De eerste Koningsdag werd vandaag gevierd in de Rijp en Amstelveen. Hoewel er al een grote afvaardiging van de Koninklijke familie aanwezig was, werd Amstelveen verrast met de toevoeging van de prinsesjes. En om alle geruchten over een andere invulling van Koningsdag de kop in te drukken zei de Koning in zijn dankwoord: "Waarom iets veranderen dat zo'n succes is?"
Nog voordat de Koninklijke bus in het Noord-Hollandse De Rijp arriveerde, konden we via internet al zien hoe het Koninklijk paar er vandaag uitzag. De RVD heeft op deze feestelijke dag namelijk
een Facebook account van het Koninklijk Huis gelanceerd, en plakte daar meteen een recente foto op met een tekst namens de Koning en Koningin. Om de historie te doen herleven kondigde een dorpsomroeper in De Rijp de komst van de bus aan zodat het hele dorp meteen op de hoogte was van de Koninklijke gasten. Bijna de voltallige familie was aanwezig. Onder hen: Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima, Prinses Beatrix, Prins Constantijn, Prinses Laurentien, Prinses Margriet, Prof.mr. Pieter van Vollenhoven, Prins Maurits, Prinses Marilène, Prins Bernhard, Prinses Annette, Prins Floris en Prinses Aimée. Het was lang geleden dat zo’n afvaardiging van de familie aanwezig was. En, zoals tot nu toe alleen van Vollenhoven liet weten, is het wel de laatste keer dat ze met zo’n grote groep Koningsdag bijwoonden. In een interview tijdens de route vertelde hij dat hij het een groot feest vind dat al zijn zonen, ook Bernhard die herstellende is van ziekte, hem kunnen vergezellen.
“Emotioneel fantastisch” aldus van Vollenhoven die zijn verjaardag vanaf nu weer gewoon op 30 april thuis kan vieren. Nadat de bloemenkinderen hun boeketje aan de Koningin en de prinsessen hadden aangeboden heette de burgemeester de Koninklijke familie welkom. Een samengesteld koor zette vervolgens het zogeheten ‘Rijperlied’ in terwijl de familie over het bruggetje naar het Rolderspad liep. Daar kwamen ze oog in oog met kleuters die hun zelfgemaakte versieringen graag wilden laten zien.
Foto's: © Roque Klop, rqcreative.com
Zo was er een groep kinderen die had deelgenomen aan een tronenwedstrijd en hun troon lieten signeren door de echte Koning en Koningin. Zowel Koning Willem-Alexander als Koningin Máxima gehoorzaamden, én Prinses Margriet kon het ook niet laten haar handtekening achter te laten. Koningin Máxima, die ondanks het Hollandse feestje gekleed was in een jurk van het Belgische Natan en een bijpassende hoed van de Belgische Fabienne Delvigne droeg, werd vervolgens geacht nogmaals te tekenen, maar dan op een gipsverband van een kind langs de route. Rondom de Rolderspadbrug rook het ondertussen heerlijk naar Koninklijke cupcakes die gebakken werden. Vooral Prins Constantijn was niet weg te slaan bij de jonge koks. Daardoor miste hij bijna de boot. Terwijl de rest van de familie al aan boord was voor de vaartocht door de Buizenhaven, werd hij door een beveiliger vriendelijk gevraagd ook een beetje op te schieten.
Foto: © Roque Klop, rqcreative.com
Tijdens
de tocht over het water kreeg de familie vissers te zien, en een reeks aan tuinen die volhangen met vliegers, gemaakt door kinderen van de basisscholen. Koningin Máxima had meer oog voor de vissers die op een ponton zaten. Een van hen had namelijk vangst. Trots stak ze haar duim omhoog. Na een minuut of tien werd de boot aangemeerd en kreeg de familie op de Meelzak allerlei sportieve activiteiten te zien. Van streetdance tot boekhappen en aardappelschillen tot katknuppelen. Het Koninklijk paar stond in een mum van tijd
op de tennisbaan waar ze met hun rackets de ballen in de walvismond moesten slaan. Koningin Máxima, die natuurlijk wel eens bij de tenniswedstrijden van haar tweede dochter aanwezig is, kreeg het voor elkaar.
