Nieuwe informatie in boek 'Juliana, Vorstin in een mannenwereld' | De Oranjes

donderdag 27 oktober 2016

Nieuwe informatie in boek 'Juliana, Vorstin in een mannenwereld'

Vandaag wordt de biografie van Prinses Juliana gepresenteerd. De afgelopen dagen werd al een tipje van de sluier opgelicht in de documentaire 'Juliana, geen gewone Koningin' en in interviews met de auteur van het boek. Schrijfster Jolande Withuis heeft zes jaar gewerkt aan de biografie van Juliana. In 2014 verscheen al 'Juliana's vergeten oorlog'. Twee pogingen ondernam ze om in het Koninklijk Huisarchief te mogen kijken: toen ze in 2010 met het onderzoek begon en toen Willem-Alexander drie jaar later de troon besteeg en daarmee de formele leiding over het archief overnam van Beatrix. Het antwoord was twee keer nee. Die weigering kwam in het nieuws en zo werd de tegenslag haar geluk. Withuis kreeg van kinderen van meerdere vriendinnen van Juliana privé-correspondentie te zien tussen hun moeder en de prinses/koningin. Op basis daarvan kon een bijzonder boek geschreven worden met nooit eerder gepubliceerde informatie.

Hoewel de inhoud van het boek uitgebreid besproken is in bovengenoemd programma, heb ik besloten de nieuwe 'feiten' over Juliana en Bernhard hier niet te noemen, omdat ik betwijfel of het Koninklijk Huis achter dit boek staat. Desalniettemin vond ik de vermelding van dit nieuwe boek absoluut wel de moeite waard. Ik ga het zeker kopen.

'Juliana, Vorstin in een mannenwereld' is hier te bestellen:

3 opmerkingen:

  1. Weet niet wat er allemaal van waar is, maar las het eén en ander..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben er al bijna klaar mee. Mooi boek, want je leerd veel over hoe het echt vroeger was - echt leuke kleine details en in mijn ogen een aanrader. Ook hoe moeder en dochter (Wilhelmina bedoel ik hierbij) leefden - heel spannend en niet voor de sensatie geschreven. De stukken in de kranten (behalve hier dan) geven echt een onjuist beeld van de inhoud van het boek. Kan best begrijpen, dat je dat niet over je moeder of grootmoeder in een boek ziet - maar het is een stuk vaderlandse geschiedenis en waarom er mee wachten, tot niemand meer leeft die de hoofdpersoon kende?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik wordt heel benieuwd naar het boek! Het is best duur, maar vast de moeite waard!

    BeantwoordenVerwijderen