Koning Willem-Alexander bezoekt landbouwbedrijven in de Kop van Overijssel | De Oranjes

donderdag 30 september 2021

Koning Willem-Alexander bezoekt landbouwbedrijven in de Kop van Overijssel

Koning Willem-Alexander is vandaag langsgegaan bij twee landbouwbedrijven in de Kop van Overijssel. Het werkbezoek stond in het teken van landbouw en natuurherstel. 
Video


Willem-Alexander kreeg een rondleiding bij landbouw- en rietteeltbedrijf Slot in Sint Jansklooster. Dit familiebedrijf richt zich op melkveehouderij, rietteelt en natuurbeheer. Het bedrijf grenst aan natuurgebied de Wieden. Koeien worden daar bijvoorbeeld met een pontje naartoe gebracht om te grazen. Op die manier wordt de biodiversiteit gestimuleerd. Na de rondleiding sprak de koning met diverse betrokkenen. Hij had het met hen over het vinden van een balans tussen ondernemerschap en rendabele landbouw aan de ene kant en natuurherstel aan de andere kant. 

Aansluitend ging Koning Willem-Alexander naar landbouwbedrijf Weidevol in Zwartsluis. De koning werd door de familie Spans rondgeleid door hun koeienstal en over hun land en door de vergaderruimtes die ze verhuren. De familie vertelde Willem-Alexander over hoe zij zijn overgestapt van gangbare landbouw naar biologische landbouw en hoe ondernemend ze zijn geworden door hun zaalverhuur. Tot slot deed de koning nog mee aan een rondetafelgesprek over de samenwerking rond landbouw en natuurherstel op provinciaal niveau. Ook werd hier besproken wat de rol is die het platform Samen werkt beter hierbij speelt. Dit is een programma dat zich inzet voor een duurzame ontwikkeling van landelijke gebieden in Overijssel. Het is opgezet door de provincie in samenwerking met dertien organisaties uit de landbouw en het natuurbeheer.

1 opmerking:

  1. Wat fantastisch dat de Koning dit allemaal doet; ik weet wel het is zijn taak als Koning, maar hij doet het ook met veel enthousiasme en dat is weleens anders geweest. Denk maar aan koning Willem III, die in het begin het helemaal niet wilde om de taken van zijn overleden vader over te nemen en hoe Koningin Emma met haar dochter het land in moest om het e.e.a. te redden.

    BeantwoordenVerwijderen