zijn aanstaande schoonzoon”een aardige jongeman”en zo kwam hij ook over bij de ontmoeting met de pers die, 100 man en vrouw sterk was, naar Soestdijk was gesneld.


Video verloving: KLIK


Dppvvmt001


Op 16 juni 1965 wordt Pieter bevestigd als Lid van de Nederlandse Hervormde Kerk, waarbij naast zijn verloofde Margriet ook Koningin Juliana, Prins Bernhard en zijn eigen ouders aanwezig waren. Dit gebeurde in de Hooglandse Kerk te Leiden door dominee Eekbout.


Op 30 november van datzelfde jaar slaagt Pieter voor zijn doctoraal examen rechten en er wordt afgesproken dat eerst kroonprinses Beatrix zal trouwen (10 maart 1966) en daarna Margriet en Pieter. Op 10 december 1966 gaat het paar in ondertrouw in Baarn. Als het paar 40 jaar getrouwd is op 10 januari 2007 zegt Pieter van Vollenhoven het volgende over hun huwelijk: “Wij danken ons huwelijk aan mijn schoonmoeder. Als zij tegen was geweest was het niet gebeurd. Zij was de Koningin. En aan het feit dat het kabinet en parlement geen bezwaar had.” Prinses Margriet zei daarop het volgende: “Ik vond niet dat ik een huwelijk aan kon gaan dat niet goedgekeurd zou worden”.


Van Vollenhoven liep met een stok, omdat zijn been in het gips zat na een gecompliceerde breuk die hij bij een wintersport had opgelopen. Na de feestelijkheden rondom de verloving werd het stil rondom het paar en kwam de kroonprinses meer en meer in de schijnwerpers te staan.


Van Vollenhoven heeft geen adellijke titels en heeft deze ook niet door zijn huwelijk verkregen. Vandaar dat de echtgenoot van prinses Margriet bij officiële situaties wordt aangesproken met zijn academische titels, namelijk "Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven". (hoewel de titel van professor kreeg hij pas later) Het feit dat hij bij zijn huwelijk geen adellijke titel kreeg is het gevolg van een regeringsbesluit; tevens kreeg prinses Margriet deze 5 juli 1966 van de regering toestemming voor haar huwelijk met behoud van troonrechten. Ook werd vastgesteld dat kinderen die uit dit huwelijk zouden voortkomen de persoonlijke titel “Prins of Prinses”zouden krijgen met de aanspreektitel “Zijne of Hare Hoogheid.”


In 1988 werd wettelijk geregeld dat de zoons van prinses Margriet en de Heer van Vollenhoven lid van het Koninklijk Huis zijn tot de dag waarop Willem Alexander Koning wordt.


In zijn militaire diensttijd werd Pieter vaak met de spotnaam "Markies van Schiedam" (wat verwees naar het feit dat zijn vader een Markiezenfabriek had in Schiedam) of "Lord Bingham" (naar de firma Bingham-zeildoeken) betiteld. Door sommigen wordt echter gesteld dat juist het niet hebben van een dergelijke titel hem meer vrijheid gaf om maatschappelijk relevante functies te bekleden.


Na het behalen van zijn doctoraal examen ging Pieter van Vollenhoven in militaire dienst en wel bij de Luchtmacht. Tussen de bedrijven door leerde Nederland Pieter wat beter kennen.


19 december 1966 in ondertrouw in het Baarns gemeentehuis, vervolgens maakte het paar een korte rijtoer, die bij Margriet’s vroegere school werd onderbroken, waar leerlingen hen felicitaties en geschenken aanboden. In de namiddag was er een feest in de Rotterdamse Doelen. Ook Amsterdam ontving het verloofde paar. En ook de geboorteplaats van Pieter, Schiedam kreeg speciale aandacht. “Niemand van ons had ooit kunnen dromen dat een Oranjetelg haar bruidegom nog eens uit Schiedam zou halen, we zijn er nog een beetje beduusd van”, zei de nog steeds verbaasde burgemeester Roelfsema.


