Oranje nieuws – 1 t/m 3 april 2014 | De Oranjes

donderdag 3 april 2014

Oranje nieuws – 1 t/m 3 april 2014

Koning Willem-Alexander ontvangt leden Tweede Kamer

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag en vandaag de leden van de Tweede Kamer ontvangen op Paleis Noordeinde voor een nadere kennismaking. Bij beide ontvangsten was ook Koningin Máxima aanwezig. 

Lang niet alle Kamerleden hebben de paleistrappen beklommen. Zo bleef een deel van de SP-fractie weg en een lid van Groen Links. Ze zien ‘weinig toegevoegde waarde’ in de ontmoeting. Misschien heeft dat ook te maken met het feit dat alles wat de Koning tegen hen verteld in het paleis niet doorverteld mag worden aan de media. In het verleden is dit bij toenmalig Koningin Beatrix mis gegaan. Regelmatig ontving ze de Kamerleden, maar in 1999 kwam er tijdelijk een einde aan nadat via verklikkende leden uitlekte dat ze gezegd zou hebben dat haar zoons liever uitgingen in Londen of Brussel dan in Amsterdam, omdat de hoofdstad te onveilig was. Ook werd verteld dat ze een tegenstander is van het referendum en dat pepperspray moest worden ingevoerd. De woedende Koningin heeft toen besloten maar liefst tien jaar lang geen Kamerleden meer uit te nodigen. Helaas ging het in 2009 – toen ze het opnieuw wilde proberen – weer mis. VVD’er Arend Jan Boekestijn vertelde na zijn ontmoeting met de Koningin aan de media dat ze zich zorgde maakte over de kloof tussen kiezers en gekozenen. Het is dus spannend of de woorden van Koning Willem-Alexander niet doorverteld zullen woorden. Hij zal in ieder geval de afgelopen dagen goed nagedacht hebben over wat hij wel of beter niet kon zeggen.

Koningin Máxima doopt reddingboot KNRM

Koningin Máxima heeft woensdagochtend de doop verricht van de Nh1816, een nieuw type reddingboot. Het gebeurde allemaal in IJmuiden.

© screenshot RTV NH
De Marinierskapel van de Koninklijke Marine verwelkomde de Koningin op een feestelijke wijze in de haven van IJmuiden. Na een bezoek aan het havenkantoor van de KNRM dat in 1824 werd opgericht en momenteel 45 reddingsstations telt, werd de Koningin verzocht zich over de steigers naar de looptrap te begeven. Daar riep Koningin Máxima door de microfoon dat ze de boot een behouden vaart toewenst. Vervolgens was het de bedoeling dat de champagnefles de reddingsboot Nh1816 zou raken, maar dat gebeurde niet. Hij bleef hangen, waardoor er een tweede poging werd ondernemen die gelukkig wel lukte. Koningin Máxima mocht daarna meteen aan boord van het nieuwe type reddingboot die niet uitsluitend zal worden gebruikt in de buurt van IJmuiden, maar in noodsituaties ook op andere plekken wordt ingezet. Gelukkig droeg de Koning tijdens de wilde tocht over het water een reddingsvest want de snelheid van de boot werd flink uitgetest.

Foto:'s © KNRM

Koning Willem-Alexander opent innovatiecentrum ‘The Gallery’

Koning Willem-Alexander heeft woensdag ‘The Gallery’ geopend. Dit is een nieuw centrum voor innovatie op Kennispark Twente.  

© Screenshot
Net als bij zijn vrouw verliep ook bij de Koning de openingshandeling niet goed. Het was de bedoeling dat als de Koning de sleutel – die met een 3D-printer was gemaakt – omdraaide er een doek viel en de letters verschenen van ‘The Gallery’. Er vlogen wel wat ballonnen de lucht in, maar het doek bleef zitten. Met wat hulp werd het alsnog handmatig naar beneden getrokken en werd er getoost op de opening van het innovatiecentrum. Binnen kreeg Koning Willem-Alexander een rondleiding door het voormalige gebouw voor Chemische Technologie van de UT. Sinds kort zijn er innovatieve bedrijven gevestigd, waaronder 4Silence, Eye on Air, Dedutch, Holland Innovative, Kennispark en Twente Branding. Ook leerlingen van diverse scholen en de Universiteit Twente komen er regelmatig over de vloer. Zo hebben de leerlingen van de Saxxion Hogeschool een spel ‘Oculus Rift’ ontwikkeld. Met een virtual reality bril op werd het door de Koning uitgetest. Het racespel is geschikt voor mensen met lichamelijke beperkingen om toch nog een spel te kunnen spelen. Het hoofd is een virtueel stuur, waardoor je niet met je handen hoeft te sturen.

Kort nieuws:
-Ter overhandiging van hun geloofsbrieven ontving de Koning woensdag de ambassadeurs van Spanje en Iran.

- Luitenant-kolonel van de Koninklijke Luchtmacht M.F. van Iddekinge EMSD is bij Koninklijk Besluit met ingang van 31 maart benoemd tot adjudant van de Koning.

- De Koning heeft bij Koninklijke Beschikking van 13 maart drs. J. Baars het Erekruis in de Huisorde van Oranje verleend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten