5 jaar prinses Amalia - 'Terugblik special' | De Oranjes

zondag 7 december 2008

5 jaar prinses Amalia - 'Terugblik special'

5_jaar_prinses_amalia

Vandaag viert prinses Amalia haar 5e verjaardag! 5 jaar is wel iets om terug te blikken, vandaar een ‘terugblik-special’ op 5 jaar prinses Amalia.

Geboorte en doop

….Er was eens een prinsesje dat op 7 december 2003 het levenslicht zag in het Bronovo ziekenhuis te Den Haag. Enkele uren na haar geboorte werd ze getoond aan het Nederlandse volk in de armen van haar vader in een Koninklijke toonjurk.
In de steden Den Haag, Den Helder, Willemstad en Oranjestad klonken 101 saluutschoten om de geboorte aan te kondigen. Militairen van de 11e afdeling Rijdende Artillerie, gestoken in het ceremonieel tenue van de Gele Rijders, vuurden in Den Haag bij het Indiëmonument met vier '25-pondgeschutten'. In Den Helder, in Willemstad en in Oranjestad schoot de Koninklijke Marine met twee kanonnen vanaf de wal.

Zoals prins Claus de 1e foto’s maakte van zijn zoons, zo zette Willem-Alexander de traditie voort en liet nog voordat hij het prinsesje toonde de volgende foto vrijgeven:

Amalienetherlands200310 

De naam van de prinses zou pas bij de aangifte van de geboorte bekend worden gemaakt, en dus was heel Nederland nog enkele dagen zoet met speculatie over de namen..

Op 9 december – gelukkig vroeg in de ochtend- deed prins Willem-Alexander in het Oude Stadhuis van Den haag aangifte van de geboorte van zijn dochter. Toen hij de namen noemde was het muisstil, iedereen was natuurlijk enorm benieuwd. Het prinsesje kreeg de namen: Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria.
"Catharina en Amalia vinden we allebei hele mooie namen,”sprak de prins. “Amalia is haar roepnaam. Internationaal ook overal bruikbaar."

Verwijzing van de namen:

Catharina komt waarschijnlijk van het Griekse woord katharos dat rein, zuiver betekent. In de stamboom van het Huis Oranje-Nassau komt een Henriëtte Catharina voor; een dochter van Amalia van Solms. Catharina is ook de naam van een zuster van koningin Anna Paulowna (echtgenote van koning Willem II). Deze Catharina is de moeder van koningin Sophie, de eerste echtgenote van koning Willem III). Amalia stamt via Anna Paulowna ook af van Catharina de Grote.

Amalia is van Germaanse oorsprong en betekent "inspanning in de strijd". Ook de naam Amalia komt voor in het Huis Oranje-Nassau: Amalia van Solms was de echtgenote van Frederik Hendrik, een zoon van Willem van Oranje. De eerste vrouw van prins Hendrik, een broer van koning Willem III, heet Amalia van Saksen-Weimar-Eisenach.

Beatrix verwijst naar de moeder van prins Willem-Alexander en betekent brengster van geluk.

Carmen verwijst naar de moeder van prinses Máxima en is afgeleid van de Spaanse naam voor de berg Karmel. Het Latijnse woord carmen betekent lied.

Victoria is afgeleid van het Latijnse werkwoord vincere dat overwinnen betekent en verwijst mogelijk naar de Zweedse kroonprinses en Amalia's meter Victoria. Victoria is bovendien een beroemde koninginnenaam.

Enkele dagen na de geboorte werd samen met de trotse oma, Koningin Beatrix geposeerd op Villa Eikenhorst. Historisch materiaal deze foto.., De koningin en het prinselijk paar met de toekomstige koningin:

Dphmca001

Amalia_0402_1_2 Prins Willem-Alexander en prinses Máxima kregen ládingen felicitatiekaarten en cadeaus toegestuurd, een deel daarvan hadden ze ‘tentoongesteld’ in een van de kamers op Villa Eikenhorst, en bedankten alle Nederlanders voor hun lieve felicitaties. Tevens kregen we een kijkje in hun jonge gezinsleven. Het paar maakte o.a. een wandeling door de tuin met Amalia in een reiszak. Ook werd Amalia in de Koninklijke wieg gelegd, de wieg die al heel lang dienst doet binnen de Koninklijke familie.

Op 12 juni 2004 werd Amalia gedoopt in de Grote of St. Jacobskerk in Den Haag. Het prinsesje had de traditionele doopjurk aan, en gaf niet veel om het water wat over haar hoofdje gegooid werd. Ze vond het zelfs saai, wat ze door een geeuw liet merken.
Een heleboel aanwezigen gasten waren getuige van de doop. Het gebeurt niet dagelijks dat er een erfprinsesje wordt gedoopt. Uit binnen en buitenland waren ruim 1200 gasten aanwezig. Ook de ouders van prinses Máxima mochten voor het eerst bij dit soort aangelegenheden aanwezig zijn , de trouwdag van Willem-Alexander en Máxima in 2002 mochten zij niet bijwonen.
Vader Zorreguieta was dan ook erg geëmotioneerd, en liet zijn tranen af en toe de volle loop, evenals zijn dochter.

Foto: KLIK

Als peters en meters traden op: de Zweedse prinses Victoria, Máxima's vriendin Samantha van Welderen barones Rengers-Deane, prins Constantijn, Máxima's broer Martín Zorreguieta, vice-president van de Raad van State Herman Tjeenk Willink en Alexanders vriend Marc ter Haar.
Zo sprak prinses Victoria van Zweden de hoop uit dat Amalia van het leven zal genieten en wenste prins Constantijn voor zijn nichtje dat ze ons zal helpen over grenzen te stappen. Martín Zorreguieta richten zich tot Amalia met de woorden: "Ik hoop dat je altijd de bescheidenheid kunt opbrengen om je fouten toe te geven en de wil om daarvan te leren."

Bekijk hier videofragmenten van de doop: http://www.nos.nl/mediatheek/nieuws/2004/6/12/amaliadoop.html#

Amalia_1_jaar

Hobby’s

Amalia heeft verschillende hobby’s , ze heeft thuis een eigen speelgoedkeuken waar ze veel in te vinden is. Ook op vakanties, als oma of mamma zelf kookt helpt ze mee zoveel als ze kan. Tijdens de fotosessie in Tavarnelle in 2006 kwam ze onder het interview van haar ouders naar buiten gerend met een zeefje aan haar vinger. Ze zal wel gedacht hebben, ‘pers ga eens weg, ik wil met mamma koken’.
Verder houdt het prinsesje van dansen en zingen, dit komt vast door haar Argentijns bloed. Amalia komt altijd heel vrolijk en feestend over en danst graag in haar prinsessenjurkjes. Tijdens de fotosessie van 2007 had ze een mooie witte jurk met spijkerjasje aan, de jurk draaide zo mooi mee als ze er rondjes mee draaide, dat ze dat even aan ‘ons’ moest showen. Ook heeft ze toen voor een radio omroep het liedje ‘poesje mauw’ gezongen. En ze zong luidkeels mee voor haar jarige zusje Alexia, die toen haar 2e verjaardag vierde.

Foto_1

In de tuin is Amalia ook graag te vinden. Ze kan er met mooi weer uren spelen, voetballen, trampoline springen, van de glijbaan, op de schommel of rustig in de zandbak spelen. Tijdens de speciale uitzending van prins Willem-Alexander’s 40e verjaardag in 2007 kregen we een blik in het gezinsleven en zagen we hoeveel plezier Amalia in de tuin had. Ook toen haar zusje Alexia net was geboren en er een fotosessie in de tuin georganiseerd werd (augustus 2005) liep Amalia met haar disneybal, en haar buggy met pop te spelen. Haar kleine zusje beschouwde ze in die tijd ook als haar kind. Inmiddels is Amalia een grote meid en weet dat haar zusjes haar kinderen niet zijn, al is het natuurlijk altijd leuk de oudste te zijn en de moederrol te spelen!

Spelend_in_de_tuin

Zwemmen is ook iets wat Amalia graag doet. Of ze echt al een zwemdiploma heeft is niet bekend, maar Amalia kennende leert heel snel en heeft vast maar een paar lessen nodig alles onder de knie te krijgen. Ze zwemt vaak in het zwembad thuis, of op vakantie in Italië of aan het strand.

Verder houdt het prinsesje van computeren en knutselen. Amalia is zeer geconcentreerd als het gaat om tekeningen maken. Tijdens de uitzending van haar vaders 40e verjaardag was ze eieren aan het versieren met stift, ook tekende ze vol overgave een hartje, dit is haar favoriet om te tekenen, want de Sint kreeg er bij de intocht in Wassenaar recent ook een van haar. ‘Liefdeshart’ had ze erboven geschreven.

