10 jaar Amalia, Prinses van Oranje: VIII | De Oranjes

donderdag 3 april 2014

10 jaar Amalia, Prinses van Oranje: VIII

Moederen over zusjes 
Foto: © Nieboer/PPE,   www.ppe-agency.com
Traditiegetrouw werd er in februari 2011 weer een fotosessie gehouden in Lech. Voor het eerst waren daar alle nichtjes van Amalia bij aanwezig. Na een aantal groepsfoto’s van toenmalig Koningin Beatrix met al haar zonen, schoondochters en kleinkinderen, werden er ook foto’s van de gezinnen apart gemaakt, én een bijzondere foto van alle kleinkinderen met oma. Ondanks dat haar nichtje Eloise wat ouder is, nam Prinses Amalia steeds het voortouw en bepaalde ze waar iedereen het best kon gaan staan. Tot slot liet ze haar skikunsten zien en zwaaide ze vrolijk naar de media toen ze met de skilift omhoog ging. Dat ze graag over haar jongere zusjes moedert, bleek ook op 11 april. Prinses Ariane was een dag eerder 4 jaar geworden en werd door haar ouders en zussen naar school gebracht. Prinses Amalia wees haar de plek waar ze haar rugzak kon stallen en las haar jongste zusje in het klaslokaal voor uit een boekje over een paard. Prinses Ariane zelf was helemaal niet zo op haar gemak. Ze kroop van de spanning tegen haar moeder aan. 


Foto's: © RVD

“Misschien kan ik wel iets kopen, maar dat is dan heel erg zonde van m’n geld”
Toen de prins en prinses de school verlieten, moesten ze op het plein vanaf heden drie ramen van lokalen af om hun dochters uit te zwaaien. In de documentaire die op 16 mei – een dag voor de 40e verjaardag van Prinses Máxima – werd uitgezonden, waren ook unieke beelden te zien die opgenomen waren op het schoolplein van de Bloemcampschool. Normaal gesproken verlopen de schooljaren van de prinsesjes privé en is het niet de bedoeling om als fotograaf langs het plein te staan fotograferen. Laat staan ze te publiceren. Nu was de cameraploeg van de NOS – in vermoedelijk december 2010 – uitgenodigd wat beelden te maken van Prinses Máxima die die dag pleinwacht was en overal zout strooide, omdat het plein vol ijs lag. Ook Prinses Amalia en Prinses Alexia werden in beeld gebracht. Amalia werd toen de bel ging meteen op haar hoofd getikt door een vriendinnetje terwijl ze haar moeder nog een afscheidsknuffel gaf. Alexia bleef aan haar moeder hangen en er was nog net te verstaan hoe ze aan haar moeder vroeg of ze niet mee kon gaan de school in en dan op een bankje wilde zitten. “Ik kan niet op een bankje zitten lieverd, ik ben al eens op school geweest.” antwoordde prinses Máxima. Verder was in de documentaire te zien hoe het gezin bij de open haard in de woonkamer van de Eikenhorst sinterklaasliedjes zingt na het vullen van de schoenen met wortels en tekeningen voor Sinterklaas en zijn paard. Het ‘zie ginds komt de stoomboot’ werd door de drie prinsesjes luidkeels gezongen terwijl Amalia en Alexia een poging deden om, springend, tegelijkertijd het lied uit te beelden in de spiegel. Prinses Amalia vond één liedje niet genoeg en besloot er zelf nog een te zingen. Uit volle borst zong ze “Zachtjes gaan de paardenvoetjes.. trippel trappel trippel traaaaapp”. De recentste gezinsbeelden uit de documentaire werden waarschijnlijk vlak voor de uitzending gemaakt. Fietsend gingen ze naar een grasveld elders op landgoed de Horsten. Daar legde de Prins van Oranje een meegebracht kleed uit en pakte Amalia het doosje kaarten uit haar fietstas. Willem-Alexander vormde een team met Ariane en zei tegen haar “Gaan we ze pakken allemaal?” “Nou we pakken jullie wel terug” antwoordde Prinses Amalia.
© Screenshots
Tot slot kreeg de interviewster ook de kans wat aan de prinsesjes te vragen. Hebben jullie al bedacht wat voor cadeautje jullie aan je moeder gaan geven? vroeg ze. “Nee, maar ik ga wel een beslissing nemen” antwoordde Amalia serieus. Na even nagedacht te hebben vulde ze aan: “Denk dat ik iets ga maken, want ik spaar al voor íets”….”Ja misschien kan ik wel iets kopen, maar dat is dan heel erg zonde van m’n geld”. Na een compliment van de interviewster dat ‘mama het vast ook beter vind dat ze spaart’ werd er gevraagd wat de prinsesjes het leukst vinden om te doen met hun ouders. Prinses Amalia noemde niets, maar zei: “Geen idee, maar in ieder geval bij elkaar zijn.” Toen Ariane aarzelend zei: “Ik vind ’t leukst…. met papa fietsen” corrigeerde Amalia haar meteen en zei ze: “Nee… iets over mama hé… iets over mama”.

Varen, judoën en vakantie vieren 
Foto: © Nieboer/PPE,   www.ppe-agency.com
Met de Hemelvaartsvakantie werd het gezin, zoals andere jaren ook wel eens het geval was, gesignaleerd met de Groene Draeck. Ze bezochten onder andere de Waddenhaven van Texel waar aan wal van alles te doen was. Terwijl de Prins van Oranje en Prinses Máxima vanaf een bankje toekeken, leefden Amalia, Alexia en Ariane zich uit op het speelschip op een strandje met een voetbal. Ondertussen werd aan het prinselijk paar een portie garnalen aangeboden van een garnalenvisser. Ook de nacht werd nog doorgebracht op de boot in de haven van Texel, waar de volgende ochtend geen spoor meer te zien was van het Koninklijk gezin. De sportieve Amalia (die op hockey, paardrijden en judo zit) behaalde samen met haar zusje in juni 2011 een nieuwe graag in judo. Het nieuws haalde zelfs de plaatselijke Wassenaarse krant. Gemeld werd dat Amalia de gele band had gehaald en Alexia de groene slip. Met dit goede nieuws en mooie rapporten op school vertrok het gezin begin juli naar Italië voor de zomervakantie. Tavarnelle was ook de locatie voor de zomerfotosessie. De pers werd op maandagochtend 4 juli uitgenodigd bij de vakantievilla. Ook Koningin Beatrix was aanwezig die met haar eigen fototoestel foto’s van haar zoon, schoondochter en kleindochters maakte. Het poseren duurde maar een kwartiertje maar de prinsesjes hadden wel moeite stil te blijven zitten. Ze begonnen elkaar wat te kietelen, wat ook wel leuke foto’s opleverde. Liever waren ze naar het zwembad gegaan, zo verklaarde de prins daarna tegen de pers. “Ze hebben goede rapporten en zijn heel nieuwsgierig en leergierig.” Verteld werd ook dat de prins en prinses het belangrijk vinden om bij elkaar te zijn en samen dingen te doen. “We leren de kinderen de Italiaanse cultuur op te snuiven. Die is rijk voorhanden met Florence om de hoek. Verder maken we veel wandelingen, dat vinden de kinderen heel leuk. En de flora en fauna zijn hier heel anders.” 

Met mama naar K3, met oma naar de paarden 
Vlak voordat de prinsesjes weer naar school moesten, bezocht Prinses Máxima met haar dochters de musical K3-Alice in Wonderland. Als echte K3 fan genoot Amalia samen met haar zusjes van de voorstelling in het World Forum Theater in Den Haag. Een dag later, 21 augustus, had Prinses Amalia weer een uitstapje. Ze mocht met haar oma mee naar de Europese Kampioenschappen Dressuur in Rotterdam. Deze zondagmiddag reden vijftien dressuurruiters en amazones een kür op muziek wat ervoor zorgde dat Amalia maar nauwelijks op haar stoel bleef zitten. Ze stond ademloos te kijken, hield de scores nauwkeurig bij op een lijst, kreeg snoep en klapte enthousiast toen de wedstrijd uiteindelijk werd gewonnen door de Nederlandse amazone Adelinde Cornelissen.

Foto's: © v.d. Werf/PPE,   www.ppe-agency.com

Feest op de Bloemcampschool
Foto: ©  van Katwijk/PPE,   www.ppe-agency.com
Aan het begin van het volgende schooljaar op de Bloemcampschool was het meteen feest. De aftrap werd gegeven voor de viering van het 80-jarig bestaan van de school. Het hele schooljaar werd er feest gevierd. In de eerste week gebeurde dat met een sponsorloop waar Prinses Alexia en Prinses Ariane aan deelnamen. Prinses Amalia zong met haar klas een speciaal lustrumlied. Een paar weken later trad Amalia, samen met vijf vriendinnetjes, zelfs op tijdens het speciaal georganiseerde ‘Bloemcamp Got Talent’. De middag vond plaats in de gymzaal van de school waar dus ook Alexia en Ariane hun zus zagen optreden. Dat ze van zingen hield bleek ook wel in september 2011, toen Prinses Máxima haar dochters meenam naar de musical Fantasia in het Amsterdamse bos. De musical, die tevens zijn première beleefde, viel goed in de smaak bij de prinsessen. Ze stonden vooraan, zongen mee en probeerden een handje te krijgen van de verkleedde acteurs. Toen ze over het modderige pad terugliepen naar de rand van het bos waar de auto stond, wachtte een journalist van een plaatselijke omroep het gezelschap op. Wat vond je het leukste? werd er gevraagd. “De zeemeermin!” riep Amalia.

Sinterklaas 
In november was Prinses Amalia, traditiegetrouw, weer met haar moeder en zusjes bij de intocht van Sinterklaas in Scheveningen. Tijdens het lange wachten hoefden de prinsesjes zich niet te vervelen, want zangeres Sita en enkele zwarte pieten traden op. Toen de stoomboot in zicht kwam en de Sint vervolgens voet aan wal zette, probeerde het Koninklijk gezelschap zich een weg te banen door de menigte om een handje te geven aan de Sint. Gelukkig had hij hen snel in het vizier. Daarna werden de snoepzakjes gevuld met pepernoten door de zwarte pieten en vertrok het gezin voldaan weer naar huis.

Foto's: © Nieboer/PPE,   www.ppe-agency.com

3 opmerkingen:

  1. Leuke log maar er moet me één ding van het hart. Je schrijft dat Amalia 'met overdreven bekakte stem' zong. Dat vind ik nogal een oordeel. Ik zag een meisje dat haar best deed om 'zachtjes gaan de paardenvoetjes' op een mooie manier te zingen. 'Overdreven bekakt' kwam geen moment in mij op....

    Marinde

    BeantwoordenVerwijderen