Prins Carlos Hugo de Bourbon de Parma | De Oranjes

woensdag 17 december 2008

Prins Carlos Hugo de Bourbon de Parma

Deel 4 thema: 'De Mannelijke echtgenoten van de Oranjes'


In dit deel: prins Carlos Hugo de Bourbon de Parma, gescheiden echtgenoot van prinses Irene Informatie over zijn familie en zijn relatie die is stukgelopen met Irene waar hij 4 kinderen mee kreeg.


Het Huis Bourbon Parma is een Italiaanse Linie van het Huis Bourbon. De stamvader is Filips(1720-1765) , zoon van Filips V (1683-1746), Zijn zoon Ferdinand 1751-1802 volgt hem op als Hertog van Parma en hierna zijn zoon Lodewijk (1773-1803). De zoon van Lodewijk, Karel III (1823-1854) trouwt met Prinses Louise van Frankrijk. Zij krijgen 2 dochters en 2 zonen, waarvan zoon Robert de lijn van de Parma’s voortzet. Prins en Hertog Robert is * 09-07-1848 en + 16-11-1907. Robert trouwt 2 keer en uit zijn 1e huwelijk met Prinses Maria Pia van Bourbon-Sicilie heeft hij 12 kinderen en uit zijn 2e huwelijk met Maria Antonia, Prinses van Portugal kreeg hij ook 12 kinderen. Zijn dochter Maria Louisa trouwde met de Koning van Bulgarije en zijn dochter Zita met de Oostenrijkse Keizer Karel I en zijn zoon Felix trouwde met Groothertogin Charlotte van Luxemburg. Robert’s zoon Sixtus huwde een prinses de La Rochefaucald en uit dit huwelijk kwam slechts 1 dochter, zodat de titel van de Hertog van Parma overging naar zijn andere zoon Xavier, de vader van prins Carlos Hugo, de ex-echtgenoot van onze Prinses Irene.


Prins Xavier van Bourbon-Parma *25-06-1889 +07-05-1977 x 12-11-1927 Madeleine, Prinses van Bourbon-Busset *22-03-1898 +01-09-1984. Prins Xavier is Hoofd van het Hertogdom Parma van 1974-1977


Xavier was door de Spaanse Don Alfonso de Bourbon aangewezen als diens opvolger, zodat hij na diens dood in 1936 Carlistisch pretendent werd naar de Spaanse troon. Hij nam actief deel aan de opstand van generaal Francisco Franco die leidde tot de Spaanse Burgeroorlog, maar wist de dictator niet te overreden hem tot Koning uit te roepen. De generaal benoemde in 1969 zijn rivaal Juan Carlos de Bourbon, kleinzoon van Alfonso XIII, tot zijn opvolger. Hij liet zijn troonpretentie in 1975 overgaan op zijn zoon Carlos Hugo, die zich later uit de politiek trok. Hij noemde zichzelf graaf van Molina en stierf op 7 mei 1977 te Zizers, Zwitserland.



Prins Xavier en prinses Madeleine kregen 6 kinderen, 4 dochters en 2 zonen.
1. Marie Francoise (* 1928) en getrouwd met Prins Eduard van Lobkowitz.
2. Carel Hugo (*1930)
3. Maria Thérèse (*1933) ongehuwd
4. Cecile (* 1935) ongehuwd
5. Maria des Nuges (* 1937) ongehuwd
6. Sixtus (1940) ongehuwd, Hertog von Aranjuez


Carlos Hugo wordt geboren te Parijs op 8 april 1940, hij is Hertog van Parma en Piancenza en hoofd van het huis Bourbon Parma en voormalig carlistisch pretendent naar de Spaanse troon. Carlos Hugo studeerde Economie en Rechten in Parijs en Oxford. In het Spaanse Pamplona tijdens het jaarlijks volksfeest van jonge stieren in de straten, leert hij Irene kennen, de 2e dochter van Koningin Juliana en prins Bernhard. Prinses Irene bekeerd zich op 30 januari 1964 in het geheim tot het Katholicisme en al gauw blijkt dat deze overstap te maken heeft gehad met een op handen zijnde verloving met de Spaanse prins Carlos Hugo van Bourbon Parma, die zij tijdens een volksfeest had leren kennen.


Na vele speculaties wordt er op paleis Soestdijk op 13 februari 1964 de verloving bekend gemaakt van prinses Irene met Prins Carel Hugo van Bourbon Parma. Bij de aankondiging door Prinses Juliana van de verloving van haar dochter, geeft Irene aan, dat ze de Staten-Generaal geen toestemming zal vragen voor het huwelijk.



Prinses Irene en prins Carlos Hugo bereiden zich voor op hun huwelijk, maar tijdens de voorbereidingen komen er steeds meer conflicten. Carlos Hugo is de leider van het Carlisme en de Nederlandse Regering, wijst een huwelijk in Nederland af, omdat men bang is dat Koningin Juliana betrokken zal raken bij Carlistische politieke acties. Daarop besluit de familie van Prins Carlos Hugo dat het huwelijk zal plaatsvinden in Rome. De Nederlandse Koninklijke familie wordt wel uitgenodigd, maar Koningin Juliana en Prins Bernhard laten weten dat zij niet aanwezig zullen zijn op de bruiloft. De familie heeft  de huwelijksplechtigheid va 29 april 1964 gevolgd  op kasteel Warmelo in Diepenheim, via televisie. Op het moment van het jawoord valt de stroom uit, waardoor de plechtigheid in de basiliek en het verlaten van de kerk niet kan worden gezien. ’S-Avonds bekijkt de familie de samenvatting op paleis Soestdijk. Pas eind september worden alle misverstanden uit de wereld geholpen en wordt de prins volledig geaccepteerd.


De huwelijksinzegening vindt plaats in de Borghese kapel van de Basiliek Santa Maggiore in Rome onder leiding van kardinaal Giobbe. Na de huwelijksinzegening is prinses Irene, prinses van Bourbon Parma. Onder de gasten bevinden zich o.a. Aartshertogin Zita van Habsburg, geboren prinses van Bourbon Parma en een tante van prins Carlos Hugo. Aansluitend aan de huwelijksinzegening gaat het pasgetrouwde paar naar Vaticaanstad waar zij door paus Paulus VI in audiëntie worden ontvangen. Vervolgens is er een feest dat tot in de kleine uurtjes duurt. Het paar blijft maar even en gaan dan op huwelijksreis en ze bezoeken vele landen rondom de Middellandse Zee en de reis eindigt op de Canarische eilanden. Na de huwelijksreis vestigt het paar zich in een appartement op de 6e verdieping in Madrid.



Huwelijksfoto's: KLIK



Ook beschikken zij over het verwaarloosde kasteel van de Bourbon Parma’s in Lignieres, Frankrijk, dat nog moet worden opgeknapt. Het paar woont afwisselend in Frankrijk en in Spanje. Prins Carlos Hugo wordt wegens politieke inmenging in 1968 uit Spanje gewezen. Prinses Irene neemt de taken van haar man over als Carlistenleider, omdat zij wel Spanje binnen mag.


Voor het krijgen van haar kinderen kwam zij naar Nederland en op 27 januari 1970 beviel Irene  in het Radboudziekenhuis van Nijmegen van een zoon: CARLOS Xavier Bernardo. Hij kreeg naast de Franse Nationaliteit van zijn vader ook de Nederlandse Nationaliteit. En veel later kwam daar ook nog de Spaanse Nationaliteit bij. Het jonge gezin genoot, voor het terugging naar Parijs op Paleis Soestdijk. De kleine Carlos wordt gedoopt in het kasteel van Lignieres door kardinaal Le Febre. Peetgetuigen: Grootmoeder Koningin Juliana en Grootvader Xavier. Bij zijn doop kreeg de prins nog de volgende namen erbij Sixtus Maria.


Foto's geboorte en doop Carlos: KLIK


2 jaar later op 13 oktober 1972 verwelkomen zij in het Radboud ziekenhuis te Nijmegen de tweeling; JAIME Bernardo en MARGARITHA Maria. De tweeling is te vroeg geboren moet de komende tijd in de couveuse doorbrengen. Op 31 oktober 1972 wordt de tweeling in de couveuse gedoopt in het Nijmeegse ziekenhuis door Pater Jesus Lezaur en Kardinaal Alfrink. Peetgetuigen prins Jaime: oom prins Claus en grootmoeder prinses Madeleine van Bourbon-Parma. Peetgetuigen prinses Margaritha: tante prinses Beatrix en oom prins Sixto van Bourbon Parma. Prinses Irene verlaat na de doop het ziekenhuis en gaat naar paleis Soestdijk. Zes weken na zijn geboorte verlaat prins Jaime het ziekenhuis en eind december verlaat zijn zusje het ziekenhuis. De jaarwisseling viert het prinselijk gezin in Nederland en gaan dan terug naar Frankrijk. Medio april 1973 is het gezin terug in Nederland voor o.a. de verjaardag van Koningin Juliana.


