Oranje nieuws – 13 t/m 17 april 2014 | De Oranjes

donderdag 17 april 2014

Oranje nieuws – 13 t/m 17 april 2014

Koning Willem-Alexander ontvangt Weil en stelt bijenkast in gebruik

Het was een uiteenlopende maandag voor de Koning. In de ochtend ontving hij Bondsraadvoorzitter Weil in audiëntie op Paleis Noordeinde, en ’s middags verwelkomde hij een bijenvolk op landgoed de Horsten.

Sinds 2000 is het gebruikelijk dat de jaarlijks wisselende Bondsraadvoorzitter van Duitsland een bezoek brengt aan Nederland. Zo ook nu weer. Voorafgaand aan het bezoek aan de Koning bezocht Weil eerst de Eerste Kamer en sprak hij met de voorzitter van de Tweede Kamer, Anouchka van Miltenburg. Tijdens het bezoek aan Koning Willem-Alexander werd er een foto gemaakt in de Balkonzaal. Het kapsel van de Koning zat toen nog perfect. Dat was een paar uur later wel anders toen hij met de fiets op landgoed de Horsten kwam kijken naar de installatie van een bijenkast.

Met zijn aanwezigheid nam de Koning officieel de bijenkasten in gebruik die door het VARA-natuurprogramma ‘Vroege Vogels’ zijn aangeboden. Op het landgoed zijn er namelijk twee geplaatst, en ook in de openbare Prinsessentuin van Paleis Noordeinde is er een neergezet. Het ligt niet in de verwachting dat er -ondanks de snelle vermenigvuldiging van de beesten- binnenkort zwérmen bijen het Koninklijk gezin lastigvalt. De bijen zijn namelijk van goede afkomst. Het bijzondere Buckfast ras laat zich zelfs aaien. Met enige huivering deed de Koning dat dan ook. De bijen zelf hadden het veel te druk met hun werkzaamheden in de kast en hebben de Koninklijke aai waarschijnlijk niet eens opgemerkt. Ook de bijenkoningin, die door de imker met een stift gemarkeerd is, liet zich nog even aan Koning Willem-Alexander zien. Hoewel hij de bijenkoningin nooit zal vervangen voor zijn eigen Koningin, liet hij wel weten heel blij te zijn met het bijenvolk: “De mensheid is binnen een paar jaar uitgestorven als er geen bijen meer zijn” aldus de Koning.


© screenshots

Koningin Máxima bezoekt ouderavond financiële opvoeding

Koningin Máxima woonde maandagavond een ouderavond bij over financiële opvoeding. 

Hoewel haar drie dochters op de Bloemcampschool in Wassenaar zitten, bezocht de Koningin ‘De Archipel’ in Almere, daar vond namelijk een speciale ouderavond plaats over ‘financiële opvoeding’. Als erevoorzitter van het platform Wijzer in geldzaken kan de Koningin hierbij natuurlijk niet ontbreken. De ouderavond in Almere sloot een reeks ouderavonden af die in het kader van de Week van het geld door het hele land hebben plaatsgevonden op initiatief van Wijzer in geldzaken. Doel van de avond was om ouders bewust te maken over het belang van financiële opvoeding. Theatergroep Playback hielp bij het illustreren van de financiële les voor ouders van kinderen van 10 tot 14 jaar. In theaterstuk ‘Qredits’ werden vragen over zaken als zakgeld, kosten van een mobiele telefoon en kinderen financiële verantwoordelijkheid laten dragen op een leuke manier uitgebeeld. Koningin Máxima moest in ieder geval lachen tijdens de voorstelling, dus zal het echt wel leuk zijn geweest.

Foto: ©  www.royalduo.nl   

Koning Willem-Alexander opent Zeewiercentrum op Texel

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag een Zeewiercentrum op Texel geopend. Hij combineerde de opening met een excursie over het eiland.

