Koningin Máxima opent Aziatische Bibliotheek in Leiden | De Oranjes

donderdag 14 september 2017

Koningin Máxima opent Aziatische Bibliotheek in Leiden

Koningin Máxima was vanochtend in Leiden. Eerst bracht ze een bezoek aan het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde, daarna opende ze een Aziatische bibliotheek van de Universiteit Leiden.


Het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) te Leiden is een onderzoeksinstituut van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Het KITLV werd in 1851 opgericht met als oorspronkelijke doelstelling het verwerven en documenteren van kennis over de toenmalige koloniën. Het instituut richt zich op Zuidoost-Azië en de Caraïben, met name op Indonesië en de ‘Nederlandse’ Caraïben. In de afgelopen anderhalve eeuw verwierf het instituut wereldfaam door zijn grote collecties, die in 2014 zijn ondergebracht bij de Universiteitsbibliotheek Leiden. Het KITLV investeert in twee lange termijn onderzoeksthema’s: Staat, Geweld en Burgerschap en Mobiliteit en Identiteit. Directeur van het KITLV is prof.dr. Gert J. Oostindie, voorzitter van de Vereniging KITLV is prof.dr. Susan Legêne. Koningin Máxima is sinds 2005 beschermvrouwe van het KITLV. Koning Willem III, Koningin Wilhelmina, Koningin Juliana en Prins Claus gingen haar als beschermers van het instituut voor. Samen met werknemers van het instituut bekeek Koningin Máxima de Aziatische bibliotheek, die ze vervolgens in de Pieterskerk zou openen. Hoewel de Pieterskerk op loopafstand is van de KITLV, arriveerde Koningin Máxima toch met de auto.
De Aziatische bibliotheek wordt onderdeel van de Universiteitsbibliotheek aan de Witte Singel. Boven op het dak is een grote ruimte gebouwd met onder meer een Aziatische tuin en bioscoop. Tijdens de opening nam Koningin Máxima het boek 'Voyage of Discovery' in ontvangst - een overzicht van de omvangrijke collecties van de Asian Library van de Universiteit Leiden.
De universiteit heeft naar eigen zeggen zo'n 30 kilometer aan boeken, prenten, foto's, handschriften, films en kaarten verzameld. Het was niet de eerste keer dat de Máxima een opening voor de Leidse Universiteit verricht. In 2013 opende ze de tropische kassen van de universiteitstuin, de Hortus Botanicus.

1 opmerking:

  1. Wat een mooie jurk heeft de koningin aan en deze staat haar ook fantastisch en mooi werk doet ze voor ons land.

    BeantwoordenVerwijderen