Prinses Beatrix vermaakte zich ondertussen met een wat rustigere bezigheid; puzzelen. Als Koningin liep ze natuurlijk altijd voorop, maar nu ze netjes, protocollair, achter het Koninkljik paar moest blijven, kon ze ook meer tijd uitrekken voor de activiteiten. Zo nu en dan nam ze ook wat cadeautjes uit het publiek aan.
Traditie
in De Rijp is het keismijten. Dit spel wordt naar verluidt al jaren gespeeld op Koninginnedag, dus kon ook nu niet ontbreken. Als deelnemer is het de bedoeling met een steen een dobbelsteen van een paaltje te gooien. Als de dobbelsteen eraf valt krijg je het aantal ogen als punten. Een spel wat in ieder geval normaler overkomt dan het WC-pot gooien van twee jaar geleden. Diverse leden van de familie wilden dan ook een poging wagen. Bij Koning Willem-Alexander, Prins Maurits en Prins Constantijn lukte het niet echt, maar Prinses Annette gooide in één keer raak waardoor ze won en een medaille kreeg. Na het sportieve gedeelte liep de Koninklijke familie onderdoor een poort wat de overgang naar de historische tijd aangaf. Vanaf dit gedeelte liepen ook alle mensen – op het publiek na – in historische kleding en waren er alleen maar oude ambachten. Terwijl het Koninklijk paar uitleg kreeg bij een demonstratie kaasmaken en haringroken, moest Prins Maurits voor de camera uitleggen wat hij volgend jaar gaat doen.
“Dat moet u de Koning vragen” antwoordde hij snel. Prins Maurits en zijn broers hadden het langs de route vooral druk met het publiek wat regelmatig met hen op de foto wilde. Selfies noemen we het tegenwoordig.
“Dat is zo’n beetje uitgevonden op Koninginnedag” riep Prins Maurits op de vraag aan de interviewer of dit nieuw was. Koning Willem-Alexander liet zich liever verleiden tot een spelletje ringwerpen, Prinses Laurentien deed aan touwtjespringen met Prins Floris en
Koningin Máxima had een grote sjoelbak opgezocht, die na haar zo ongeveer door de hele familie uitgeprobeerd werd. De ambachtenmarkt werd opgevrolijkt door een historisch toneelspel en een accordeonist. Koning Willem-Alexander kreeg van een bierbrouwer ‘Woeste Willem’ aangeboden. De Koning maakte aan de bierbrouwers lachend zijn verontschuldigingen dat ze twee jaar hebben moeten wachten om het aan hem aan te bieden. Zijn broer, Prins Constantijn zocht ondertussen wild naar een euro die hij nodig had om een cake met sinaasappelsmaak te kopen bij twee kinderen. De opbrengst van de verkoop van de cakes zou naar Kika gaan. Op de Grote Dam trad weer een toneelvereniging op en niet veel verder stonden wat kinderen in een bootje een Walvislied te zingen. Aan de andere kant van de sluis werd de grote brand van het dorp in 1654 nagespeeld . Enkele leden van de familie, Prinses Annette, Prinses Aimée, Prins Maurits en Prinses Marilène speelden het spel mee en hielpen pompen met een oude bluswagen.
Bij het Raadhuis kwam de route tot een einde en stond de bus al weer klaar om de Koninklijke familie naar Amstelveen te vervoeren. Een rit van maar liefst 40 minuten die ergens onderweg gezelschap kreeg van een extra ‘volgauto’ met daarin de Prinses van Oranje, Prinses Alexia en Prinses Ariane. Een grote verrassing was het toen zij ineens uit de auto stapten. De RVD liet op hetzelfde moment weten dat het besluit om de prinsesjes mee te nemen pas op het laatste moment is genomen omdat het Koninklijk paar niet zeker wist of hun dochters wel meewilden. Ook zouden ze maar een deel van het programma bijwonen en was er gekozen voor Amstelveen omdat daar meer ruimte was en ze dan niet zoveel last zouden hebben van het jengelende publiek. De drie prinsesjes waren gekleed in identieke jurkjes die,
net als de gele jurkjes vorig jaar bij de troonswisseling, afkomstig zijn van het merk
Pili Carrera. De Prinses van Oranje, Prinses Alexia en Prinses Ariane kregen een polscorsage om. Ook de Koningin en de andere prinsessen kregen deze vervanger voor het lastige boeketje en hadden dus voor het eerst in decennia tijdens Koninginnedag vieren hun handen vrij op Kóningsdag. Samen met de burgemeester, die hen overal langs leidde, liep het Koninklijk paar met hun dochters voorop in de stoet. De andere familieleden kregen door de komst van de prinsesjes nog meer een ‘voor spek en bonen’ rol, en werden ook nog maar nauwelijks in beeld gebracht door de NOS. In Amstelveen was er vooral veel aandacht besteed aan het thema ‘sport en cultuur’. Op de klanken van een lied ‘’t is voor de Koning’ wat tijdens de hele route in verschillende varianten te horen was, hielpen de prinsesjes een handje mee met basisschoolkinderen die hun
schooltuintjes verzorgden en vogelverschrikkers maakten. Moeder en dochter lieten vervolgens hun krachten zien; Amalia sloeg op een touw, terwijl haar moeder een plankje doormidden sloeg van een plaatselijke karateschool.
Foto's: © www.royalduo.nl
Koning Willem-Alexander keeg ondertussen uitleg over de nunchaku-do’s – een Aziatische vechtsport. Voor de Prinses van Oranje, Prinses Alexia en Prinses Ariane was het nog wel moeilijk om bij ieder ‘obstakel’ interesse te tonen. Regelmatig liepen ze
te snel door en riep de Koning
“Meisjes!” waarna ze weer gehoorzaam terugkeerden. Gelukkig waren er tussen alle activiteiten ook leuke dingen te zien zoals de weetjeswagen van Speelboerderij Elsenhove. Hier was schapenwol aangebracht op een houten schaap. Alexia had de eer het schaap te kammen, maar stuitte regelmatig op een knooppunt waardoor ze de slappe lach kreeg. Ook voor Prinses Amalia was een rol weggelegd. Ze mocht het startsein geven op de vijftig meter lange atletiekbaan waar zowel jongeren als volwassenen aan deelnamen.
“Valse start!” riep ze de renners na toen een van hen eerder vertrok. Haar eigen vertrek was ook in beeld, want achter de atletiekbaan nam het kindermeisje de prinsesjes weer mee naar een geheimzinnige locatie.
Foto: © www.royalduo.nl
Ondertussen probeerde hardloper Prins Pieter-Christiaan ook de atletiekbaan uit, en volgde na hem
Prinses Annette. Bij de finish kreeg ze een microfoon onder haar neus met de vraag of het goed gaat met haar man.
“U ziet het, het gaat goed” antwoordde ze snel. Verder zei ze dat ze traint om – zoals eerder al eens bekend werd - de Alpe d'HuZes te lopen. Prins Bernhard is van plan om te fietsen. Op het Stadsplein gingen de sportdemonstraties gewoon verder. Prins Constantijn had weer wat achterstand omdat hij nog graag de laatste hand aan een schilderij wilde leggen.
