PRINSJESDAG 2017 | De Oranjes

dinsdag 19 september 2017

PRINSJESDAG 2017

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima trokken vandaag voor de tweede keer met de Glazen Koets door Den Haag, zoals dat hoort op Prinsjesdag. Vanwege de kabinetsformatie stonden er geen spraakmakende plannen in de Troonrede, maar de verwoesting op Sint-Maarten, Sint Eustatius en Saba door orkaan Irma werd uiteraard niet vergeten.Rond 13.00 uur begon de Koninklijke rijtoer vanaf Paleis Noordeinde. Bij het verlaten van het paleis is - door het groeten van het vaandel - goed te zien wat de leden van de Koninklijke familie dragen. Wat opviel is dat zowel Koningin Máxima als Prinses Laurentien in dezelfde tint jurk gekleed gingen. Onder de muziek van het Wilhelmus stapten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima in de Glazen Koets.


De Gouden Koets wordt nog altijd gerestaureerd. Dit keer stonden er acht KWPN'ers voor de koets, Nederlands gefokte bruine warmbloedpaarden. Tijdens de ruim kilometer lange rit zwaaiden Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Prins Constantijn en Prinses Laurentien naar de vele toeschouwers langs de kant. Bij het Kabinet van de Koning, aan de Hofvijver, kwamen ze een wel heel bekende toeschouwer tegen: Prinses Beatrix zwaaide hen toe vanuit een open raam. Vanaf het vertrek van de Koning van Paleis Noordeinde tot het moment van zijn terugkeer werden ook weer traditioneel minuutschoten afgegeven vanaf het Malieveld door het Korps Rijdende Artillerie.
"Leden van de Staten-Generaal, Op Prinsjesdag zijn alle ogen traditioneel gericht op Den Haag. Maar vandaag zijn ons hart en onze gedachten in de eerste plaats bij de inwoners van Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius, die zo zwaar getroffen zijn door de verwoestende kracht van orkaan Irma." begon de Koning de Troonrede. Daarna vertelde hij over de economische voorspoed in eigen land. "Ons land staat er stukken beter voor dan bij de start van het kabinet in 2012.".


Ook werd er in de tekst meer aandacht gevraagd voor mensen die het minder goed hebben in Nederland. Verder ging de Troonrede over de problemen in de rest van de wereld, zoals migratie en terrorisme. De Koning benadrukte dat we ons niet moeten laten beïnvloeden door terrorisme. "De kracht van onze manier van leven is dat ieder mens in Nederland, ongeacht zijn afkomst, zichzelf kan zijn binnen de gedeelde waarden van de rechtstaat." Er gaat extra geld naar terrorismebestrijding. De marechaussee krijgt extra geld om de grensbewaking te versterken, aldus de Koning. De belangrijkste boodschap was dat er meer Nederlanders moeten profiteren van de economische groei. "Het fundament onder Nederland is de afgelopen jaren sterker geworden", zei de Koning. "Meer mensen hebben een baan, een eigen huis en ondernemers investeren weer. Er is sprake van een bloeiende economie en een beter gevulde schatkist."


In 1897 werd, geheel spontaan, voor de eerste keer na het "Leve de Koningin" door Johannes Hendricus Donner driemaal "Hoera" geroepen. Koningin was de toen 17-jarige Wilhelmina; de troonrede werd voorgelezen door Koningin-regentes Emma. Sindsdien is deze traditie gebleven, dus na het lezen van de troonrede riep ook anno 2017 de voorzitter van de Verenigde Vergadering: "Leve de Koning!", waarop alle aanwezigen antwoorden met "Hoera! Hoera! Hoera!"

Vervolgens vertrok de Koning met zijn gevolg naar de naastgelegen Koninginnekamer. Om circa 13.50 uur vertrok de stoet weer naar Paleis Noordeinde.                                                                        Foto's: koninklijkefotos.blogspot.nl
Na terugkomst in Paleis Noordeinde volgde om 14.00 uur de balkonscène, waarbij Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Prins Constantijn en Prinses Laurentien op het balkon van het paleis werden toegejuicht, al was het publiek nu wel wat stiller dan andere jaren. Deze balkonscène is om veiligheidsredenen in de jaren zestig ingevoerd - voordien stapte de familie, als het weer het toeliet, na terugkomst in het paleis van de Gouden Koets over in een open koets die met dravende paarden door Den Haag reed.
Koningin Máxima heeft zich waarschijnlijk daarna sneller dan ooit omgekleed, omdat ze inmiddels al in het vliegtuig zit naar New York waar ze vanavond aanwezig is bij een benefietdiner van de Verenigde Naties.

4 opmerkingen:

 1. Ze zagen er mooi uit wat betreft kleding. En prinses Laurentien vond ik er mooier uitzien dan de Koningin.

  Alleen vond ik de koningin er vermoeid uitzien; ze heeft dan wel een drukke agenda, maar toch, rust op zijn tijd is ook belangrijk en zo zag ze er nu niet uit. Meteeen na de balkonscene al weer door naar New York, weliswaar voor het goede doel, wat ik ook bewonder, maar gezondheid gaat bij mij wel voor.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt er weer een mooi stuk over geschreven!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook dit jaar heeft het weer prachtige foto's opgeleverd. De troonrede vond ik erg mooi. De kleding was ook erg mooi ook al had ik liever iets gekleurd gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige prinsjesdag-log. Ik vind de Glazen Koets een erg mooie omlijsting van het koningspaar.

  BeantwoordenVerwijderen