Koning Bhumibol van Thailand overleden | De Oranjes

donderdag 13 oktober 2016

Koning Bhumibol van Thailand overleden

Koning Bhumibol van Thailand is vandaag op 88-jarige leeftijd overleden. Ruim 70 jaar was hij Koning, en daarmee ook de langstzittende monarch ter wereld. Koning Willem-Alexander liet in een reactie weten met warmte terug te denken aan de ontmoetingen die hij, en zijn familie, met de Thaise Koning hadden.Het paleis van de Koning maakte bekend dat de Koning om 10.52 uur Nederlandse tijd in het ziekenhuis is overleden. Vanaf vrijdag wordt een rouwperiode van één jaar afgekondigd, aldus de Thaise premier. De 88-jarige Bhumibol Adulyadej lag al enkele dagen in het ziekenhuis met nierproblemen en een longontsteking en hij kampte al langer met gezondheidsproblemen. Zondag werd naar buiten gebracht dat de Koning instabiel was, maar verder werden er geen mededelingen gedaan. Het Thaise paleis liet woensdag al weten dat zijn situatie kritiek was.
De opvolger van Bhumibol is de 64-jarige Kroonprins Maha Vajiralongkorn.

Koning Willem-Alexander reageerde via de RVD:
"Met ontroering ontving ik het bericht van het overlijden van Koning Bhumibol Adulyadej van Thailand. Voor het Thaise volk was hij gedurende zijn lange regeerperiode van meer dan zeventig jaar een baken van stabiliteit, ook in woelige tijden. Steeds weer beklemtoonde hij de waarden van harmonie en vreedzame samenwerking. Met warmte denken mijn vrouw, mijn moeder en ik terug aan de ontmoetingen die wij met hem hadden. Onze gedachten gaan uit naar Koningin Sirikit en de andere leden van de Koninklijke Familie. "

3 opmerkingen:

 1. Gecondoleerd voor de gehele Thaise bevolking en koninklijke familie.
  Bhumibol was al jaren ziek en had eigenlijk al lang geen fijn leven meer, het is beter voor hem dat hij nu in vrede mag rusten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie reactie van onze koning. Koning Bhumibol klinkt me nog aardig bekend, maar de naam van zijn opvolger zegt me niets.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie woorden van de Koning die hij stuurde naar de Koninkl;ijke Familie van Thailand.
  Bij deze wens ik de Koninklijke Familie en de gehele Thaise bevolking veel sterkte toe voor nu en in de toekomst. Ook heb ik dit persoonlijk aan de Thaise Koninklijke Familie gestuurd.

  BeantwoordenVerwijderen