Staatsbezoek aan Italië en Vaticaanstad - II | De Oranjes

woensdag 21 juni 2017

Staatsbezoek aan Italië en Vaticaanstad - II

Op de tweede dag van het staatsbezoek aan Italië bezochten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima de Siciliaanse hoofdstad Palermo.


De aankomst op Sicilië leek wel uit een actiefilm. Direct nadat de Koning en Koningin onderaan de vliegtuigtrap stonden, werden ze per auto vervoerd naar het politiebureau. Gelukkig was het een gepland bezoek en werd het Koninklijk paar slechts geïnformeerd over de justitiële en politiële samenwerking tussen Nederland en Italië op het gebied van de bestrijding van mensenhandel.
De aanpak richt zich op criminele organisaties die migranten vanuit Noord-Afrika over de Middellandse Zee naar Europa vervoeren en maakt gebruik van ervaringen uit de strijd tegen de maffia. Aansluitend spraken Willem-Alexander en Máxima in Molti Volti, een centrum voor cultuur, ondernemerschap en ontmoeting,  met bestuurders, hulpverleners en vrijwilligers die in hun werk te maken hebben met de opvang van migranten en met migranten zelf. Zo was er een schrijnend verhaal over Nigeriaanse meisjes die met de belofte van werk en een goede toekomst naar Europa zijn gelokt, om in werkelijkheid geronseld te zijn voor prostitutie. Later op de ochtend werd het Koninklijk paar door burgemeester Orlando ontvangen in het historische centrum van Palermo.
Na een bezoek aan Palazzo Reale, de zetel van het Siciliaanse parlement, werden de Palermianen verrast toen de Koning en Koningin ook onverwachts een bezoek brachten aan de drukke markt. Vanwege de aanwezigheid van het Koninklijk paar werd het steeds drukker op de markt en kostte het de beveiligers veel moeite om zich een weg te banen door de straten. Toch konden de Koning en Koningin de kraampjes bereiken en veel verschillende Siciliaanse specialiteiten proeven. Dat waren dus vooral vissen.
Het Koninklijk Paar stond ook stil bij een monument voor door de maffia vermoorde magistraten, als Giovanni Falcone en Paolo Borsellino, op het Piazza della Memoria tegenover het Gerechtsgebouw. Ter afsluiting van het bezoek aan Palermo vond een lunch plaats met de burgemeester.
Vanavond, terug in Rome, boden de Koning en Koningin aan president Mattarella en Italiaanse autoriteiten een concert en receptie aan, als dankbetuiging voor de geboden gastvrijheid tijdens het staatsbezoek. Violiste Janine Jansen verzorgde deze contraprestatie in het Palazzo Colonna. Koningin Máxima verscheen in een dertien jaar oude roze jurk die wellicht nog bekend voorkomt van het huwelijk van Prins Frederik en Prinses Mary in 2004 in Denemarken. Onder de aanwezigen waren ook vanavond weer Prins Jaime en Prinses Viktoria, maar ze waren in het gezelschap van nóg een lid van de Koninklijke familie. Ook Prinses Christina, die waarschijnlijk momenteel vakantie viert in Italië, was erbij.

2 opmerkingen:

  1. Jammer van het witte outfit, deze vind ik niet echt passen bij koningin Maxima, oogt een beetje te groot en goedkoop. Wel lekker zomers ;)
    Leuk dat we prins Jaime en prinses Viktoria weer zagen tijdens het staatsbezoek.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat leuk dat ook prinses Christina er was :) En wat is ons vorstenpaar toch goed in staatsbezoeken, dat vind ik echt.

    BeantwoordenVerwijderen