Koningin Máxima bezoekt Mexico | De Oranjes

vrijdag 8 september 2017

Koningin Máxima bezoekt Mexico

Koningin Máxima bezocht woensdag en donderdag Mexico in haar functie als speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling.


Donderdag hield ze onder meer in het nationaal paleis in Mexico-stad een toespraak bij het 'Third International Forum on Financial Inclusion'. “U bent mijn familie”, aldus de Koningin in haar toespraak tot het gezelschap dat zich inzet voor het verkrijgen van toegankelijkheid tot financiële diensten voor de hele bevolking. “Velen van u zijn mijn bondgenoten”, zei Máxima, die eraan herinnerde dat ze een jaar geleden ook al in Mexico was. “Net als elke familie komen we in goede en in slechte tijden bij elkaar.” De Koningin gaf haar gehoor een aantal richtlijnen voor verbetering van de toegankelijkheid. Zo moeten er veel meer plekken komen waar de bevolking terechtkan voor bankzaken. “Het netwerk moet vijf keer zo groot worden als het nu is”, zei Máxima. Het gaat daarbij om toegang tot basisdiensten, met name in landelijke gebieden, waar de armoede het hoogst is en er geen banken zijn. Andere hoofdpunten die Máxima aanstipte waren betere mogelijkheden voor microfinanciering voor met name kleine, vaak informele bedrijfjes, en het ruim inzetten van ‘fintech’ – financiële technologie om snel veel vooruitgang te maken door met technologische oplossingen te komen voor de slechte bereikbaarheid van financiële diensten. In Mexico valt op dat gebied nog veel te winnen want slechts 44 procent van de bevolking heeft toegang tot financiële diensten. President Peña Nieto ging daar in zijn toespraak, waarin hij steeds teruggreep op de speech van Máxima, meteen op in. De verbetering kan ook door te zorgen dat er betere toegang is tot internet, en dat mobiel bankverkeer mogelijk is.
Naast haar toespraak sprak de Koningin verder met minister José Antonio Meade Kuribreña van Financiën en Publieke Kredieten (SHCP), de president van de Nationale Commissie voor Verantwoord Bankieren (CNBV), Jaime González Aguadé en de scheidend gouverneur van de Banco de México (centrale bank), Agustín Carstens. Deze drie organisaties ontwikkelden samen met andere partners de nationale strategie. Koningin Máxima bezocht verder een aantal winkels die een agentschap hebben. Daar sprak ze met de winkeliers, vertegenwoordigers van banken en klanten over deze vorm van bankieren. Koningin Máxima bezocht Mexico ook in 2009, 2011 en 2012 als speciale pleitbezorger van de VN. In de afgelopen jaren sprak ze verder bij diverse andere internationale gelegenheden met de autoriteiten van Mexico over de voortgang van de nationale strategie voor inclusieve financiering.
Ook vannacht, toen Mexico werd opgeschrikt door een zware aardbeving was Koningin Máxima nog in het land. De aardbeving vond plaats in het zuiden van het land, maar waren ook in Mexico-stad te voelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten