Oranje nieuws – 22 t/m 25 april 2014 | De Oranjes

vrijdag 25 april 2014

Oranje nieuws – 22 t/m 25 april 2014

Koningsportret in De Rijp besmeurd

Dit paasweekend is er in De Rijp een groot Koningsportret van betonnen straatstenen besmeurd.

De voorbereidingen voor Koningsdag lopen in De Rijp en Amstelveen op rolletjes. Een risico is dat vandalen met zoveel versieringen hun slag kunnen slaan, en dat hebben ze helaas met een groot Koningsportret gedaan. Het portret, een mozaïek van betonnen straatstenen, is begin deze week geprobeerd schoon te maken. Helaas was de verf zo in de stenen getrokken dat het niet meer goed kwam. Hoewel de route van de Koninklijke familie niet langs het kunstwerk gaat, wordt het waarschijnlijk op Koningsdag toch afgedekt óf de stenen worden op het laatste moment nog vervangen.

Koningin Máxima bezoekt Scouting Lunteren

In haar rol als beschermvrouw van Scouting Nederland bezocht Koningin Máxima dinsdag de meisjesscouts van Scouting Lunteren.

Om te voorkomen dat er massa’s mensen in het bos kwamen kijken, was het bezoek van de Koningin van te voren niet aangekondigd. De scouts wisten wel dat ze kwam en zaten zenuwachtig in hun clubhuis ‘De Houten Hes’. Dat je voor de Koningin helemaal niet bang hoeft te zijn, bleek al snel. Ze toonde als beschermvrouw natuurlijk veel interesse, dus lieten de meisjes haar van alles zien. Van zelfgebouwde pizzaoven tot familieschommel en een demonstratie abseilen. Tijdens de rondleiding kreeg de Koningin ook een boekje, getiteld ‘Girls in the lead’ overhandigt waarin verhalen staan van diverse Scoutingmeiden en Scoutingvrouwen hoe Scouting hen het lef geeft uitdagingen aan te gaan. Aansluitend ging de Koningin in gesprek met de vier meiden die aan het boekje hebben meegewerkt. Zij vertelden de Koningin waarom zij Scouting zo leuk vinden, wat ze er leren en hoe Scouting bijdraagt aan hun persoonlijke ontwikkeling. Aan het einde van het bezoek werd er behalve een groepsfoto ook een ‘selfie’ met de Koningin gemaakt, en met Koningsdag op komst zal het niet de laatste selfie met de Koningin zijn deze week.

© screenshots Omroep Gelderland

Koningin Máxima bij toekenning duizendste taaltraject

Koningin Máxima was woensdagochtend aanwezig bij de toekenning van het duizendste taaltraject aan medewerkers van Hago Zorg in het Erasmus MC in Rotterdam. 

Het had een perfecte activiteit voor Prinses Laurentien kunnen zijn, maar het was toch echt de Koningin die aanwezig was bij de overhandiging van de certificaten aan de schoonmakers. De schoonmakers van Hago Zorg verdienden ook wel Koninklijke aandacht. Ze hebben hun taaltraject namelijk versneld afgerond. Door laaggeletterdheid en een geringe beheersing van de taal was het voor een deel van de werknemers moeilijk om een vakopleiding te volgen. De Stichting Raad voor Arbeidsverhoudingen Schoonmaak- en Glazenwassersbranche besloot daarom taaltrajecten te organiseren, mét succes, zo blijkt. Koningin Máxima, die zelf in een verbazingwekkend tempo Nederlands heeft geleerd, was erg trots op de deelnemers.
Foto: ©  www.royalduo.nl   

Koning Willem-Alexander viert verjaardagsfeestje in Paleis op de Dam

Net als Koningin Beatrix tijdens haar regeerperiode deed, vierde ook Koning Willem-Alexander zijn verjaardag met leden van de hofhouding en familie in het Koninklijk Paleis in Amsterdam.

Hoewel hij aanstaande zondag pas jarig is, ontving de Koning afgelopen woensdag al de leden van de hofhouding voor het Koninklijke feestje in het paleis. Ook Prinses Beatrix, Prinses Margriet, Prof.mr. Pieter van Vollenhoven, Prins Constantijn, Prinses Laurentien, Prinses Marilène, Prins Pieter-Christiaan, Prins Floris en Prinses Aimée arriveerden bij het paleis. Koningin Máxima ontbrak uiteraard ook niet bij het verjaardagsfeestje voor haar man. Ze kwam rechtstreeks uit Rotterdam waar ze in het Erasmus MC aanwezig was bij de toekenning van het duizendste taaltraject en heeft zich in het paleis nog verkleed. Toen ze samen met haar man weer vertrok droeg ze namelijk de paarse outfit waar ze al eens vaker in geschitterd heeft, en ook haar kapsel was vastgezet.

Koningin Máxima ontvangt Secretaris-generaal Gurría van de OESO

Het is een komen en gaan op de Eikenhorst. Koningin Máxima ontving er donderdag de secretaris-generaal van OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling).

José Ángel Gurría, zoals de secretaris-generaal heet, had een gesprek met de Koningin over inclusieve financiering. Als speciale pleitbezorger van de VN-chef Ban Ki-moon en erevoorzitter van G20 ‘Global Partnership for Financial Inclusion’ en Wijzer in Geldzaken kun je geen betere gesprekspartner hebben dan Koningin Máxima. De man was al enkele dagen in Nederland en heeft onder andere ontmoetingen gehad met minister-president Rutte, minister Dijsselboem van Financiën, minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Staatsieportretten Koning Willem-Alexander onthuld

In de Kunstzaal van Paleis het Loo zijn donderdagmiddag drie staatsieportretten van Koning Willem-Alexander onthuld.

Bij een nieuwe Koning hoort een nieuw, geschilderd, portret. Hoewel er in het hele land talloze schilderijen van de Koning te zien zijn, mogen er zich maar drie echt ‘staatsieportret’ noemen. De drie kunstenaressen – Iris van Dongen, Rineke Dijkstra en Femmy Otten – werden naar aanleiding van schetsontwerpen in januari door een jury gekozen uit twaalf inzendingen. Koning Willem-Alexander heeft vervolgens apart voor de drie kunstenaars geposeerd, waarna ze drie maanden de tijd hadden om hun kunstwerk af te maken. Vandaag werd onthuld hoe de staatsieportretten eruit zien. Iris van Dongen gebruikte houtskool voor haar tekening, waardoor een deel van het gezicht van de Koning vrij donker en streng is. Rineke Dijkstra (tevens fotograaf) wilde de ontspannen en vriendelijke kant van de Koning laten zien. Haar portret lijkt dan misschien wel het beste op hoe de Koning eruit ziet, maar lijkt ook veel op de foto die ze vorig jaar al eens van hem maakte. Femmy Otten maakte tot slot een portret van de Koning waarop hij ‘zeer zuinig’ kijkt. Verder heeft ze de stof waarmee de troon in de Ridderzaal is bekleed, verwerkt in het portret.

Koning Willem-Alexander ontvangt leider van de Oosters-Orthodoxe Kerk

Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag Bartholomeus I ontvangen op Villa Eikenhorst. 

Nadat hij in het Flevolandse Ens de Koningsspelen van start liet gaan, en terwijl zijn eigen dochters op de Bloemcampschool bezig waren met een sponsorloop, ontving de Koning thuis op de Eikenhorst de leider van de Oosters-orthodoxe kerk. Bartholomeus I, de Oecumenische Patriarch van Constantinopel bezocht deze week Nederland en sloot zijn bezoek af bij de Koning. De term patriarch wordt zowel in het jodendom als het christendom gebruikt ter aanduiding van een geestelijke leider of een geestelijke vader.

Bloemenhulde en Witte Anjer voor Koning Willem-Alexander
In gedachten bij Juliana en Bernhard

Koning Willem-Alexander moet vanmiddag weer even aan zijn opa en oma gedacht hebben. De Stichting Anjer Veteranendag kwam hem een anjer opspelden, en vervolgens kreeg hij van het Garderegiment Grenadiers en Jagers en het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene een bloemenhulde.

Foto: © Ministerie van Defensie
Zo op de dag voor Koningsdag heeft de Koning nog een druk programma vandaag. Na het openen van de Koningsspelen, en het ontvangen de leider van de Oosters-Orthodoxe Kerk kwam de voorzitter van de Stichting Anjer Veteranendag – Louis Timmermans – langs. Terwijl het in de rest van het land lintjes regende, kreeg de Koning een anjer opgespeld. Dit om de symboliek van de witte anjer nogmaals te onderstrepen. Waar we vooral wijlen Prins Bernhard met de anjer associëren, gaat de betekenis terug naar de eerste oorlogsdagen van bezet Nederland in 1940. Het is het symbool van verzet, loyaliteit en solidariteit. De witte anjer is nu ook het symbool van waardering voor alle Nederlandse veteranen, jong en oud, actief dienend of oud-militair. Ook op 28 juni zal de Koning weer een anjer dragen tijdens Veteranendag.  Later in de middag ontving Koning Willem-Alexander deputaties van het Garderegiment Grenadiers en Jagers en het Garderegiment Fuseliers Prinses Irene die hem een bloemenhulde kwamen aanbieden ter gelegenheid van zijn eerste verjaardag als Koning. Koning Willem-Alexander moet toen weer even teruggedacht hebben aan de jaarlijkse bloemenhulde op Paleis Soestdijk. De infanterie-eenheden van de Koninklijke Landmachten zijn nauw betrokken bij het Koninklijk Huis en wilden zo hun verbondenheid en trouw onderstrepen.

Kort nieuws:
- Koningin Máxima is duidelijk niet gewend om vaak een auto te besturen of te tanken. Toen ze vorige week op weg was naar Modehuis Natan in Brussel kwam ze na Antwerpen zonder benzine te staan op de snelweg. Gelukkig is een Koningin nooit alleen op pad en kon de naderende beveiliging haar verder op weg helpen met een jerrycan benzine.

2 opmerkingen:

  1. Geen van de drie kunstwerken kan mij bekoren. Ik heb op facebook wel betere presentaties van werken van kunstenaars gezien.

    BeantwoordenVerwijderen