15 juni 1957: Overdracht van de Groene Draeck aan Prinses Beatrix | De Oranjes

donderdag 15 juni 2017

15 juni 1957: Overdracht van de Groene Draeck aan Prinses Beatrix

Vandaag, 60 jaar geleden, maakte Prinses Beatrix de eerste tocht op de Groene Draeck, die ze ter gelegenheid van haar 18e verjaardag van de Nederlandse bevolking kreeg. 
Foto: J.D. Noske/Nationaal Archief

Ruim een week voordat ze zelf officieel de zee op ging met haar Lemsteraak 'De Groene Draeck' doopte Prinses Beatrix op 4 juni, tijdens een feestelijke bijeenkomst, het jacht, waarna het voor het eerst te water werd gelaten. 'De Groene Draeck' is genoemd naar het oorlogsschip uit 1623, de Vlieghende Groene Draeck dat onder andere het vlaggenschip was van Piet Hein, met als kapitein vaak Maarten Tromp. Het huidige jacht bevat een mastschild met houtsnijwerk waarop het originele schip is afgebeeld. De Groene Draak, die geplaatst werd op het roer van het jacht, is een ontwerp van Beatrix' beeldhouwlerares Katinka Schouten.

De Groene Draeck heeft als thuishaven Muiden, waar de prinses ook aan boord ging op 15 juni 1957. Ter gelegenheid van haar eerste tocht met de Groene Draeck lagen honderden jachten in de Muider haven en alles was versierd met vlaggen. Veel mensen waren getuige van de aankomst van het Koninklijk gezin. Koningin Juliana, Prins Bernhard, Prinses Beatrix, Prinses Irene en Prinses Margriet namen eerst plaats op het terras van het clubgebouw om naar het schouwspel op het water te kijken. Daarna vonden enkele toespraken plaats. Eerst sprak de voorzitter van het Comité 'Varend Nederland' de prinses toe. Hij had het in zijn toespraak onder andere over de historische achtergrond van het Huis van Oranje met water, scheepvaart en de watersport. Zo kwam Prins Willem I ter sprake die in 1580 in Muiden werd afgehaald door een vloot vaartuigen voor zijn intocht in Amsterdam. Nadat de prinses een register in ontvangst nam met alle sponsoren, een model van het schip, de scheepspapieren, een boek over de Groene Draeck en ten slotte een in hout gebeitelde wens ter bevestiging in de stuurkuip: 'Varend Nederland wenst u een behouden vaart', nam Prinses Beatrix zelf het woord:

"Dit schip is inderdaad een droom, mijnheer de Voorzitter, en ik weet werkelijk niet hoe ik mijn dank onder woorden moet brengen aan allen die hieraan medegewerkt hebben; in het bijzonder het Comité" Varend Nederland". Toen ik hoorde dat mij een jacht werd aangeboden ter gelegenheid van mijn 18de verjaardag, leek dit te heerlijk om waar te zijn. Dit geschenk heeft echter nog groter waarde voor mij gekregen, daar het mij juist door" Varend Nederland" gegeven is. Op tweeërlei wijze voel ik mij met varend Nederland verbonden. In de eerste plaats door het water, soms vreeswekkend, maar tevens een bron van vreugde, het element dat alle Nederlanders bindt. Bovendien is er nu dit schip, waarmee ik de Nederlandse wateren dikwijls hoop te bevaren. 15 juni 1957. De overdracht van De Groene Draeck, genoemd naar Piet Heins Admiraalschip, past wel opvallend goed in het kader van evenementen van dit jaar, waarin wij allen De Ruyter herdenken, en met De Ruyter onze glorie ter zee van weleer en thans. Deze Lemsteraak, een voorbeeld van zuiver verband en perfecte eenheid tussen een oud model en moderne scheepsbouwkunst, kreeg voor mij tegelijkertijd een zeer persoonlijk karakter, daar ik zelf mee heb mogen werken aan inrichting en versiering: het resultaat van een bijzonder prettige onderlinge samenwerking. Ik ben er van overtuigd, dat ik mijn gehele leven genieten zal van dit grootse geschenk: De Groene Draeck." aldus de prinses.

Na de toespraak van de prinses werd het Wilhelmus gespeeld, en stapte de prinses, samen met de voorzitter, haar ouders en zussen aan boord van de Groene Draeck. Na een feestdronk stapten Juliana, Bernhard, Irene en Margriet over op de Piet Hein om achter de Groene Draeck aan het IJsselmeer op te varen, gevolgd door andere jachten.


Foto's: J.D. Noske/Nationaal Archief

                                                                                 Video:

5 opmerkingen:

  1. Wat een leuk verslagje van al weer 60 jaar geleden. heel leuk gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wat een ontzettend leuk bericht... bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Heb nog een handgeschreven bedankbrief van Beatrix nav het kado de Groene Draeck deze brief is van 15 juni 1957

    BeantwoordenVerwijderen