Koningin Máxima bezoekt Verenigde Naties in New York | De Oranjes

donderdag 21 september 2017

Koningin Máxima bezoekt Verenigde Naties in New York

Koningin Máxima bezocht van dinsdag t/m vandaag New York ter gelegenheid van de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (AVVN).Meteen na de balkonscène dinsdag, vertrok Máxima richting het vliegtuig.
's Avonds was ze, plaatselijke tijd, al aanwezig bij het ‘Global Goals Awards Dinner’, onderdeel van de ‘World Progress Summit’ georganiseerd door de Bill en Melinda Gates Foundation. Deze bijeenkomst richtte zich op de voortgang van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN (Sustainable Development Goals).
Ook Prinses Mabel was aanwezig:
Woensdagochtend nam Koningin Máxima deel aan het zogenaamde ‘Goalkeepers event’. Deze bijeenkomst is onderdeel van de World Progress Summit en richt zich op de bijdragen die experts en deskundigen leveren aan de uitvoering van de SDG’s. Vanwege haar specifieke kennis op het gebied van inclusieve financiering nam Koningin Máxima deel aan de sessie ‘Purpose Driven Technology’. Daar gaf ze een korte uiteenzetting over de rol van technologie in het verbeteren van de toegang tot financiële diensten. Goede toegang tot een bank- of spaarrekening, verzekeringen, leningen en pensioenen draagt bij aan de economische ontwikkeling van mensen in armoedesituaties. In zeven van de zeventien VN-ontwikkelingsdoelen (SDG’s) is inclusieve financiering opgenomen als een instrument om het doel te bereiken; onder meer uitbanning van armoede, gender gelijkheid en werk en economische groei.
's Middags was Koningin Máxima bij het ‘Global Business Forum’ van Bloomberg. Als eregastvrouw discussieerde ze in een panel samen met directeuren van grote internationale bedrijven en regeringsvertegenwoordigers over het thema ‘inclusieve economie’. Dit is een economisch model waarbij niet alleen wordt gekeken naar het financiële aspect, maar waarin ook sociaal kapitaal als belangrijk wordt beschouwd, evenals diversiteit. Centrale vraag was hoe bedrijven en wereldleiders kunnen samenwerken op het gebied van inclusieve economische ontwikkeling. Koningin Máxima had verder ook diverse bilaterale gesprekken met regerings-vertegenwoordigers van landen die actief zijn op het terrein van inclusieve financiering en vertegenwoordigers van onder meer centrale banken. Daarnaast ontmoette de Koningin woensdag VN secretaris-generaal Guterres. Zij deed dit samen met de leden van de Koninkrijksdelegatie bestaande uit minister-president Rutte, minister Koenders, minister Ploumen en minister-president Rhuggenaath van Curaçao. Tijdens deze ontmoeting bood ze ook het jaarverslag aan van haar VN activiteiten.

Vandaag had de Koningin naast diverse bilaterale overleggen ook een ontmoeting met de leden van de ‘Reference Group’. Deze advies- en klankbordgroep bestaat uit elf vertegenwoordigers van internationale organisaties met specifieke kennis op het gebied van inclusieve financiering. Koningin Máxima werkt nauw met hen samen. Enkele leden van de Reference Group zijn de Alliantie voor Inclusieve Financiering (AFI), de ‘Better than Cash Alliance’, de Adviesgroep voor Armoedebestrijding (CGAP), het Internationaal Monetair Fonds (IMF), het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties (UNDP) en de Wereldbank (WB). 

Video met interview van de Telegraaf:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten