Jorge Guilermo | De Oranjes

zondag 28 december 2008

Jorge Guilermo

Thema: Mannelijke echtgenoten van de Oranjes
In dit deel: Jorge Guillermo


Jorge Guillermo is geboren op 1 augustus 1946 te Havana (Cuba) hij is de zoon van de gevluchte Cubaanse arts Frederico Gilberto Pérez Castillo Guilermo die is overleden in 1967 en Edina Mercedes Guillermo Marrero. (zij is hooglerares Spaans) Jorge heeft verder nog een broer Gilberto Perez.Jorge doorloopt de lagere school in Cuba. In 1956 vlucht hij met zijn familie naar Miami (U.S.A.). In 1968 behaalt hij de graad Bachelor of Arts, met hoofdvak Kunstgeschiedenis, aan het Monmouth College te Illinoise. (Jorge behaalde zelfs een graad in de Kunstgeschiedenis.)

In 1973 verhuist hij naar New York, waar hij dan  werkzaam is in een kinderdagverblijf voor sociaal achtergestelde in Harlem, New York. Jorge en Prinses Christina ontmoeten elkaar, thuis bij haar vriendin Nat O’Gorman.

In 1968 was de prinses naar Montreal vertrokken, dag Soestdijk en dag titel. Een nieuw leven tegemoet. Het leek haar prima te bevallen. 'Ik ben nog nooit zo gelukkig geweest', zei ze herhaaldelijk tegen haar moeder tijdens de kerstvakantie op Soestdijk of wanneer de vorstin haar dochter in Canada bezocht. Juliana huilde dan. Maar uiteindelijk kwam Christina terug, via New York, waar ze in een wolkenkrabber had gewoond. Hoewel ze elkaar een keer uit het oog verliezen, komt het toch tot een romance. Jorge houdt van opera en regelmatig zijn ze te zien bij concerten. Rond Kerst 1974 brachten zij de wederzijdse ouders op de hoogte van hun toekomstplannen.Op Valentijnsdag 1975 wordt de verloving aangekondigd. Christina, negende in lijn voor de troonsopvolging, stelt geen prijs op parlementaire toestemming voor haar huwelijk. ,,Ik verlangde naar vrijheid." ,,Wij vertrouwen erop dat het een gelukkig huwelijk wordt", zegt moeder koningin Juliana.Na de bekendmaking gaat het verloofde paar terug naar New York, maar op Koninginnedag zijn ze weer terug om het defilé van Koningin Juliana mee te maken, dan wederom terug naar New York. Maandagochtend 14 juni is het verloofde paar terug in Nederland, waar ze ’s-Middags een ontvangst hebben op paleis Huis ten Bosch te Den Haag en ’s-Avonds een diner aangeboden door haar oudste zus kroonprinses Beatrix.

18 juni 1975 gaat het paar in ondertrouw in het Haagse Stadhuis aan de Groenmarkt.
Zaterdagavond 21 juni 1975 krijgt het verloofde paar en hun familie een diner aangeboden door de regering in slot Loevestein.
27 juni 1975: feestavond op paleis Huis ten Bosch te Den Haag

En dan volgt de huwelijksdag 28 juni 1975. Deze dag begint om 8.30 uur met een Eucharistieviering door pater Bot op paleis Soestdijk. Hierna om 9.00 uur worden er officiële foto’s gemaakt. Het burgerlijk huwelijk is om 10.30 uur in de trouwzaal van het Baarnse Stadhuis door burgemeester van Haeringen. Huwelijksgetuigen tijdens het burgerlijk huwelijk zijn: prinses Beatrix en de broer van Jorge.

Na de Kerkelijke inzegening wordt er geposeerd in de Kloostertuin van de kerk en in de aula van de universiteit van Utrecht is er een receptie. Hierna gaan ze terug naar paleis Soestdijk voor het diner en feest wordt er zowel in Soestdijk als in Lage Vuursche gevierd. Door haar huwelijk op 28 juni 1975 is Christina niet langer lid van het Koninklijk Huis. Het echtpaar gaat op huwelijksreis naar Singapore en Porto Ercole, Italië. Het is de eerste en de laatste keer dat deze jongste Oranje-dochter in het middelpunt van de belangstelling staat.


Foto's: RVD

Het echtpaar gaat wonen in New York in een flat van park Avenue waar Jorge als public relations officer van de KLM gaat werken, terwijl de prinses haar werkzaamheden hervat op de Caedmondschool in New York. Het jaar 1975 verloopt rustig voor het echtpaar. Ze zijn aanwezig bij de doop van de jongste zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven en ze brengen de feestdagen door op paleis Soestdijk.

26 oktober 1976 verkondigt Koningin Juliana tegen een groep journalisten: Ik word voor de 12e maal grootmoeder”. De avond na de bekendmaking is het paar aanwezig in het Amsterdamse Theater Carré als daar Nederlandse Artiesten optreden voor het Zweeds Koninklijk Paar dat een staatsbezoek aan Nederland brengt. “We zijn enorm blij”, herhaalt Jorge die avond telkens weer. Prinses Christina heeft haar controles en zal ook bevallen in het Academisch ziekenhuis te Utrecht. Vrijdagmorgen 17 juni 1977 wordt de prinses opgenomen in het Academisch ziekenhuis te Utrecht, waar zij om 18.12 uur bevalt van een gezonde zoon. Grootmoeder Juliana is in het ziekenhuis om als eerste de kleine Bernardo te bewonderen. De volgende dag gaan ze met zijn drieën naar paleis Soestdijk, waar ook Jorge’s moeder en broer arriveren om in de vreugde te delen.
23 juni 1977 wordt Bernardo Frederico Thomas gedoopt in intieme kring op paleis Soestdijk door dominee van der Werf. Hij kreeg als peetgetuigen: prinses Irene en Prins Claus, James Chapin en Marilyn Ann McTaque, vrienden van het paar. Een jaar later blijft het gezinnetje na Koninginnedag wat langer op Soestdijk, omdat de prinses een miskraam heeft gehad en zij dit graag wil verwerken bij haar ouders.

