Koninklijk paar opent tentoonstelling 'Mapping Australia' | De Oranjes

maandag 3 oktober 2016

Koninklijk paar opent tentoonstelling 'Mapping Australia'

In aanloop naar de staatsbezoeken aan Australië en Nieuw-Zeeland, openden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima vandaag de tentoonstelling 'Mapping Australia' in het Aboriginal Art Museum (AAMU) in Utrecht. 
Foto: ROYALDUOPas rond 17.00 uur arriveerde het Koninklijk paar in Utrecht. Omdat het museum zich aan de Oude Gracht, midden in de stad bevind, waren er veel toeschouwers. Na het gebruikelijke handjes schudden, selfies maken en bloemen aanpakken, ging het Koninklijk paar het museum in. Na het openschuiven van een gordijn, kregen de Koning en Koningin een rondleiding.
Foto: ROYALDUO
Het pronkstuk van de tentoonstelling 'Mapping Australia' is de Dirk Hartog-schotel, die afkomstig is uit het Rijksmuseum. De tinnen schotel werd onlangs gerestaureerd en is een week te zien in Utrecht. Daarna gaat hij naar Australië. De tentoonstelling laat verder veel historische VOC-kaarten uit de 17e en 18e eeuw zien en hedendaagse kunstwerken van Aboriginal kunstenaars voortkomend uit duizenden jaren oude tradities.
Foto: ROYALDUO
Doeken zijn tentoongesteld van onder andere Helicopter Tjungurrayi, Johnny Yungut Tjupurrula en Naata Nungurrayi, afkomstig uit de woestijngebieden van Centraal- en West-Australië. Van kunstenares Judy Watson is werk te zien waarin zij gebruik maakt van een cartografische taal. Daarnaast worden de Duyfken portfolio en de Law Poles getoond. De portfolio bevat prenten van tien Aboriginal kunstenaars en werd gemaakt naar aanleiding van de aankomst van het eerste Europese schip de Duyfken aan de Australische noordoostkust in 1606. De portfolio is in 2006 in ontvangst genomen door toenmalig Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima. Zij schonken het aan het museum.
Foto: ROYALDUO

5 opmerkingen:

 1. Openingshandelingen.. deze keer dus een gordijn openschuiven.. Gelukkig is het niet altijd maar saai een lintje door knippen :) Je nieuwste categorieën zien er leuk, fris uit..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Er moeten er nog veel vervangen worden, maar dat gebeurd allemaal op (korte) termijn.. Beter gezegd: zodra ik eens tijd heb :)

   Verwijderen
  2. Komt goed, hoeft niet vandaag af. Je plaatst toch ook meer logjes dan ik bij kan houden :)

   Verwijderen
 2. Alles op zijn tijd, je bent goed bezig met je site. Ga zo door OOk al is op een lager tempo, alles komt goed) .

  BeantwoordenVerwijderen