Huwelijk 10 januari 1967 te Den Haag vanuit paleis Huis ten Bosch te Den Haag. Burgerlijk huwelijk in het gemeentehuis aan de Javastraat en wel in de Raadzaaldoor burgemeester Kolfschoten.Hierna gaat het naar de Grote of Sint Jacobskerk voor de Kerkelijke inzegening door prof. Berkhoff.


Prinses Margriet en mr. Pieter gaan op huwelijksreis naar Rio de Janeiro en Caracas (Zuid Amerika), Nederlandse Antillen en tot slot op wintersportvakantie in Gsaad. Na de huwelijksreis vestigt het paar zich voorlopig in het zogenaamde Fonteynemakershuys van Paleis Het Loo in Apeldoorn.


Video huwelijksvoltrekking: KLIK


Dppvvmt002


Uit dit huwelijk worden 4 zonen geboren: Maurits *17 april 1968, Bernhard *25 december 1969, Pieter Christiaan *22 maart 1972 en Floris *10 april 1975.


Kdc01_tf1b23296_u
Pieter toont zijn jongste zoon, Floris


Na de doop van prins Floris op 14 oktober 1975 verhuist het gezin van Vollenhoven naar een bungalow gebouwd op het terrein van het Loo te Apeldoorn.


Gezinsfoto’s: KLIK


Van Vollenhoven wordt door minister Tjerk Westerterp benoemd tot voorzitter van de Raad voor de Verkeersveiligheid en de Spoorweg Ongevallenraad. Na de luchtrampen in Eindhoven en de Bijlmermeer ontstond behoefte aan een orgaan, dat integraal alle vormen van verkeer en vervoer kon onderzoeken. Dit werd de Raad voor de Transportveiligheid, waarvan Van Vollenhoven voorzitter wordt. Ook is hij voorzitter van het Fonds Slachtofferhulp, dat zich richt op slachtofferhulp. Voorts is hij voorzitter van het Nationaal Groenfonds en sinds de oprichting in 1985 voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds. Tevens is hij voorzitter van de Stichting Maatschappij, Veiligheid en Politie.


Van Vollenhoven is Prins Claus opgevolgd als erevoorzitter van het comité van aanbeveling van de Stichting Nationaal Monument Sint-Janskathedraal in 's-Hertogenbosch. Ook is hij erevoorzitter van het comité van aanbeveling van de Stichting Hoorn 650 jaar stad (2007).Per 1 oktober 2005 is hij praktijkhoogleraar geworden in risicomanagement (met een specialisme voor de rol van onafhankelijk beleidsonderzoek) aan de Universiteit Twente. Op 28 april 2006 sprak hij zijn oratie uit waarin hij pleitte voor de instelling van een minister voor veiligheid.Op 29 april 2004, de dag voor zijn 65e verjaardag, werd Van Vollenhoven benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Op 12 juli van dat jaar werd hij tevens tot ereburger van het stadje Vollenhove benoemd.


10 januari 1979 viert het paar hun 12 ½ jarig huwelijksfeest met de kinderen in het Oostenrijkse Thumersbach. Als ze op 10 januari 1992 25 jaar getrouwd zijn, wordt dit o.a. gevierd met het aansnijden van een taart op het Loo met hun 4 zoons.


Per 1 oktober 2005 is hij praktijkhoogleraar geworden in risicomanagement (met een specialisme voor de rol van onafhankelijk beleidsonderzoek) aan de Universiteit Twente. Op 28 april 2006 sprak hij zijn oratie uit waarin hij pleitte voor de instelling van een minister voor veiligheid.


http://royalfanvivian.web-log.nl/royalfanvivian/2006/04/pieter_heeft_re.html


Op 12 september 2006 komt zijn broer Willem Jan van Vollenhoven op 71-jarige leeftijd te overlijden. Hij wordt begraven op 16 september 2006 in Rotterdam.


Capital060691261download


(Met dank aan Anja van der Steen, Foto's: RVD)

4 opmerkingen: