Koningin Maxima opent supercomputer Snellius en bezoekt Stichting Vriendendiensten | De Oranjes

vrijdag 17 september 2021

Koningin Maxima opent supercomputer Snellius en bezoekt Stichting Vriendendiensten

Koningin Maxima was vandaag bij het Amsterdam Science Park voor de opening van de nationale supercomputer Snellius. Ze plakte er daarna nog een werkbezoek achteraan; de stichting Vriendendiensten kon op een bezoek van Máxima rekenen. Op het eerste gezicht leek de Koningin een bijzondere ring te dragen, maar het gaat om een 'spalk' vanwege een gebroken hand. Tijdens eerdere bezoeken deze week wilde ze er niet mee gezien worden, maar de spalk bleek dus toch echt nog nodig te zijn.
Tijdens de openingsbijeenkomst van Snellius werd onder meer ingegaan op de mogelijkheden van supercomputing voor wetenschappelijk onderzoek en bij de aanpak van maatschappelijke uitdagingen. Het openingsprogramma was te volgen via een livestream. Wetenschappers hebben voor hun onderzoek steeds meer rekenkracht en mogelijkheden voor dataopslag en dataverwerking nodig. De supercomputer is zo ontworpen dat het systeem geschikt is voor alle wetenschapsgebieden, van astronomie tot sociale wetenschappen en van onderzoek naar klimaatverandering tot medische wetenschappen. Voor de computer is waterkoelingstechnologie gebruikt waardoor minder luchtkoeling met ventilatoren nodig is. Dit verlaagt het energieverbruik en verhoogt tegelijkertijd de performance. Snellius komt net als de huidige supercomputer Cartesius in de Amsterdam Data Tower op het Amsterdam Science Park te staan.
Koningin Máxima bracht vervolgens een bezoek aan stichting Vriendendiensten. De organisatie is winnaar van één van de drie Appeltjes van Oranje 2021 van het Oranje Fonds. Stichting Vriendendiensten kreeg de prijs voor de zelfregiecentra voor mensen met een psychische kwetsbaarheid. De zelfregiecentra in Deventer en Raalte zijn ontstaan op initiatief van een groep ggz-cliënten die een eigen plek wilden om samen weer vorm te geven aan hun leven. Er zijn onder andere creatieve activiteiten, gespreksgroepen en herstelcursussen en er wordt gekookt en samen gegeten. Alle activiteiten worden opgezet en uitgevoerd door de bezoekers zelf.⁣ Koningin Máxima sprak met de initiatiefnemers, medewerkers en betrokken organisaties over het ontstaan van de zelfregiecentra, de activiteiten en over de regionale ontwikkelingen en samenwerkingsverbanden. Ook sprak zij met bezoekers over wat de activiteiten voor hen betekenen en hoe zij door het centrum een netwerk en een vangnet opbouwen.

1 opmerking:

  1. ja, zo zie je maar weer, de Koningin is ook maar een mens en kan dus ook iets overkomen.
    Vervelend voor haar, maar ik wens haar wel beterschap.

    BeantwoordenVerwijderen