Staatsbezoek aan Italië en Vaticaanstad - I | De Oranjes

dinsdag 20 juni 2017

Staatsbezoek aan Italië en Vaticaanstad - I

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn begonnen aan het staatsbezoek aan Italië. Vandaag waren ze in de hoofdstad Rome. 


Het laatste staatsbezoek dateert al weer uit 1985. De Oranjes zijn privé echter heel vaak in Italië te vinden. Waarschijnlijk heeft het Koninklijk paar de afgelopen dagen ook al in Italië doorgebracht. Vanwege het verkochte regeringsvliegtuig, wordt deze week gebruik gemaakt van een gehuurde Boeing 737. Ook het nieuwe regeringsvliegtuig zal een Boeing 737 worden. Volgens de RVD heeft de Koning inmiddels het vliegbrevet gehaald voor de Boeing 737.
Met een Lancia werd het Koninklijk paar naar Palazzo del Quirinale gereden waar de welkomstceremonie plaatsvond.
Aansluitend hadden de Koning en Koningin een onderhoud met de voorzitter van de Senaat, Pietro Grasso, en een lunchgesprek met minister-president Paolo Gentiloni. Voorafgaand aan de lunch hield de Koning een korte toespraak. "Het staatsbezoek aan Italië komt op een belangrijk moment. Onze landen stonden samen aan de basis van de Europese Unie. Nu, twee generaties later, is onze samenwerking misschien wel urgenter dan ooit”, aldus Willem-Alexander. „Italië is onmisbaar voor de stabiliteit, de kracht en weerbaarheid van Europa. Wij werken samen met u aan versterking van het Europese zelfvertrouwen. Nederland realiseert zich heel goed dat er in deze tijd veel van Italië wordt gevraagd. De ernst van het migratievraagstuk is hier bij uitstek voelbaar. Morgen zullen wij daar op Sicilië meer over horen”, vervolgde hij.
Bij het Altare della Patria, het Graf van de Onbekende Soldaat, legden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima vanmiddag een krans.
Daarna volgde een ontmoeting met de voorzitter van de Kamer van Afgevaardigden, Laura Boldrini. Vervolgens spraken ze met de Romeinse burgemeester Virginia Raggi.
Raggi nam haar gasten in het paleis mee naar een klein balkon dat een fantastisch uitzicht bood op het naastgelegen Forum Romanum. Het Koninklijk paar genoot van het uitzicht en Máxima kon het niet laten om als een echte toerist met haar telefoon een foto te maken.
Vanavond bood president Mattarella een staatsbanket aan in het Palazzo del Quirinale, waarbij beide staatshoofden een toespraak hielden. Ook de in Rome wonende Prins Jaime en Prinses Viktoria waren aanwezig. Prins Jaime is ambassadeur van Vaticaanstad en zal om die reden waarschijnlijk donderdag opnieuw zijn neef zien.

Ook modeontwerper Valentino was bij het diner aanwezig. Natuurlijk was de begroeting met één van zijn bekendste klanten hartelijk. Vooral de trouwjurk is een bekende creatie van de ontwerper. De rode jurk die Máxima vanavond droeg was echter van Jan Taminiau. Ze droeg 'm voor het eerst op het verjaardagsfeest van haar man.
"Vandaag hebben wij elkaar misschien sterker nodig dan ooit, nu Europa een antwoord moet vinden op ongekende uitdagingen", aldus de Koning in zijn toespraak. "Het migratievraagstuk is niet alleen uw zorg, maar ook de onze en die van onze Europese partners. Wij staan samen voor de taak humane, houdbare oplossingen te vinden en daaraan een evenredige bijdrage te leveren."Willem-Alexander wees op de nauwe samenwerking in de Middellandse Zee. "Bij het redden van mensen, de aanpak van mensensmokkelaars en het voorkomen van illegale migratie die ten koste gaat van hen die vluchten voor geweld en onderdrukking."
De Italiaanse president op zijn beurt bracht de „dankbaarheid van Italië over voor de voortvarendheid waarmee Nederland - ondanks de afstand tot het epicentrum - concreet heeft bijgedragen aan het verlichten van de migratiecrisis waardoor de Middellandse Zeelanden zijn getroffen. Uw land heeft immers royaal bijgedragen tot verlichting van de druk op de landen van eerste aankomst.”Hij noemde het een eer het koningspaar te ontvangen. „Een eer die nog eens wordt versterkt door de speciale gevoelens die uwe majesteiten, zoals bekend koesteren voor ons land, dat u zo goed kent.” De Koning beaamde dat. „Italië is ons heel dierbaar. De liefde die ik heb geërfd van mijn ouders en grootouders, geven wij nu op onze beurt door aan onze dochters. Wie Italië leert kennen, raakt er nooit meer van los en blijft steeds weer terugkeren naar ‘il Bel Paese!’”.

1 opmerking:

  1. Mooie foto's en een mooi verlsagje. Maar wat zullen ze het ook warm hebben, maar de jurk van de Koningin is er gmooi, maar warm, denk ik zo .

    BeantwoordenVerwijderen