Prinses Aimée deed op hetzelfde moment mee met een stel drummers, Prinses Beatrix keek naar skateboarders, Koning Willem-Alexander en
Koningin Máxima hockeyden en Prins Maurits vermaakte zich op een schommel. Bij de Stadsschouwburg stonden tientallen kinderen van Amstelveense scholen een lied van Kinderen voor Kinderen (Muziek laat je dromen) te zingen. Een Amstelveense Big Band zorgde voor de muziek. Daarna verscheen een vijf meter hoog konijn van het poppentheater die – bestuurd door vijf man – naar de Koningin toe liep om haar een hand te schudden. Terwijl het konijn vanwege zijn lengte alle aandacht naar zich toe trok, werden ondertussen de prinsesjes weer bij het gezelschap gevoegd voor het slotgedeelte van Koningsdag.
De route eindigde op het podium voor de bibliotheek waar een speciaal kunstwerk onthuld zou moeten worden die gemaakt was door scholieren onder leiding van het Cobra museum. Maar die onthulling mislukte. De burgemeester besloot daarom maar aan zijn dankwoord te beginnen en ook de Koning nam kort het woord. Hij bedankte Amstelveen en De Rijp voor de eerste Koningsdag.
"Het was onvergetelijk door de twee jaar voorbereiding. Dat hebben we gemerkt." En om alle geruchten over een andere invulling van deze dag de kop in te drukken zei hij:
"Waarom iets veranderen dat zo'n succes is?" Tot slot werd het couplet van het Wilhelmus gezongen. De familie, waaronder de prinsesjes, zongen enthousiast mee en kregen net op tijd toch nog het onthulde kunstwerk op de gevel van de bibliotheek te zien. Eind goed, al goed.
Eenmaal thuis lieten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima via Facebook weten:
"Heel, heel hartelijk dank Graft-De Rijp en Amstelveen namens de hele familie voor wat jullie voor ons vandaag gedaan hebben. Deze eerste #Koningsdag is onvergetelijk geworden."
Foto: © RVD
Een super mooie dag was het tijdens deze 1e Koningsdag en geweldig was de verrassing dat in Amstelveen de drie prinsesjes mee uit de bus kwamen en een gedeelte van de route meemaakte. Maar ook jouw verslag weer super.
BeantwoordenVerwijderenNiet goed opgelet want de prinsesjes stapten uit een auto achter de bus.
VerwijderenJullie hebben helemaal gelijk, maar op dat moment dat ze aankwamen in Amstelveen was ik in de keuken bezig en toen ik hoorde dat de prinsesjes erbij waren, vlug gekeken en ik dacht werkelijk dat ze uit de bus kwamen. Pas later bij de herhaling zag ik dat ze uit de auto kwamen en bij jouw verhaal, Vivian, er dan over heen gelezen. Sorry, maar goed het mooiste is dat ze ebij waren
VerwijderenHet ging inderdaad heel snel! Was zelf net Basje een snoepje aan het geven, en toen ik weer keek stonden ze al op straat.
VerwijderenEn staat ook in het verslag, maar kan me voorstellen dat dat nogal veel is om helemaal te lezen :)
BeantwoordenVerwijderente vroeg de tv uitgezet. Dan maar straks naar Blauw Bloed kijken. Volgende keer de prinsesje weer kleding voor hun eigen leeftijd doen.
BeantwoordenVerwijderenJa Blauw Bloed komt zo met een samenvatting. Je kunt de hele uitzending trouwens ook hier terugkijken: http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1413366
VerwijderenMijn grote complimenten voor je prachtige verslaglegging van een geweldige eerste Koningsdag. Wauw. Wat super dat de prinsesjes er ook bij kwamen!!!!!!!
BeantwoordenVerwijderenWat een super mooie log weer!
BeantwoordenVerwijderenIk was er voor het eerst bij. Met Marilene, Anita, Annette en Aimee op de foto geweest. Het was een hele leuke dag! En het was super leuk dat de prinsesjes erbij waren!
BeantwoordenVerwijderenWat een geslaagde koningsdag was dit. Dat de prinsesjes mee waren gewoon geweldig. Iedereen zag er ook zo mooi uit!
BeantwoordenVerwijderen