Laurentien: “Eloise, Claus-Casimir en Leonore springen het liefst een héle dag met mij op de trampoline” | De Oranjes

zondag 14 december 2008

Laurentien: “Eloise, Claus-Casimir en Leonore springen het liefst een héle dag met mij op de trampoline”

Prinses Laurentien sprak deze week in tijdschrift Libelle over laaggeletterdheid, haar man en kids. Hieronder wat citaten uit het artikel.


Het is soms best een gepuzzel om mijn werk met mijn moederschap te combineren. Net als andere werkende moeders moet ik al die ballen in de lucht houden. Dat we in Brussel wonen, maakt het niet altijd gemakkelijker. Soms vragen mijn kinderen: ‘Moet je nou alwéér weg?’ Dat zullen kinderen altijd vragen, maar ze raken wel een gevoelige snaar…


Dsc00909 Niet lang geleden gaf ik een leesles. Bij iedere letter vroeg de vrouw die ik hielp of het goed was. Ze wist het wel, maar durfde daar niet op te vertrouwen. Dat bewustzijn neem ik mee – ook in de opvoeding van onze kinderen. Eloise van 6 leert nu lezen en schrijven. Ze is snel, pakt dingen goed op en wil alles graag goed doen. Maar ze moet soms wel even over de drempel worden geholpen door te horen dat ze het écht kan. Mijn contacten met volwassenen die hetzelfde soort gevoelens hebben, doen mij nog meer beseffen hoe belangrijk het is haar daarin te steunen.
Eloise, Claus-Casimir en Leonore springen het liefst een héle dag met mij op de trampoline. Ik heb het geluk dat ik een kantoor aan huis heb. Als ik thuis ben, probeer ik even bij mijn kinderen te zijn wanneer ze uit school komen. Dan gaan we vaak even op de trampoline. Grote pret natuurlijk. Als ik daarna weer aan het werk ga, ben ik weer helemaal opgeladen.


Het raakt mij diep als laaggeletterden zeggen dat ik hen een stem heb gegeven, zoals de man die ik vorig jaar tijdens de Alfabetiseringsdag heb ontmoet. Hij had de sprong gewaagd om weer naar school te gaan en hij vertelde geëmotioneerd dat zijn leven zo veel beter was geworden. Iedereen verdient de kans zich te ontwikkelen. We gaan in ieder geval tot 2015 door met de stichting. Om nog meer bekendheid te geven aan laaggeletterdheid hebben we dit jaar het onafhankelijke ForumAtotZ opgericht. Het is een bijzondere groep van 28 bekende Nederlanders onder voorzitterschap van Frits van Oostrom, met onder anderen Wendy van Dijk en Paul Witteman. In eerste instantie heb ik iedereen gevraagd om mee te denken over hoe we nog meer aandacht voor laaggeletterdheid kunnen krijgen. Dat waren inspirerende gesprekken, juist omdat iedereen een eigen specifieke inbreng heeft.


Constantijn en ik spreken veel over onze activiteiten. Zijn zuivere oordeel en relativerende humor zijn geweldig en geven me veel houvast. Hij remt me af en toe ook af door nonchalant te suggereren om wat gas terug te nemen. Maar hij gunt me geheel de ruimte om dit te doen. Hij is zelf ook begaan met laaggeletterdheid en weet hoe belangrijk ik het vind deze strijd aan te gaan.

13 opmerkingen:

 1. Wat leuk zeg! Hoop dat we het gezinnetje snel weer zien!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, leuk! Ik heb het interview gelezen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Leuk en goed dat Laurentien zo openhartig over haar kinderen praat!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi logje + interview. Laurentien lijkt me een lieve vrouw ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Echt goed dat ze zo over haar werk en het moeder zijn kan praten, ze is toch een 'prinses'. Leuk ook dat ze dan even met de kindjes gaat trampoline springen. Ik denk dat we het gezinnetje in iedergeval weer in Lech zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat leuk! Ze is erg open over haar werk en gezinsleven, heel leuk om te lezen! Ik ga het hele artikel ook nog eens opzoeken, lijkt me interessant.
  Ik zie haar echt al met die kids over de trampoline duikelen :-D
  Vind ik net wat voor Claus-Casimir, die was bij de doop van Ariane ook zo druk in de weer ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Lijkt me een leuke vrouw hoor, leuk dat ze zo openhartig over haar kinderen praat

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Echt een super leuke vrouw. Leuk interview. Jammer dat ik de editie gemist heb, ik had dit graag bij mijn verzameling willen hebben. Ze is zo lief en mooi.

  BeantwoordenVerwijderen