Zweeds Koningspaar bezoekt Nederland – I | De Oranjes

vrijdag 4 april 2014

Zweeds Koningspaar bezoekt Nederland – I

De Zweedse Koning Carl Gustaf en Koningin Silvia zijn vanmiddag in Amsterdam gearriveerd voor een tweedaags bezoek aan ons land. Aanleiding is de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Zweden.

Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima verwelkomden aan het begin van de middag het Zweeds Koninklijk paar op de Dam.

Foto: © Robby Hiel

Foto's: © Lisa Bruijns

De beide Koningsparen liepen vervolgens over de blauwe loper naar het paleis waar ze kort met elkaar spraken achter gesloten deuren.

© Screenshot Shownieuws
Na de ontvangst op het Koninklijk paleis woonden Koning Willem-Alexander en Koning Carl Gustaf een seminar bij met als thema ‘Innovation and Growth – Sweden and the Netherlands in the Global Economy’. De Koning hield een openingswoord waarin hij zei dat Zweden altijd voor nieuwe ideeën openstaat. “Ongeacht hoe goed ze het al doen. Het is de Zweedse manier van leven. Dat maakt Zweden ook zo inspirerend.” Met dit compliment op zak reikte Koning Carl Gustaf de exportprijs 2014 uit aan de Zweedse Kamer van Koophandel. Verder waren er diverse toespraken. Onder andere de Zweedse minister van Handel, Ewa Björling en minister Henk Kamp van Economische Zaken kwamen aan het woord. De echtgenotes van de Koningen waren ondertussen naar Weesp. Ze brachten een bezoek aan verpleeghuis Hogeweyk waar demente mensen verblijven. De twee Koninginnen bezochten enkele woningen waar men flink had versierd voor het bezoek. Overal stonden Koninklijke foto’s, zelf het staatsieportret, waarvan de grootste versie in de kamer van RoyalfanVivian hangt. Na een uur vertrokken Koningin Máxima en Koningin Silvia weer naar Amsterdam waar ze samen met hun man in een boot stapten bij filmmuseum EYE. Er werd een rondvaart gemaakt over het IJ en door de grachten.

Pas na drie kwartier verliet het gezelschap de boot weer bij de Singel, waarvandaan ze te voet door het centrum teruggingen naar het Koninklijk Paleis. Een paar uur later vond daar namelijk een diner plaats waar ook Prinses Beatrix bij aanwezig was. Voorafgaand aan het diner werd er in de justitiekamer een officiële foto gemaakt. In deze kamer ging het er in de stadhuisperiode (tot 1808) minder Koninklijk aan toe. In de Justitiekamer werd destijds het laatste gebed gehouden voor ter dood veroordeelden. Na het gebed werd de gevangene naar de Dam geleid, waar de doodstraf toegepast werd. Met dit stukje geschiedenis was het gezelschap op dat moment waarschijnlijk niet bezig. Na het poseren voor de groepsfoto, liepen ze nog even naar de noordgalerij van het paleis waar Koning Willem-Alexander en Koning Carl Gustaf door op een knop te drukken de projectie starten van een afbeelding van het schilderij ‘De Samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis’ van Rembrandt. De schilder maakte het ooit in opdracht van het Amsterdamse stadsbestuur voor het voormalige stadhuis, maar daar is het – tot vandaag – nooit meer verschenen. Morgen bewondert het Koninklijk gezelschap het grootste schilderij van Rembrandt (196 bij 309 centimeter) opnieuw, maar dan in het echt. ‘De samenzwering van de Bataven onder Claudius Civilis’ is namelijk sinds enkele weken in de Eregalerij van het Rijksmuseum te zien.

Voorafgaand aan het banket in de burgerzaal hield de Koning een toespraak. Hij zei dat het voor hem en zijn vrouw een groot genoegen is om het Zweedse Koningspaar te mogen ontvangen in het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Hij somde diverse complimenten op over de Zweedse Koning: “Als Koning die nog aan het begin staat, heb ik groot respect voor Uw indrukwekkende staat van dienst. Van de vierhonderd jaar die de diplomatieke relatie tussen onze beide landen oud is, heeft U maar liefst een tiende deel als Koning meegemaakt. En toch bent U in alle opzichten nog jong van hart en vitaal van geest. U heeft op een heel persoonlijke manier bijgedragen aan de vriendschap tussen onze landen. Een vriendschap die mijn vrouw en ik van nabij kennen en koesteren. De band met U beiden en met Uw familie is hecht. “

3 opmerkingen:

  1. op de fb pagina van Vorsten staan al wat meer foto's en daar kan je zien dat de rok van Maxima weer net iets te kort is. Jammer, want verder vind ik het grijs/zilver mooi

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier kun je de rok ook zien: https://www.anpfoto.nl/search.pp?page=1&ShowPicture=26842492&pos=23 Het is de outfit die ze ook bij de doop van Ariane droeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat schrijf je toch altijd weer leuk Vivian!

    We worden wel verwend met zoveel koninklijke activiteiten! Je kunt nu echt zien dat er een ander staatshoofd is. In hoeveelheid en plaats waar foto´s worden gemaakt, de bloemen, de activiteiten (Koningin Beatrix had zo´n wandeling van boot naar Paleis nooit gedaan volgens mij). Zo geeft ieder zo zijn / haar eigen invuling. Leuk om te zien. Ten tijde van troonswisseling Juliana naar Beatrix was ik te klein (0-1 jaar) om dit bewust mee te maken.

    BeantwoordenVerwijderen