Foto's kleine Jaime en Margarita: KLIK


Op 23 juni 1974 wordt er in het Radboud ziekenhuis van Nijmegen hun jongste dochter geboren: MARIA CAROLINA Christina geboren. Op 20 juli 1974 wordt zij gedoopt in de kapel van kasteel Lignieres in Frankrijk door pater Juncosa de Carnobell. Zij krijgt als peetgetuigen oom prins Claus, tante prinses Christina, zuster van de moeder en prinses Maria Des Nuges van Bourbon Parma, zuster van de vader.


In september 1978 is ook Prins Carlos Hugo weer welkom in Spanje, waarna het gezin zich in Madrid vestigt. In 1975 heeft de prins zijn vader opgevolgd als Carlistische troonpretendent en in 1979 gaf hij zijn aanspraak op de Spaanse troon op, en werd hij opgevolgd door zijn jongere broer prins Sixtus als pretendent. Hij liet zich in hetzelfde jaar tot Spanjaard naturaliseren en verliet tenslotte in 1980 de politieke arena. Langzaam maar zeker ontstaat er een verwijdering tussen het paar. En als Irene met haar kinderen in 1980 terugkeert naar Nederland, wordt al gauw duidelijk dat het paar wil scheiden. Op 26 mei 1981 wordt de echtscheiding uitgesproken. Irene raakt haar titel prinses van Bourbon Parma kwijt, maar blijft wel prinses der Nederlanden, prinses van Oranje Nassau en prinses van Lippe Biesterfeld, maar ze noemt zich Mevrouw van Lippe Biesterfeld.


Opvallend is wel dat de contacten tussen de Oranjes en Carlos Hugo nooit zijn verbroken. Bij alle familiegelegenheden ontmoeten zij elkaar, ook in het openbaar. De 4 kinderen, die de Spaanse Nationaliteit bezitten, worden toegewezen aan Carlos Hugo. Toch blijven zij in Nederland bij hun moeder wonen. Prins Carlos Hugo vertrekt naar de Verenigde Staten van Amerika.


Foto's baby Carolina en gezinsfoto: KLIK


Prinses Irene en prins Carel Hugo zijn de grootouders van Carlos ( geboren 20 januari 1997), verwekt door zoon Carlos bij zijn vriendin Brigitte Klynstra. Prins Carlos erkent dat het zijn kind is, maar erkent Carlos niet officieel.


Prins Carel Hugo met zijn oudste zoon Carlos en zijn dochter Maria Carolina, die hij als ideale erfgename ziet voor het Huis van Parma. Foto: KLIK 


(Met dank aan Anja, Wikipedia, RVD)



Update:
- 3 september 2008 is Carlos Hugo opa geworden van een kleindochter: Julia
- 18 augustus 2010 is Carlos Hugo overleden in Barcelona


12 opmerkingen:

  1. Mooie log weer, heel informatief en erg mooie fotos!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. saai, dit leest bijna niemand helemaal. Da weet ik zeker...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi WW, dat jij het saai vind , wil niet zeggen dat iedereen het saai vind.
    En zo wel, ach jammer dan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Inderdaad best wel saai als je er niet van houdt maar er zijn toch ook genoeg mensen die wel van een stukje geschiedenis houden!!! En als je het niet leuk vind, lees je het toch niet!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik vind het fantastisch wat je doet. Het kleine in het grotere geheel plaatsen,zo krijg je een andere kijk op de geschiedenis .
    Normaal gesproken zou niemand ooit gehoord hebben van het huis Bourbon Parma,maar door het huwelijk van Irene werd de familie
    de schoonfamilie van de Oranjes.
    Nogmaals ,ik lees het met veel genoegen.
    Een vraagje kan ik het ook uitprinten zonder al het voorafgaande?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. ...mooi, leerzaam verslag! Prachtige foto's van het huwelijk! Goed dat de koninklijke familie nog steeds contacten onderhoudt met Carel Hugo.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. bestes vivian!
    DIT is echt lastig hoor.... altijd door de hele homepage scrollen om bij het nieuws te komen..... veranderd dat weer?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het nieuws staat toch gewoon altijd op de hoofdpagina?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mooie informatieve log weer! Mijn complimenten.

    BeantwoordenVerwijderen