Koninklijk paar brengt streekbezoek aan Noordoost Flevoland | De Oranjes

donderdag 29 juni 2017

Koninklijk paar brengt streekbezoek aan Noordoost Flevoland

Het tiende streekbezoek van het Koninklijk paar vond vandaag plaats in Noordoost Flevoland. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezochten de plaatsen Urk, Nagele en Dronten.


Het leek wel Koningsdag. Niet alleen vanwege de drukte in de haven van vissersplaats Urk, maar ook door de outfit van Koningin Máxima. Ze droeg de bloemenrok met roze shirt eerder tijdens Koningsdag 2016. Meestal past de Koning zijn stropdas aan op de kleding van zijn vrouw, maar hij besloot toch maar voor oranje te gaan vandaag. Vooral door de aanwezigheid van tientallen schoolklassen die zich uitgedost hadden in het oranje was het nóg meer Koningsdag in plaats van een streekbezoek.
Bovendien werd er door een koor een special Koningslied gezongen dat in opdracht van de Oranjeverenigingen is gemaakt ter gelegenheid van Willem-Alexanders vijftigste verjaardag. Na de enthousiaste verwelkoming verdwenen de Koning en Koningin in het Maritiem Onderwijscentrum, dat het verleden met de toekomst verbindt. De MBO-school biedt een breed scala opleidingen in de maritieme sector, zoals de visserijvaart, binnenvaart en koopvaardij. Het Koninklijk Paar bezocht enkele lokalen waar lessen gegeven worden in boeten van netten, visverwerking en onderhoud van scheepsmotoren. Ook vond een gesprek plaats met vissers en vertegenwoordigers van maritieme bedrijven die actief betrokken zijn bij de lessen en stages en de instandhouding van de school.
Na hun bezoek aan Urk gingen de Koning en Koningin naar het Windpark Noordoostpolder. Dit is één van de grootste windparken van Nederland met molens op het land én in het water (IJsselmeer). Het park, dat uit 86 windmolens bestaat, is pas vorige week geopend. Het park kan zo'n 400.000 huishoudens van elektriciteit voorzien.
Rond de middag arriveerden de Koning en Koningin in Nagele waar ook weer honderden mensen het Koninklijk paar stonden op te wachtten. Zo hier en daar bevond zich zelfs een baby op een dranghek. Tijdens een wandeling door het dorp, dat over een unieke architectuur beschikt, spraken de Koning en Koningin met inwoners en agrariërs over de liefde voor Nagele. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zouden úren nodig hebben om alle handen te schudden, dus deelde Máxima high fives uit. Tot slot werd een museum bezocht die gevestigd is in een voormalige kerk.
In Dronten bezochten de Koning en Koningin de fabriek van Staay Food Group. In dit bedrijf wordt verticale slateelt toegepast: in afgesloten ruimten wordt op 7 lagen onder elkaar sla geteeld onder ledverlichting. Deze innovatieve methode is ontwikkeld in samenwerking met Philips, Rijk Zwaan, HAS in Den Bosch, Wageningen Universiteit en de Aeres hogeschool. In de fabriek worden ook aardappels, groenten en fruit versneden tot versproducten die aan supermarkten in Europa worden geleverd. De Koning en Koningin werden rondgeleid door de fabriek en spraken met onder andere een aantal Poolse arbeidsmigranten die het grootste deel van het personeelsbestand vormen. Het streekbezoek werd afgesloten met een bezoek aan De Meerpaal. Het gebouw, ontworpen door architect Van Klingeren, werd 50 jaar geleden door Koningin Juliana geopend. De Meerpaal, onder andere bekend van de televisieprogramma’s NCRV’s Zeskamp en Stuif ’s in, stond eind vorige eeuw op het punt afgebroken te worden. Na een verbouwing is de Meerpaal in 2005 heropend als een multifunctionele voorziening voor Dronten. Het gebouw biedt onder andere onderdak aan een bibliotheek, een grote en een kleine theaterzaal, jeugdwerk, ouderenwerk, culturele activiteiten en een permanente expositie over de Britse Airgunners. De expositie toont geschenken van de vliegeniers, gegeven aan de gemeente Dronten, als dank voor de gastvrijheid in de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling is ook ingericht om de omgekomen vliegtuigbemanningen te herdenken.

4 opmerkingen:

 1. Wat een mooie log heb je ervan gemaakt. Mooie foto's, vooral de foto bij de windmolens is mijn favoriet. Koningin Máxima zag er mooi uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat ziet ze er weer leuk uit. Deze combinatie (zonder vestje) vind ik mooier! De rok komt beter tot zn recht.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toen ik de foto's zag herkende ik de outfit direct, en ik vind hem echt leuk, dus goed dat de koningin het droeg. De allereerste foto, bij de windmolens, is ook mijn favoriet. Mooi logje met al dat beeldmateriaal :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een geweldig streekbezoek was dit! Je hebt er weer een leuk verslag van gemaakt, erg leuk om terug te lezen!

  BeantwoordenVerwijderen