Nicolas Daniel Mauricio wordt op 6 juli 1979 geboren in Utrecht en op 13 juli gedoopt op paleis Soestdijk door Pater Bot. Peetgetuigen zijn: prinses Margriet, jonkvrouwe Roëll, Mevr. Pardias, Dhr. Dailey, Dhr. Kielman en Dhr. Sesink.

30 april 1980: troonsafstand Koningin Juliana, inhuldiging Koningin Beatrix in Amsterdam. Het echtpaar Guillermo is hierbij aanwezig. Ook zijn zij aanwezig bij het afscheidsdefilé op Soestdijk op 31 mei 1980.

Na 2 zonen wordt in Utrecht op 8 oktober 1981 Juliana Edenia Antonia geboren om 21.09 uur. Ze werd gedoopt op paleis Soestdijk op 26 oktober 1981 door pater Bot met als peetgetuigen: Koningin Beatrix, Dhr. Rijskamp, Mej. Ryan en Dhr. Behlau.

Babyfoto's Guillermo's: KLIK

 Half november 1981 gaat het gezinnetje weer terug naar New York, maar steeds vaker komen ze naar Nederland en ze logeren dan op Paleis Soestdijk, waar het gezin een aantal kamers heeft. Jorge is van werkkring veranderd en hij is nu werkzaam als sales manager van de met KLM verbonden Golden Tulip hotelketen, met de hoofdvestiging in Hilversum. Jorge, die via Bernhard  deze baan heeft gekregen bij de KLM, gooit daar met de pet naar. Hij komt niet of te laat op zijn werk en wie hem daarop attent maakte, werd er door hem op gewezen dat de K van KLM (?) wel voor zijn familie staat.De geruchten dat het gezin erover denkt om zich in Nederland te vestigen worden steeds sterker. En na 9 jaar New York verhuizen ze naar Nederland. Ze willen graag een landhuis bouwen op het landgoed Eikenhorst te Wassenaar en de toestemming komt in november 1984. De bouw vindt plaats in een natuurgebied, dit roept weerstand op bij de bouw ervan, uiteindelijk betrekt ze het in 1986. Het huwelijk werd steeds slechter en aangespoord door haar familie maakt Christina er na twintig jaar een einde aan. Bij Beatrix thuis was Jorge al langer niet meer welkom. En op De Horsten kwam Beatrix alleen wanneer ze zeker wist dat hij in het buitenland was.

Als haar scheiding definitief is in 1996 (25 april werd de scheiding uitgesproken) gaat ze met haar kinderen naar de Verenigde Staten, hier richt ze het Prinses Christina Concours op wat een klassieke muziek wedstrijd is. In 2002 komt Prinses Christina weer in de media, ditmaal door het uitbrengen van haar nieuwe cd. Jorge Guillermo krijgt zwijggeld en vertrekt uit Nederland. Jorge Guillermo gaat studeren aan de Katholieke Universiteit Leuven waar hij zich verdiept in kunstgeschiedenis en theologie. Sinds 1997 vertoefde Jorge Guillermo hooguit nog in de weekeinden op het landgoed 'De Eikenhorst' in Wassenaar, waar Christina en zijn drie kinderen wonen.

In 1999 verhuist hij naar Londen. Zijn dochter Juliana is bij hem in Londen gaan wonen.

2 februari 2002: huwelijk van prins Willem Alexander en Maxima Zorreguieta in Amsterdam. Afwezig op het feest waren de zoons en dochter van prinses Christina. Zij moesten in allerijl naar de Verenigde Staten vertrekken omdat een van de ouders van hun vader Jorge Guillermo is overleden. Juliana,die een van de bruidsmeisjes was op de huwelijksdag, kon gelukkig weer op tijd in Nederland zijn.
Prinses Christina is nog regelmatig in Nederland met of zonder haar kinderen bij huwelijken, feestdagen enz. Jorge Guillermo is na de scheiding niet meer verschenen in tegenstelling tot prins Carel Hugo, de ex man van prinses Irene, die wel regelmatig in Nederland aanwezig is bij Oranje huwelijken ed.

(Met dank aan Anja van der Steen)

Foto's: RVD

8 opmerkingen:

 1. Mooie log, maar ik weet niet hoe de broer heet. Maar misschien staat het in een oude vorsten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. De verloving was valentijnsdag 1975 en niet 1974. Sorry, mijn fout. Wil jij dit veranderen Vivian. Alvast bedankt. Bij deze iedereen een prettige jaarwisseling en een goed begin. Anja

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De broer van Jorge Guillermo heet Gilberto Perez.
  ook mooie log!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bedankt! Zowel de datum (Anja) als de naam van zn broer (Lianne) zal ik wijzigen.
  Thanks!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijn, dat jij zijn naam weet, Lianne, maar waar heb jij dit vandaan? en als je dus zijn naam weet, weet jij dan ook iets meer van hem zoals zijn geboorte datum en of hij is getrouwd en zo ja met wie en heeft hij kinderen? Want als jij dit weet, dan zou ik dat ook graag willen weten.
  En als je dit weet, vraag dan aan Vivian mijn mail adres en mail het me door als je wilt. Groetjes, maar bedankt nogmaals alvast voor zijn naam.
  Anja

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jorge Guillermo heeft ook nog een aantal zusters, te weten Maria Antonia, Graciela en Olga.

  BeantwoordenVerwijderen