Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven openen 'Blauw & Bont, Delfts blauw in de paleistuinen' | De Oranjes

vrijdag 17 juni 2016

Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven openen 'Blauw & Bont, Delfts blauw in de paleistuinen'

Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven hoefden vandaag niet ver van huis. In de tuin van Paleis het Loo openden ze de tentoonstelling 'Blauw & Bont, Delfts blauw in de paleistuinen.'
Foto: ROYALDUOPrinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven openden de tentoonstelling door een Sinaasappelboom in een vaas te zetten. In totaal staan er in de paleistuin zo'n 45 Delfts blauwe vazen. De vazen zijn vervaardigd naar voorbeeld van drie nog bestaande originelen, die in de 17e eeuw zijn gemaakt voor de eerste bewoners van Paleis Het Loo, Koning-stadhouder Willem III en Koningin Mary.

Van de oorspronkelijke vazen op Het Loo zijn alleen scherven overgebleven. Verspreid over Europa zijn drie originele koninklijke vazen achterhaald, die als voorbeeld dienden voor het vervaardigen van de replica’s. Delfts aardewerk vazen waren in de 17e eeuw exclusieve blikvangers in veel baroktuinen. Ze werden gevuld met destijds exotische planten als Oranjeboompjes en ananasplanten. "Ik zou ze ook wel willen" was de conclusie van Vollenhoven bij het zien van de vazen. Gelukkig staan ze maar vijf minuten bij zijn huis vandaan.
Foto's: ROYALDUO

1 opmerking: