Koninklijk paar brengt streekbezoek aan Noordwest Friesland | De Oranjes

maandag 13 juni 2016

Koninklijk paar brengt streekbezoek aan Noordwest Friesland

Vandaag vond al weer het zevende streekbezoek plaats van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Dit keer werd de Noordwesthoek van de provincie Friesland bezocht.Tijdens het bezoek stonden de  ambities van de Streekagenda centraal, waarin provincie, gemeenten en waterschap samenwerken met inwoners en bedrijven aan een sterke regio. Speciale aandacht was er voor de leefbaarheid in deze regio met een teruglopend bevolkingsaantal. De Koning en Koningin begonnen hun bezoek bij Campus Middelsee in Sint Annaparochie. Scholen en bedrijven uit vier gemeenten werken daar, door middel van het Leerwerkplein van de campus, intensief samen om leerlingen uit het voortgezet onderwijs te verbinden met de regionale arbeidsmarkt.
Er heerste een Koningsdagsfeer in het dorp, met veel mensen in het oranje. Ook Koningin Máxima droeg een oranje jurk met een vest van kant. Dit gaf nog een beetje kleur aan de dag die begon met een donkere lucht en regen.
Binnen spraken de Koning en Koningin met betrokkenen over de betekenis van dit Leerwerkplein voor de leefbaarheid en bedrijvigheid in de regio en bezochten ze het ‘ondernemersplein’ waar scholieren en potentiële toekomstige werkgevers elkaar ontmoetten.
Onderweg naar Wier ging het steeds harder regenen. De Koninklijke bus stopte zo dicht mogelijk bij de kassen waar het Koninklijk paar de duurzame tomatenkwekerij 'ItWiid' bezocht. Omdat er ook nog publiek op de Koning en Koningin stond te wachten kon de bus onmogelijk voor de deur parkeren, dus wandelden Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima met paraplu's door de stortregen snel, met zo af en toe nog een handdruk richting de kassen. Daar werden meteen twee witte jassen overhandigd die Willem-Alexander en Máxima óver hun kleding moesten trekken, zoals iedereen dat in de kas doet. Tijdens een rondleiding sprak het Koninklijk paar onder andere met zogeheten 'kandidaat-werknemers', die voor een uitkering onder de Participatiewet in aanmerking komen, hoe het is om in de glastuinbouw te werken. ‘ItWiid’ is onderdeel van het bedrijf Empatec, dat sinds 2013 samenwerkt met tien gemeenten in de regio om deze re-integratie mogelijk te maken.
De volgende stop was het wooncomplex Nij Bethanië in Tzummarum, met 'leefbaarheid' als thema. Door het vertrek van Zorggroep Noorderbreedte konden bewoners van de aanleunwoningen geen gebruik meer maken van de aangeboden activiteiten. Wonen Noordwest Friesland en Zorgcentrum het Bildt werken nu samen met vrijwilligers aan de herontwikkeling van Nij Bethanië. Vrijwilligers organiseren koffie-ochtenden, spellenmiddagen en lezingen en bevorderen daarmee de contacten tussen de bewoners en hun omgeving. De Koning en Koningin kwamen op het goede moment binnen. Er was net een koffie-ochtend bezig, en natuurlijk dronken Willem-Alexander en Máxima ook een bakje mee terwijl ze steeds van tafel wisselden om met zoveel mogelijk mensen te kunnen praten.

Na de koffiepauze, werd het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium in Franeker bezocht. Het rijksmonument staat op de voorlopige lijst van aanvragen voor de UNESCO Werelderfgoedlijst en is onlangs uitgebreid met een interactieve educatieve tentoonstelling.
Buiten was gelukkig de zon weer gaan schijnen. Dat kwam goed uit want er stond een rijtoer per koets door Franeker op het programma. De rit eindigde bij kaatsveld It Sjûkelân.
Daar woonden ze een kaatswedstrijd bij van de zogenoemde ‘Kleine PC voor basisscholen’. Kaatsen is een verzamelnaam van balsporten, waarbij de spelers de bal met de handpalm zodanig proberen te slaan, dat deze door de tegenpartij niet geldig kan worden geretourneerd. Het jeugdkampioenschap van Friesland moet basisschoolkinderen enthousiasmeren voor deze typisch Friese sport.
In Harlingen kreeg het Koninklijk paar tot slot een rondleiding over de scheepswerf van Thecla Bodewes Harlingen Shipyards, dat zich richt op scheepsbouw voor de gespecialiseerde maritieme sector. De scheepsbouwindustrie is van groot belang voor de werkgelegenheid in de provincie. Uit haar oranje tasje haalde Máxima voor de rondleiding twee platte ballerina's tevoorschijn, die ze speciaal voor deze wandeling (met uitglijdgevaar) aan deed.

Het streekbezoek werd afgesloten met een vaartocht met het Statenjacht Friso naar het stadhuis van Harlingen. Tijdens de vaartocht werd op de Sassteiger een voorstelling van het dansgezelschap Club Guy&Roni opgevoerd. Dit is onderdeel van het jaarlijkse theaterfestival Oerol op het Friese eiland Terschelling, dat dit jaar van 10 tot en met 19 juni plaatsvindt.
"Erg indrukwekkend", vatte de Koning zijn bezoek kort samen. "We hebben mooi weer en slecht weer gehad". Hij had heel veel energie opgedaan uit de talrijke gesprekken en ontmoetingen. "Het is een gebied dat zijn uitdagingen kent", zei hij over de Friese noordwesthoek. Maar hij had vastgesteld dat de mensen niet bij de pakken neerzitten en zelf met oplossingen komen.

3 opmerkingen:

  1. Een mooi verslag van een erg leuk streekbezoek; leuke foto's vooral die in het Eise Eisinga Planetarium.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat zag de koningin er superleuk uit! Een leuk programma was het volgens mij, mooi verslag gemaakt!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. mooie foto's. Het was dan ook mooi weer. Ik denk alleen niet dat ze in dat kleine oranje tasje ook nog balerina's had zitten. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen