Koningin Máxima in Argentinië - I | De Oranjes

dinsdag 11 oktober 2016

Koningin Máxima in Argentinië - I

Koningin Máxima is momenteel in haar geboorteland Argentinië. Hoewel haar officiële bezoek pas vandaag begon, werd ze gisteren al achterna gezeten door een aantal fotografen. Máxima is in Buenos Aires in het kader van inclusieve financiering, maar natuurlijk zocht ze ook haar ouders op. Na haar bezoek aan Washington vorige week, arriveerde de Koningin maandag in de Argentijnse hoofdstad. Ze gebruikte de vrije tijd om haar ouders te bezoeken, maar dat verliep (zoals altijd) niet anoniem. De pers had haar al snel 'gevonden' en zette naar verluidt een achtervolging in. Koningin Máxima kwam in haar rol als pleitbezorger van de VN naar Argentinië omdat slechts de helft van de volwassenen in Argentinië een bank- of spaarrekening heeft. Veel geldtransacties worden nog in contanten gedaan. Kleine ondernemers die hun bedrijfje willen uitbreiden hebben vaak moeite met het krijgen van een lening. Dat komt deels omdat zij hun inkomsten contant ontvangen en deze inkomsten slecht geregistreerd zijn. Dit bemoeilijkt de beoordeling voor de kredietwaardigheid. De laatste jaren heeft de regering diverse maatregelen getroffen om het gebruik van een bank- of spaarrekening en andere financiële diensten te bevorderen. Zo is het nu verplicht om salarissen via een bankrekening uit te betalen, evenals een deel van de sociale uitkeringen en pensioenen, daarnaast kunnen bankrekeninghouders gratis digitale betalingen doen en is het eenvoudiger geworden om bankagentschappen te openen. De maatregelen maken echter geen deel uit van een nationale strategie en coördinatie is nodig. De centrale bank, Banco Central de la República Argentina (BCRA), is onlangs in overleg met het ministerie van Financiën en in samenwerking met de Inter-American Development Bank (IDB) begonnen met het ontwikkelen van een nationale strategie voor inclusieve financiering.

De locatie waar Koningin Máxima vandaag naar toe ging was erg bijzonder. Op de Universidad Católica Argentina (UCA), waar ze zelf vroeger student was, hield ze nu een toespraak voor studenten economie en politicologie over het belang van goede aansluiting bij de officiële financiële infrastructuur.
In de zaal zaten ook Máxima's ouders die hun dochter na afloop een kus gaven. Ook zusje Inés was aanwezig.
Verder was er een ontmoeting met  VN President Coördinator, de heer Rene Mauricio Valdes en Nederland ambassadeur, de heer Martin de la Beij en Interamerican Development Bank vertegenwoordiger, de heer José Luis Lupo of Sergio Rios. Tot slot schoof de Koningin aan bij een rondetafelgesprek met Private Sector vertegenwoordiger Mr. Federico Sturzenegger. De Koningin, die een jurk met luipaard print droeg (hier te koop), kon bij al die ontmoetingen zich weer eens ouderwets uiten in het Spaans. Op straat kreeg ze plaatselijke lekkernijen overhandigt, zoals een pot 'Dulce Deleche', karamelpasta dat bekend is in heel Latijns-Amerika.

2 opmerkingen:

  1. Een hee mooie jurk had de koningin aan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jammer dat de paparazzi daar altijd zo actief is.. maar koningin Máxima zag er geweldig uit en haar ouders straalden echt!

    BeantwoordenVerwijderen