© screenshots Texelse Courant
Voorafgaand aan de opening van het Zeewiercentrum maakte de Koning een rondrit over het Waddeneiland. Tegelijk werd hij bijgepraat over de manier waarop Texel met zoetwatervoorziening omgaat. Hij nam een kijkje bij het Zilt Proefbedrijf en sprak aan boord van de Pelagia met onderzoekers over wetenschappelijk onderzoek. Ook bezocht de Koning het Kaap Skil museum waar hij uitleg kreeg over dijkversterking en onderwaterarcheologie. Uiteindelijk kwam Koning Willem-Alexander met zijn gezelschap aan bij het NIOZ Zeewiercentrum die hij officieel opende door een stronk zeewier in het water te gooien. Buiten kreeg hij vervolgens een rondleiding langs de 26 bakken waarin zeewier wordt gekweekt. Omdat zeewier een duurzaam gewas is, komen er geen bestrijdingsmiddelen aan te pas. Het centrum verricht momenteel onderzoek naar welke soorten zeewier het meest geschikt zijn voor teelt in de Noordzee en wat de ecologische gevolgen daarvan zijn. Bovendien is zeewier rijk aan eiwitten en daarmee heel geschikt als ingrediënt. In principe is het mogelijk om het zeewier zo te eten, maar omdat het zeewier rechtstreeks uit de zee in de bakken was neergegooid, durfde de Koning vanwege de hoeveelheid zout geen stukje te proeven.  Rond 15.00 uur vertrok de Koning met het marineopleidingsvaartuig ‘Van Kinsbergen’ weer naar de overkant.

Koningin Máxima’s drukke dinsdag
Bezoek aan twee Oranje Fonds projecten en ontvangst van Boliviaanse president

Volgens de openbare agenda van activiteiten zou Koningin Máxima zich dinsdag nergens hoeven te laten zien. Dat bleek niet helemaal te kloppen, want achter de schermen bereidde ze zich voor op maar liefst twee onaangekondigde Oranje Fonds werkbezoeken en een ontmoeting met de president van Bolivia.

© screenshots Omroep Gelderland
De uitreiking van het Appeltje van Oranje 2014 vind plaats op 22 mei en heeft als thema ‘Samen Meer’. Een van de winnaars is Buurtmarkt Breedeweg in Groesbeek. In deze voormalige Spar supermarkt werken mensen met een handicap. Zo hebben zij een zinvolle dagbesteding en zijn de mensen in het dorp blij dat ze weer een winkel hebben. Hoewel het Koninklijk paar de winnaars van de Appeltjes van Oranje meestal ná de uitreiking opzoekt, besloot de Koningin er dinsdag alvast eens een kijkje te nemen. De Koningin kon nog onopgemerkt in het dorp arriveren en liet zich door de winkel rondleiden. Ze sprak met medewerkers en begeleiders en wandelde langs de lunchroom, ontmoetingsruimte, en marktkramen met lokale groentes. Vooral de ontmoetingsruimte is door het Oranje Fonds gefinancierd en is een groot succes geworden. Het schillen van appels was het laatste waar de Koningin nog even staande gehouden werd. Op 22 mei geeft ze de buurtmarkt – wat een initiatief is van zorginstelling Pluryn – zelf een appeltje. Het bronzen beeld, dat ontworpen is door Prinses Beatrix, krijgt vast een mooie plek in de winkel. De begeleiders zullen de medewerkers er dan wel regelmatig op moeten wijzen dat ze het aan niemand verkopen. Maar dat je regels soms aan je laars moet lappen bewees een mannelijke medewerker toen Koningin Máxima wilde vertrekken. De man pakte de Koningin plotseling bij haar hals stevig vast om haar te kussen. De Koningin, die volledig in de greep was, liet het maar gebeuren. Toen ze eindelijk dacht te vertrekken, ondernam een andere medewerker ook nog een knuffelpoging, maar daar wist ze aan te ontkomen.

Foto's: © Bart Homburg/Oranje Fonds
Thuis op de Eikenhorst ontving Koningin Máxima de president van Bolivia, Juan Evo Morales. Er werden enkele foto’s gemaakt van het tweetal waarop weer enkele fotolijstjes te zien zijn. Zo is er een onbekende foto van Prins Bernhard sr. met Prinses Amalia te zien en een foto van Prinses Alexia in haar doopjurk. De president kwam niet om gezellig foto’s te kijken, maar om weer eens met de Koningin over microfinanciering te praten. Hij ontmoette de Koningin al eens eerder toen ze nog prinses was en combineerde zijn bezoek aan Nederland nu ook weer graag met een Koninklijk bezoek. Tot slot bezocht de Koningin dinsdag in Alphen aan den Rijn het inloophuis ‘de Gele Linde’. Door een appelboom te planten met de naam ‘de schone van Boskoop’ (vernoemd naar de vestiging van het inloophuis in Boskoop) werd de opening officieel. De Gele Linde is eigenlijk al sinds vorig jaar maart open en heeft in die periode al veel lotgenoten een luisterend oor geboden. Het inloophuis is bestemd voor mensen die leven met kanker en hun naasten. Samen met anderen en met vrijwilligers kunnen ze dan praten over hun ervaringen, problemen en beperkingen. Tijdens een rondleiding sprak de Koningin met de oprichters, bezoekers en vrijwilligers over dit initiatief. Als dank voor haar interesse, boden twee meisjes haar bij vertrek een paar tulpen aan die inmiddels vast een mooie plek hebben in Villa Eikenhorst.

