Koninginnedag met Wilhelmina | De Oranjes

dinsdag 20 mei 2008

Koninginnedag met Wilhelmina

Dit thema bestaat uit 3 delen. In 3 verschillende delen wordt een beeld geschetst van de manier waarop 3 Koninginnen Koninginnedag vierden/vieren.


Eerst een stukje geschiedenis:
K1 Nederland is een koninkrijk. Dat betekend dat het hoofd van ons land de koning of koningin is. Dat is pas zo vanaf 1806 en toen hadden we niet eens een Nederlandse koning. Nederland werd in die tijd overheerst door de Fransen. Ons land werd bestuurd door Lodewijk Napoleon. Dit was de broer van de keizer van Frankrijk, Napoleon Bonaparte. In 1813 kwam er een einde aan de overheersing en werd Willem I, zoon van stadhouder Willem V, de koning. Alle koningen en koninginnen die we daarna hebben gehad zijn afstammelingen van hem. Iets als Koning(inne)dag kenden we toen nog niet. Dat kwam pas veel later. Aan het einde van de 19e eeuw waren de Nederlanders het niet met elkaar eens als het ging om Nationale feestdagen en Herdenkingen. Ze ruzieden over wat ze wel en niet wilden vieren of herdenken. Dat kwam omdat er veel politieke tegenstellingen waren. Zo was er bijvoorbeeld een strijd tussen katholieken en protestanten.


De koning van Spanje was in de zestiende eeuw de baas in de Nederlanden. Na een lange strijd (de Tachtigjarige oorlog) namen de Nederlanders het bestuur zelf in handen. Net zoals wij nu op 5 mei het einde van de Tweede Wereldoorlog vieren, vierden de mensen toen het einde van die Tachtigjarige Oorlog. Maar de katholieken waren niet zo in de feeststemming. Zij hadden helemaal niet zo’n hekel aan de Spaanse koning, die was namelijk ook katholiek.
Toch wilden de Nederlanders graag een nationaal feest.


Deel 1: Koninginnedag met Wilhelmina


K2 Op 31 augustus 1885, de verjaardag van Prinses Wilhelmina, werd voor het eerst Prinsessedag gevierd. Deze dag werd Prinsessedag genoemd, omdat Wilhelmina toen nog geen koningin was. Deze dag is de voorloper van Koninginnedag. Het initiatief voor de viering kwam van de liberalen, die met het feest de nationale eenheid wilden benadrukken. De vader van Wilhelmina overleed toen ze 10 jaar oud was, nog veel te jong om koningin te worden. Daarom nam haar moeder Emma de taak op zich, totdat Wilhelmina oud genoeg was. Tijdens de regeerperiode van koningin Emma bracht de Koninklijke familie de zomer altijd door op paleis Soestdijk in Baarn. De bewoners van dit dorp brachten koningin Emma op haar verjaardag (2 augustus) altijd een bloemenhulde.


K5 Omdat Prinsessedag ook de laatste dag van de schoolvakantie was, werd het al snel een feestdag voor kinderen. Op haar 18e verjaardag, 31 augustus 1898, werd Wilhelmina Koningin en haar inhuldiging vond plaats op 6 september 1898. Tot 1948, haar troonsafstand werd Koninginnedag op 31 augustus gevierd. Prinsessedag werd in 1898 omgedoopt tot Koninginnedag.


Dorpen en steden hingen die dag vol versieringen en voor de kinderen waren er spelletjes.K6_2  De schooljeugd zong Nederlandse volksliedjes voor de burgemeester. Maar koningin Wilhelmina zelf liet zich in het land niet zien, behalve in 1930, toen ze vijftig werd. In 1902 was Koningin Wilhelmina erg ziek, maar gelukkig was ze voor haar verjaardag weer helemaal beter en om dit te vieren werd Koninginnedag dit jaar extra uitbundig gevierd en dat is eigenlijk zo gebleven.


(Tekst: Anja van der Steen)

3 opmerkingen:

  1. Hoi, Wilhelmina zag er daar leuk uit, lief miesje hoor
    Kheb even een vraag ik hoop dat je snel terug zegt: Ik wil officiele foto's van de Noorse koninklijke familie, ik ga dus naar www.kongehuset.no vind je die officielle foto's van bij kronprinsfamilie en dan bijv. Mette marit, zijn dat officielle foto's? Graag snel terug reageren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Annemieke, je kunt het vergelijken met de Nederlandse koninklijkhuis.nl
    de foto's zijn dus inderdaad officieel.
    Koninklijke groet,
    Vivian

    BeantwoordenVerwijderen