Koninklijk paar en Prinses Beatrix bij symposium over krimpgebieden | De Oranjes

donderdag 15 juni 2017

Koninklijk paar en Prinses Beatrix bij symposium over krimpgebieden

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima waren vandaag gastheer en gastvrouw bij het Paleissymposium ‘Depopulation of Rural Areas’ in het Koninklijk Paleis in Amsterdam.


Bij het symposium, dat over krimpgebieden in Nederland ging, was ook Prinses Beatrix aanwezig. De prinses arriveerde, in de AA-96, als eerste bij het paleis, vlak daarna arriveerde Máxima met de AA-82. Tot slot kwam de verlengde Volvo, de AA-86, in beeld met Koning Willem-Alexander aan boord. Veel fotografen waren toen echter al verdwenen.
Tijdens het symposium werd nog eens benadrukt dat in een kwart van de Nederlandse gemeenten de bevolking krimpt, vooral in landelijke gemeenten in Friesland, Groningen, Zuid-Limburg, de Achterhoek en Zeeuws-Vlaanderen. In deze krimpgebieden woont ongeveer acht procent van de Nederlanders. Zij zien jongeren wegtrekken en bedrijvigheid en voorzieningen uit hun dorp verdwijnen. Tijdens het Paleissymposium ging het om de sociaal-culturele gevolgen van krimp, om de economische en ruimtelijke aspecten ervan, maar ook om krimp als perspectief. Krimp betekent namelijk niet alleen leegte, maar ook ruimte voor bijvoorbeeld natuur, stilte, rust, cultuur, bezinning, nieuwe burgerinitiatieven en experimenten op het gebied van werk, wonen en zorg.   Onder de gasten waren deskundigen en onderzoekers van kennisinstellingen, vertegenwoordigers van rijk, provincies, gemeenten en maatschappelijke organisaties, architecten en (burger)initiatiefnemers. Ook was een aantal mensen uitgenodigd dat eerder een bijdrage leverde aan een werk- of streekbezoek van de Koning en de Koningin. Zij kennen de uitdagingen van bevolkingskrimp uit eigen ervaring en hebben daar eigen antwoorden op gevonden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten