Staatsbezoek aan Nieuw-Zeeland - III | De Oranjes

woensdag 9 november 2016

Staatsbezoek aan Nieuw-Zeeland - III

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima sloten vandaag hun staatsbezoek aan Nieuw-Zeeland af in Auckland. 



De dag begon bij de Auckland Art Gallery Toi o Tamaki, waarbij de gedeelde geschiedenis centraal stond. De galerie bezit twee gravures met afbeeldingen van de ontmoeting van Abel Tasman met de Maori in 1642. Ook bekeek het Koninklijk Paar daar een portretserie van Maorileiders, die op eigen verzoek werden gemaakt door kunstenaar Gottfried Lindauer (1839-1926).Vervolgens woonden de Koning en Koningin een deel bij van de economische conferentie 'Future of Food'. Nederlandse en Nieuw-Zeelandse kennisinstellingen en bedrijven ontmoetten elkaar tijdens dit eendaagse forum om de onderlinge samenwerking op het gebied van agri & food en tuinbouw te bevorderen. Er werd tevens geluncht.
Tot slot hield Koning Willem-Alexander een toespraak. In zijn toespraak zei Willem-Alexander dat Nieuw-Zeeland en Nederland 'heel dicht bij elkaar' liggen. Hij was zich bewust van de 19.000 kilometer fysieke afstand, maar bedoelde qua mentaliteit. "Een open mentaliteit, gericht op handel en export. Op samenwerking over grenzen heen. Op zakendoen op grond van heldere waarden en normen", zei de Koning. Ook sprak hij over de mogelijkheden voor samenwerking, met name op gebieden als tuinbouw en landbouw. Beide landen zijn daar sterk in. "Dat schept een band. We liggen dicht bij elkaar, want we lopen tegen dezelfde opgaven op." Toen hij zijn toespraak wilde besluiten met een toost, ontdekte hij dat er op zijn desk geen glas stond. "Dit is het moment dat de mooie assistente verschijnt" zei hij.

De zaal lachte, en de ceremoniemeester maakte aanstalten een glas aan te reiken. Maar dat hoefde niet. Koningin Máxima stond op van haar tafel, en bracht haar glas naar haar man. "Wat zou je moeten zonder zo'n mooie assistente" zei de Koning onder groot gelach van de zaal.


Na de lunch bezocht het Koninklijk paar het opleidingsschip 'Spirit of New Zealand'. Tijdens een vijfdaagse zeiltocht waarbij ze gezamenlijk het schip besturen, leren jongeren in de leeftijd van 14-15 jaar competenties als samenwerken, communicatie en leiderschap.
Op de kade hadden de Koning en Koningin even de tijd om hun telefoon te checken. Koningin Máxima las of verzond een berichtje; Koning Willem-Alexander voerde een telefoongesprek. Misschien wel met één van zijn dochters om te zeggen dat het staatsbezoek er bijna op zat. De Koning en Koningin hadden alleen nog een ontmoeting met de Nederlandse gemeenschap.

Toen ook dat afgelopen was, werden er nog enkele vragen beantwoord van de pers. Er werd onder andere gevraagd of de Koning de nieuwe biografie van Juliana al gelezen had. Willem-Alexander zei geen primaire bron te zijn over wat zich tijdens het leven van Juliana en prins Bernhard heeft afgespeeld op paleis Soestdijk. "Ik wil wel zeggen dat ik altijd veel respect heb gehad en gehouden voor mijn grootouders", aldus de Koning. Koning Willem-Alexander noemde verder de staatsbezoeken aan Australië en Nieuw-Zeeland heel bijzonder, vooral omdat hij en zijn vrouw zich bijna letterlijk aan de andere kant van de wereld bevonden, maar dankzij de omvangrijke Nederlandse gemeenschappen in de twee landen tegelijkertijd heel erg thuis voelden. Wat betreft de filmpjes van LuckyTV waar de Koning regelmatig de hoofdrol speelt als 'Willy' zei hij het erg jammer te vinden dat hij al twee weken LuckyTV heeft moeten missen en dat hij ze online allemaal terug gaat kijken. Mogelijk zei hij dit met een dikke knipoog. Zijn broer Constantijn is in ieder geval wel fan. Toen hij eens te gast was bij DWDD kon hij bij het zien van een 'Willy' maar moeilijk zijn lachen inhouden, en via twitter liet hij laatst weten het duet van Trump en Clinton in LuckyTV geweldig te vinden.

Inmiddels zijn de Koning en Koningin weer onderweg naar Nederland.

1 opmerking:

  1. Een druk, maar mooi programma. op naar het staatsbezoek uit Belgie.

    BeantwoordenVerwijderen