Koning Willem-Alexander bij Nationale Veteranendag 2016 | De Oranjes

zaterdag 25 juni 2016

Koning Willem-Alexander bij Nationale Veteranendag 2016

In het uniform van de Koninklijke Luchtmacht dit keer, nam Koning Willem-Alexander het traditionele defilé af op de Nationale Veteranendag in Den Haag. De dag begon met een ceremonie in de Ridderzaal.Van de veteranen die vochten tijdens de Tweede Wereldoorlog leven er helaas steeds minder. De militairen en ex-militairen die deelnamen aan VN-vredesmissies in bijvoorbeeld Libanon, Bosnië (Srebrenica), Afghanistan, Irak, Somalië en Mali, krijgen daardoor steeds een grotere rol op Veteranendag. Na de dood van Bernhard nam Willem-Alexander, toen nog geen Koning, de fakkel van zijn grootvader over. Hij zat vanaf 2004 tot zijn troonsbestijging in 2013 in het Comité Veteranendag.

Met een ceremonie in de Ridderzaal werd Veteranendag geopend. Dit jaar stonden de verhalen van drie veteranen centraal. Voor de traditionele medaille-uitreiking op het Binnenhof, onthulde de Koning een monument voor militairen die na de Tweede Wereldoorlog bij conflicten en tijdens missies zijn omgekomen. Het is een digitaal scherm waarop de namen van deze militairen worden getoond.

Tijdens de medaille-uitreiking werden 70 veteranen gedecoreerd. Daarnaast kregen een vader, een moeder en een echtgenote van een veteraan een ‘thuisfrontspeldje’ van de minister. Na de uitreiking ontving de Koning een boekje met 'de mooiste brieven aan de Koning'. Op de Kneuterdijk nam de Koning vervolgens het defilé af waarin ruim 5000 veteranen meeliepen, vergezeld door muziekfanfares en (historische) militaire voertuigen. Ook vlogen er een aantal (historische) vliegtuigen over.


Bekijk hier de uitzending van Veteranendag terug.

3 opmerkingen:

 1. Tot zover een hele mooie log. De koning zag er mooi uit ijn zijn uniform

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit doet me toch denken aan prins Bernhard. Mooi uniform.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Alleen de rangonderscheidingstekens op zijn mouw bestaan niet.
  Of er moet iemand zijn die daar een verklaring voor heeft?

  BeantwoordenVerwijderen