KERST EN DE ORANJES | De Oranjes

maandag 15 december 2008

KERST EN DE ORANJES

Kerst_en_de_oranjes


Welkom op de kerstpagina van royalfanvivian.web-log.nl , Om in de kerststemming te komen kun je o.a. foto’s van de Oranjes in kerstsfeer bekijken.


In Paleis het Loo is de tentoonstelling ‘Kerst op het Loo’ te bezichtigen:


KERST OP HET LOO
Beide Kerstdagen geopend van 10.00-17.00 uur. In Paleis Het Loo is traditiegetrouw de sfeervolle presentatie "Kerst op Het Loo" te zien. Met feestelijk gedekte tafels en groenversiering geeft het museum in de periode rond Kerstmis bezoekers een indruk van
driehonderd jaar kerstfeest bij de Oranjes.


Buiten op het voorplein kondigt een grote feestelijk verlichte kerstboom aan wat in het paleis is te zien. De kersttafels zijn op authentieke wijze gedekt, met prachtig damast, glinsterend kristal, ragfijn suikerwerk en geconfijte vruchten. Door het gehele paleis heen zijn kerstbomen in verschillende stijlen opgesteld. Zo is de ‘Victoriaanse’ kerstboom in de kamer van koning Willem II voorzien van een dikke laag witte watten, om een ‘witte kerst’ te suggereren, en hangt de boom van prins Hendrik naar Scandinavisch gebruik vol met natuurlijke materialen als vruchten, strofiguren en zandkoekjes. De zilveren kerstballen en slingers van koningin Wilhelmina zijn nog altijd bewaard gebleven en sieren een kleine dennenboom, in een formaat dat zij zelf kon optuigen. Guirlandes, dennengroen en vele geurende planten, afkomstig uit de kassen en Oranjerie van Paleis Het Loo, versieren de paleisvertrekken.


In het kader van de expositie ‘SpeelGoed op Het Loo, Koninklijk speelgoed van Wilhelmina tot Amalia’ wordt daarnaast een indrukwekkend koninklijk kerstcadeau aan de achtjarige Wilhelmina tentoongesteld. De toekomstige koningin kreeg in 1888 van haar vader, koning Willem III, een 81-delig zilveren surtout de table, bestaande uit een hoge vaas, elf spiegelplateaus, negentien kandelabers, dertig compôte-schalen en twintig bonbonnières. Evenals in 1888 zal dit geschenk in de periode rond Kerstmis in de Audiëntiezaal van Het Loo worden uitgestald.


Met het tentoonstellen van deze kersttradities van de stadhouderlijke familie en de Koninklijke Familie komt Paleis Het Loo graag tegemoet aan de grote belangstelling van het publiek. Bij de tentoonstelling is het boekje “Kerstmis aan het hof” verkrijgbaar, geschreven door conservator Paul Rem, waarin de historie van het kerstfeest bij de Oranjes wordt beschreven.


Tijdens beide kerstdagen worden vele belangstellenden verwacht. Rolstoelgebruikers wordt geadviseerd Paleis Het Loo in de ochtenduren te bezoeken.


Tot en met 4 januari 2009 (geen rondleidingen mogelijk)Kerstkaarten


Te weinig kerstkaarten in huis? Winkels dicht? Stukje dik papier in de printer, een van onderstaande kerstkaarten uitprinten en heb je toch nog een leuke royale kerstkaart.


Hoe krijg je de kaart afgedrukt? Klik op de kaart met linkermuisknop, vervolgens klik je op 'afbeelding afdrukken'


Kaart 1:


Kaart 2:


Kaart 3:


Foto’s Oranjes en kerst:


Amalia,Alexia en hun oma bij de kerstman (2007)


Van Vollenhoven prinsessen snijden kersttaart aan, startsein tentoonstelling op het Loo (2005)


Het jaarlijkse beeld van Koningin Beatrix die haar kersttoespraak houdt (met boom op de achtergrond!)


Kersstollen uitdelen (1980)


Prinsjes schenken chocolademelk in (1980)


Prinses Christina en Koningin Juliana voor de kerstboom (1971)

2 opmerkingen:

  1. Wat een leuk idee zeg, die zelf gemaakte kerstkaartjes! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ...dit is tenminste een site waar je zo naar binnen glipt! (niks wachttijden van 15 seconden of langer). Leuk die kerstkaarten en moooi!! Die van W-A en Máxima samen vind 'k zo'n topper...Ariane met die muts! :mrgreen:

    BeantwoordenVerwijderen