27 september 1961: Koningin Juliana en Prins Bernhard bezoeken 4e Divisie Koninklijke Landmacht | De Oranjes

maandag 27 september 2021

27 september 1961: Koningin Juliana en Prins Bernhard bezoeken 4e Divisie Koninklijke Landmacht

Zestig jaar geleden bezochten Koningin Juliana en Prins Bernhard de 4e Divisie van de Koninklijke Landmacht op de Elspeter Heide. 
Foto: Wim van Rossem/Nationaal Archief


Met een grote stofwolk achter de auto arriveerden de Koningin en prins op de heide. Het was voor het eerst dat Koningin Juliana een hele dag ter plaatse was bij een dergelijk bezoek. Juliana was dan ook flink uitgedost met een bijzonder hoedje, oorbellen, een opvallende kralenketting en een tas in slangenprint. Prins Bernhard droeg het uniform van inspecteur generaal der Koninklijke Landmacht. 
Foto: Joop van Bilsen/Nationaal Archief

 “Vooral in deze tijd van spanningen tonen wij u graag onze verknochtheid aan het Koninklijk Huis” aldus Generaal van der Veen, waarna de koningin en prins vanaf een houten plankier de demonstratie met een artillerietrekker gadesloegen. Nadat de enorme stofwolk verdwenen was zei Koningin Juliana: “Ons bezoek heeft niets met de huidige spanningen te maken, generaal. Wij zouden toch gekomen zijn. Ons bezoek van vandaag is het inlossen van een belofte om de oefeningen in La Courtine bij te wonen."

Foto: Joop van Bilsen/Nationaal Archief
Foto: Joop van Bilsen/Nationaal Archief

De vierde divisie zou in Frankrijk nagenoeg hetzelfde demonstratieprogramma hebben afgewerkt. Maar door de internationale spanningen besloot de regering deze tienduizend goed getrainde militairen in ons land te houden. In een paar minuten kwam de nog rustige heide in beweging. Vijfentwintigponders werden in haastig tempo in stelling gebracht, vuurbevelen weerklonken en meteen daarop daverden de eerste schoten. De mondingsvlammen waren door de gordijnen van zand en rook nauwelijks zichtbaar. Koningin Juliana schrok niet van het lawaai, maar zat rustig naar deze bedrijvigheid te kijken. Prins Bernhard rookte een sigaret en keek geïnteresseerd toe, ook nam hij zelf plaats op een tank.
 
Foto: Wim van Rossem/Nationaal Archief

Het programma omvatte tal van demonstraties, zoals de inrichting van een divisieverbandplaats, de verdediging van een achterhelling en het doorbreken van een hindernis. „Wij hebben niet onze hele divisie hiernaartoe gebracht, maar ik heb gemeend in uw geest te handelen, Majesteit, door u het werk te laten zien van kleine groepen", zo lichtte generaal Van der Veen het nogal druk bezette programma toe. Tijdens een lunch in een legertent werd ritmeester Beekman onderscheiden met het Bronzen Kruis van de Nederlandse Leeuw; voor Juliana en Bernhard was er een braadrooster om thuis verder te grillen. 

Tot slot kwam ook de Luchtmacht nog aan de oefeningen te pas: een helikopter kwam een ‘gewonde soldaat’ ophalen. “Laten we een beetje uit de tocht gaan staan” stelde Prins Bernhard voor toen de wieken van het toestel begonnen rond te zwaaien. “Straks waaien de hoeden van de dames weg”.
Foto: Wim van Rossem/Nationaal Archief

Foto: Wim van Rossem/Nationaal Archief

Geen opmerkingen:

Een reactie posten