Staatsbezoek aan Italië en Vaticaanstad - III | De Oranjes

donderdag 22 juni 2017

Staatsbezoek aan Italië en Vaticaanstad - III

Het grondgebied van Vaticaanstad wordt geheel omsloten door de stad Rome, dus was een staatsbezoek - van slechts één ochtend - aan deze staat een kort reisje voor het Koninklijk paar. Vanmiddag ging het Koninklijk paar naar Milaan, waar met name aandacht was voor de economische missie.



Het staatsbezoek aan Vaticaanstad onderstreept de bilaterale en multilaterale banden tussen Nederland en het Vaticaan. Paus Franciscus vertegenwoordigt 1,2 miljard aanhangers van de katholieke kerk. De kerk is wereldwijd ingebed in het lokale maatschappelijk middenveld. De Heilige Stoel kan vanuit die positie een diplomatieke inspanning leveren bij internationale maatschappelijke uitdagingen zoals conflicten, het klimaat, armoede en migratie. Aan het begin van de ochtend bracht het Koninklijk paar eerst een bezoek aan de Friezenkerk.
Dit uit 1140 stammende godshuis staat op de  plek waar al in de 8e eeuw pelgrims uit de lage landen bijeen kwamen. De Koning en Koningin werden ontvangen door de rector, Bisschop Hurkmans, die hier wekelijks een Nederlandse mis opdraagt. De kerk is een symbool van de eeuwenoude historie tussen Nederland en de Heilige Stoel en vormde een inleiding op het bezoek aan Paus Franciscus, wat aansluitend plaatsvond.
Ondanks dat ze katholiek is, ging Máxima gekleed in het zwart. Als echtgenote van een protestantse Koning hoort zij bij een bezoek aan de paus zwarte kleding te dragen. De Koningin begroette de Paus in het Spaans. Hij komt net als de Koningin uit Argentinië.
Het bezoek ging er, ondanks het formele karakter van het bezoek ging het er juist heel informeel aan toe. Zo vroeg Paus Franciscus hoe het met de dochters van het Koninklijk paar ging, die hij vorig jaar tijdens een privébezoek eens ontmoet had. Na een gesprek van ruim een half uur werden er cadeaus uitgewisseld. Het Koninklijk paar gaf de Paus witte en gele tulpen. “Deze bloemen gaan normaal gezien met Pasen open, maar ze zullen voor altijd bloeien”, zei de Koning. “Het zou voor ons Nederlanders een eer zijn als ze in het Vaticaan geplant worden.” Paus Franciscus gaf het Koninklijk paar een medaillon van Sint-Maarten, een boodschap van vrede en drie door de Paus opgestelde geschriften (encyclieken).
Tijdens de cadeau-uitwisseling werden de Koning en Koningin vergezeld door een delegatie van vijftien mensen, waaronder minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, en de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Liliane Ploumen. Ook de Nederlandse ambassadeur bij de Heilige Stoel – en neef van Willem-Alexander -, Prins Jaime was er voor de derde dag op rij bij. Na het bezoek aan de Paus voerden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima een gesprek met de Vaticaanse regeringsleider, staatssecretaris kardinaal Pietro Parolin. Na afloop kreeg de Koning in de Biblioteca Apostolica een aan Willem van Oranje toegeschreven bevelhebbersstaf overhandigd. De katholieke Spanjaarden bemachtigden deze bevelhebbersstaf na hun overwinning op protestantse Nederlandse opstandelingen bij de slag op de Mookerheide (1574). Deze baton wordt in bruikleen gegeven door het Catalaanse Jezuïeten convent Sant Cugat en draagt het wapen van Willem van Oranje. Van april tot en met oktober 2018 is de staf te bezichtigen in het Nationaal Militair Museum in Soesterberg, tijdens een expositie over Willem van Oranje.
Officieel terug in Italië vond in de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Rome de ontvangst van de Nederlandse gemeenschap plaats. Máxima was gekleed in een toepasselijke 'Hollandse jurk' en in de tuin van de ambassadeur stonden voor de gelegenheid drie Fiat 500 auto's in de kleuren rood, wit en blauw.
Aansluitend vertrokken de Koning en Koningin naar Milaan, waar met name aandacht was voor onderdelen van de economische missie. Italië is voor Nederland de vijfde exportmarkt wereldwijd. In Milaan verwelkomde burgemeester Giuseppe Sala het Koninklijk Paar in het Museo Cenacolo Vinciano, bij de muurschildering ‘Het Laatste Avondmaal’ van Leonardo da Vinci. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima bezochten met leden van de missie agrifood de culinaire conceptstore Eataly. Ze kregen een rondleiding en bekeken een ‘show cooking class’ van een Nederlandse en Italiaanse chef-kok, die werken met producten uit eigen land.
Sommige mensen kregen letterlijk geen genoeg van Koningin Máxima:
Vanavond bezocht het Koninklijk paar een voetbal clinic voor jeugdspelers uit de regio. Bij het evenement werken de KNVB, de Italiaanse voetbalbond en voormalige Nederlandse  topspelers bij Italiaanse clubs samen. Clarence Seedorf ontving de Koning en Koningin bij de clinic, die plaatsvond naast de Dom.
De Koning en koningin begaven zich daarna naar het Palazzo Reale, het voormalige onderkomen in Noord-Italië van de Savoia-koningen. Daar had zich een deel van het Nederlandse bedrijfsleven verzameld met hun Italiaanse tegenhangers voor een handelsdiner, waarbij gastvrouw minister Lilianne Ploumen van Buitenlandse Handel het woord voerde. Ook wielrenner Tom Dumoulin was ingevlogen, de eerste Nederlandse winnaar van de Ronde van Italië.

1 opmerking:

  1. Wederom een mooi verslagje, dat met plezier gelezen kan worden. En 25 minuten gekergen, terwijl er 15 minuten voor stond. Ik hopp voor Maxima dat ze goed met haar landgenoot heeft kunnen praten.

    BeantwoordenVerwijderen