Voor_de_sint_2

Ook houdt Amalia van op wintersport gaan, ze is sinds dit jaar voor het eerst op de ski’s gegaan. Ook genoot ze van de slee-draaimolen, die op het ingerichte kinder-wintersport gebied aanwezig was.

Foto: Klik

Koninklijke ‘verplichtingen’

Officieel heeft ze natuurlijk nog geen verplichtingen, maar is wel geregeld bij publiekelijke gebeurtenissen aanwezig. Bij een doop van een neefje, nichtje, achterneef of nicht is ze altijd van de partij. Vrolijk komt ze aan, maar bij vertrek zien we –zoals bij de doop van Leonore en Benjamin- een droevig kijkende of zelfs huilende Amalia. Terwijl ze uren daarvoor bij aankomst nog stond te dansen van blijdschap. Uit dit valt dus op te maken dat Amaal een gezelschapsmens is, en zich echt op dit soort dingen verheugt.

Amalia_doop_aanwezig

Een enkele keer was Amalia aanwezig als haar vader of moeder iets moesten openen. Haar allereerste openbare optreden was op 27 september 2005, haar moeder gaf toen het startsein van de kinderpostzegelverkoop door een bestelling op te geven. Amalia was gezellig meegekomen naar Paleis Noordeinde, en had wel oog voor het thema dat toen ‘Nijntje’ was.

Foto:  klik

Op de 39e verjaardag van haar vader, moest haar moeder het startsein geven van de sponsorloop in Wassenaar. Het hele gezin was toen meegekomen. Amalia rende vrolijk mee, maar was af en toe toch wel wat verlegen, en kon dan veilig achter haar jarige pappie kruipen..

Meerennen: voor foto klik hier

School

Sinds 10 december 2007 gaat Amalia naar de Bloemcampschool in Wassenaar. Haar eerste betreding van de school werd vastgelegd op foto’s: klik en klik

Máxima vertelde bij de zomerfotosessie dit jaar , dat Amalia zo’n 5 vriendinnen heeft, waar ze ook na schooltijd mee speelt. Verder maakt Amalia ontzettend goede vorderingen op school.
Ook kinderen uit andere klassen vinden het leuk dat Amalia bij hun op school zit. Een kind uit een hogere klas schreef in het gastenboek van de school: “Ik zag Amalia op school toen ze ging gymmen ze ging zwaaien echt leuk”

Op taalgebied loopt Amalia vast en zeker voor op haar klasgenootjes, behalve Nederlands kan het prinsesje ook Spaans en Engels. Zo kan ze met haar Argentijnse familie praten.

Zoals de meeste kinderen heeft ook Amalia al een beroepsvoorkeur voor de toekomst, ze wil graag een prinses worden…een Sprookjesprinses..
..wat ze al is:


Amaliaas_roze_troon

Amalia_5_jaar
Amalia_zwart_wit

Schrijf in het felicitatieboekje voor Amalia!: KLIK HIER

(Door: Vivian Valke, Foto's: Screenshots en RVD)

13 opmerkingen:

 1. Wat een prachtige terugblik van een prachtig prinsesje! Amalia is door de jaren heen alleen maar leuker geworden en ik hoop dat ze een eigen ´ik´ blijft ontwikkelen ondanks alle aandacht die ze krijgt, op naar het volgende jubileum!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook wil ik jou, Vivian, complementeren met de prachtige collages die je hebt gemaakt, het geeft een prima overzicht van het leventje van de jarige, super gedaan!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtige reportage heb je er van gemaakt en prinses amalia van harte gefeliciteerd met je 5e verjaardag. Geniet ervan.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hele mooie log Vivian! Super! Gefeliciteerd Amalia!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gefeliciteerd!
  Wat een mooi overzicht, Vivian!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wow wat een super mooi en leuk overzicht heb je kunnen maken!heel knap dat je dat toch doet met veel foto's ondanks de weinige foto's die je mag gebruiken!En Amalia nog gefeliciteerd natuurijk:P

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Leuk!Mooi!
  Echt supermooie foto's ook!
  Met wat voor programma heb je die eerste collage gemaakt?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. we hebben echt een schattig prinsesje!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ...wat een mooie terugblik! Ze is echt zo'n lieverd! Ook een persoonlijkheidje maar dus met die mix van lief, parmantig... de foto van Amalia op haar troon is m'n favo-foto! :clap:!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik vind het een beetje een bol kind.

  BeantwoordenVerwijderen