Foto's: © Josh Walet, alphens.nl

Prinses Margriet ontvangt boek ‘De Nederlandse Koopvaardij in Oorlogstijd’
“Onvergetelijke momenten heb ik samen met de achtergebleven families en overlevenden gedeeld"

Prinses Margriet ontving gisteren het eerste exemplaar van het boek ‘De Nederlandse Koopvaardij in Oorlogstijd’ in Hotel New York in Rotterdam.

Bij de presentatie van het boek was behalve petekind van de Nederlandse Koopvaardij, Prinses Margriet, ook een flinke afvaardiging van verschillende koopvaardijveteranen en marineautoriteiten aanwezig. Aan de hand van brieven en dagboeken is het boek over de Nederlandse koopvaardij in de rol beschreven. Tijdens de jarenlange en wereldwijde inzet kwamen circa 3400 zeelieden om en werd de koopvaardijvloot meer dan gehalveerd. Waar in bestaande boeken in de regel de scheepvaart centraal staat, gaat het in dit boek om de ervaringen van de zeevarenden zelf. Prinses Margriet kreeg het eerste exemplaar van het boek overhandigt en vertelde daarna dat haar bijzondere band met de koopvaardij al is begonnen in de Tweede Wereldoorlog toen ze bij haar doop petekind werd van de koopvaardij: “Die band is daarna alleen nog maar verdiept en het was twee jaar geleden voor mij dan ook een grote eer om op veteranendag de regering in de Ridderzaal te mogen toespreken ter ere van de inzet van de koopvaardij in de Tweede Wereldoorlog .” “…” “Onvergetelijke momenten heb ik samen met de achtergebleven families en overlevenden gedeeld. Emotionele momenten, die al vanaf mijn kindertijd grote indruk op mij maakten. Toen ik vier werd, en elke verjaardag daarna, kreeg ik bezoek van de kinderen van gewonde of gestorven zeelieden in een delegatie van het Prinses Margriet Fonds. Op mijn veertiende was ik aanwezig bij de onthulling van "de Boeg", het monument voor de oorlogsslachtoffers hier in Rotterdam. Bij ons huwelijk was Kapitein Mörzer Bruyn mijn getuige, en toen onze oudste zoon Maurits werd geboren bood de Koopvaardij aan om wederom peet te worden, nu van hem. Zo is de band gecontinueerd.”

Prinses Margriet opent ‘Power tot the People’

Foto: ©  www.royalduo.nl   
Prinses Margriet opende vandaag het congres ‘Power to the People’ van het Rode Kruis in het Muntgebouw in Utrecht.

Door een afzetlint in de kleuren van het logo van het Rode Kruis te halveren werd het congres, waar de rol van burgers en hun bijdrage aan de hulpverlening centraal staat, officieel geopend door de prinses die erevoorzitter is van het Nederlandse Rode Kruis. Daarna kwamen diverse gastsprekers aan het woord. Tijdens het congres zullen medewerkers van het Amerikaanse en Duitse Rode Kruis hun ervaringen delen over de grote diversiteit aan rampen waar ze mee te maken krijgen en de betrokkenheid van burgers hierbij.


Kort nieuws: 
-Veel jarigen deze week. Anne van Lippe-Biesterfeld van Vollenhoven werd dinsdag 13 jaar. Twee dagen later vierde haar vader, Prins Maurits zijn 46e verjaardag en morgen is Prinses Annette jarig. Zij wordt 42.

1 opmerking:

  1. Het zijn inderdaad drukke dagen voor het Koningspaar, maar ze doen het wel met plezier; hun gezichten stralen in ieder geval bij hun werkzaamheden. Bij deze wil ik prins Maurits en zijn dochter Anna feliciteren met hun verjaardag, maar ook prinses Annette. En ben benieuwd naar Koningsdag volgende week zaterdag en zeker om ze allemaal weer te zien.

    BeantwoordenVerwijderen