Oranje nieuws – 7 t/m 10 april 2014 | De Oranjes

donderdag 10 april 2014

Oranje nieuws – 7 t/m 10 april 2014

Prins Constantijn spreekt op jubileumcongres CvdM
“Die slimme televisie bij ons heeft veel kanalen die geen beeld of geen signaal geven “
In zijn functie als kabinetschef van de Europees Commissaris Neelie Kroes sprak Prins Constantijn maandag op het jubileumcongres van de Commissariaat voor de Media.

Foto: © CvdM
Het Commissariaat voor de Media bestaat 25 jaar, en dat werd gevierd met een jubileumcongres in theater Spant in Bussum. De prins gaf in zijn toespraak zijn eigen visie op Europese ontwikkelingen in media en toezicht. Zo kwam hij al snel op het onderwerp ‘televisietoestel’. Hij zei dat zijn televisie zo vaak stoort dat hij gedwongen wordt de programma’s via internet te bekijken: ''Ik zit in België bij een aanbieder van digitale televisie en die doet dat op zo'n manier dat ik wat gehandicapt ben in mijn kijkgedrag. Het is te vaak te gestoord en geeft zoveel problemen dat ik het niet eens meer probeer. Die slimme televisie bij ons heeft veel kanalen die geen beeld of geen signaal geven. Op een bepaald moment laat ik het maar zitten. Of ik bel de onderhoudsman, die dan vervolgens lang op zich laat wachten en verschijnt op de momenten dat je niet thuis bent. Dan ben ik nogal lui en kijk ik maar via het internet.''

Koningin Máxima verliest hoed bij opening campus Hoogvliet

Koningin Máxima heeft dinsdag de Campus Hoogvliet geopend. Een terrein met drie onderwijsinstellingen, een woon – en sportgebouw voor jongeren én een Artstudio.

© screenshot
Geïnteresseerd stapte de Koningin dinsdagochtend uit de auto om naar het complex te kijken. Haar hoed, die minder goed vastzit dan in het kapsel van haar schoonmoeder, waaide door de harde wind  af. Een van de beveiligers wist het Koninklijke hoofddeksel van de grond te rapen voordat het verder wegwaaide. Bukkend onder de paraplu van burgemeester Aboutaleb zette de Koningin snel haar hoed weer op. Binnen legde de Koningin het laatste grote puzzelstukje op een podium en werd het complex symbolisch geopend. Daarna kreeg ze een rondleiding door het gebouw waar het Einstein Lyceum, PENTA college en opleidingscentrum Zadkine met elkaar samenwerken. Ook is er een wijkrestaurant waar studenten praktijkervaring opdoen. In de Art studio was een portrettenreeks te zien van beroemde mensen, geschilderd door leerlingen. Natuurlijk ontbrak ook Koningin Máxima zelf niet. Het delftsblauwe kunstwerk was gebaseerd op de officiële foto die ruim twee jaar geleden van Koningin Máxima verscheen. Het kunstwerk was verder voorzien van de zin “Het is meer wat je wil vertegenwoordigen, dan de titel zelf”. Dit zei de Koningin bijna een jaar geleden tijdens het grote interview voor de inhuldiging. Buiten bewonderde ze tot slot demonstraties van het leger en de politie. Gelukkig regende het niet meer, en was de wind afgenomen waardoor ze haar hoed niet langer meer vast hoefde te houden en ze haar handen vrij had voor het publiek.

Prof.mr. Pieter van Vollenhoven opent gerestaureerde Nieuwe Kerk in Zierikzee

Prof.mr. Pieter van Vollenhoven heeft woensdag de gerestaureerde Nieuwe Kerk in Zierikzee heropend.

© screenshot NOS
“Ik vind het een eer dat u mij als oude professor hiervoor heeft uitgenodigd. Tenslotte had u net zo goed mijn opvolgers kunnen vragen. Een leuk jong ding.” zei van Vollenhoven lachend toen hij zijn opgerolde toespraak op een wel heel bijzondere manier had opgevangen. De rol papier zat verstopt in een koker die vanaf het plafond van de kerk aan een touw naar beneden daalde. Als oud-voorzitter van het Nationaal Restauratiefonds ging hij graag op de uitnodiging in. Op de locatie waar  nu de Nieuwe Kerk staat, stond eerst de Sint Lievensmonsterkerk die in 1832 door brand werd verwoest en afgebroken moest worden. De Nieuwe Kerk werd in 1835 gebouwd, en was de laatste jaren wel eens toe aan een opknapbeurt. Het gebouw wordt momenteel ook weer volop gebruikt voor concerten en tentoonstellingen. “De herbestemming van een monument is van levensbelang” vond van Vollenhoven.

Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven dineren bij Canadese ambassadeur

Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven werden woensdagavond uitgenodigd voor een diner bij de ambassadeur van Canada, James Lambert.

Vooral Prinses Margriet heeft – mede omdat ze er geboren is – goede contacten met het land. Zij en haar man waren door de Canadese ambassadeur en zijn vrouw uitgenodigd omdat Canada en Nederland dit jaar 75 jaar diplomatieke betrekkingen onderhouden én het Kröller-Müller Museum ook 75 jaar bestaat. De combinatie is wellicht wat apart, maar het Kröller-Müller Museum heeft in zeker zin iets betekend voor de Canadezen. In de Tweede Wereldoorlog was dit voor de Canadese soldaten een overnachtingsplek tijdens de slag om Otterlo in april 1945.

Prinses Ariane jarig

Foto: © Nieboer/PPE,   www.ppe-agency.com
Prinses Ariane viert vandaag haar 7e verjaardag.

De derde dochter van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zal haar klasgenootjes van groep 3 vandaag vast op een  heerlijke lekkernij trakteren. “Mama help mij” riep het prinsesje  niet alleen toen ze van de skilift in Lech viel, maar wellicht ook bij het  maken van haar traktatie. Ariane, die creatief is en zelfs wel eens in  haar kapsel geknipt heeft, kan met haar Koninklijke afkomst en in aanloop naar Koningsdag natuurlijk alleen maar op zelfgemaakte Koninklijke  cupcakes trakteren.

De Koning en Koningin hebben vanmiddag geen werkbezoek of een  openingshandeling ergens in het land te verrichten dus kunnen direct  na schooltijd cadeautjes aan hun jarige dochter overhandigen. Ténzij  het prinsesje zelf ergens verwacht wordt, want behalve pianospelen  doet ze ook aan ballet, zwemmen en judo.


Koningin Máxima bezoekt ‘Meedoen is Winnen’


Koningin Máxima heeft vandaag een verrassingsbezoek gebracht aan ‘Meedoen is Winnen’ van de Stichting Vorrinklaan in Dordrecht.

Foto: © Bart Homburg/Oranje Fonds
Nadat ze haar jarige dochter met haar traktatie op school had gebracht, werd ze zelf naar de rand van de provincie vervoerd. Hier heeft Stichting Vorrinklaan met dank aan het project ‘Meedoen is Winnen’ van het Oranjefonds in een nieuw sportgebouw korfbalvereniging DeetosSnel gehuisvest. Zowel de stichting als de korfbalvereniging willen iets betekenen voor hun buurt. Met ‘Meedoen is Winnen’ wat letterlijk vertaald ‘Het Oranjefonds keert een fiks bedrag uit’ betekent, is het nu mogelijk mensen die in een sociaal isolement verkeren of geen geld hebben te betrekken bij het sportgebouw. De Koningin sprak met vertegenwoordigers van de stichting en samenwerkingspartners over het activeren en stimuleren van de deelnemers. Voor de meeste van hen is het namelijk moeilijk om op het aanbod in te gaan, en is laagdrempelig vrijwilligerswerk bij de vereniging of een potje korfbal een niet over te stappen drempel. Toch wist Stichting Vorrinklaan mensen zover te krijgen. Een aantal van hen sprak vanochtend zelf met de Koningin over hun ervaring.

Binnenkort: Koningsdubbelportret op 2-euromunt

Wie dacht dat we voorlopig wel van genoeg Koninklijke munten voorzien zijn heeft het mis. Eind deze maand verschijnt er nóg een munt met Koninklijke afbeelding. Het ‘2 euro Koningsdubbelportret’.

Na de 2 euro Dubbelportret 2013 en de introductie van de nieuwe Nederlandse euromunten met Koning Willem-Alexander is vanaf dinsdag 29 april om 19.00 uur ook een 2 euro Koningsdubbelportret’ te bestellen. Hiermee wordt afscheid genomen van Beatrix als Koningin. Nog één keer staat ze samen met haar zoon, in zijn kijkrichting rechts, afgebeeld op een munt. Deze munt is echt de laatste in de reeks munten rondom de troonswisseling, dus toch het aanschaffen waard.


Kort nieuws:

- Koning Willem-Alexander ontving gisteren, ter overhandiging van hun geloofsbrieven, de ambassadeurs van Somalië en Belize.

- Prins Floris viert vandaag zijn 39e verjaardag.

3 opmerkingen:

 1. Zowel prins Floris en prinses Ariane van harte gefeliciteerd en maak er een leuke en fijne dag van. Wat betreft het wegwaaien van de hoed bij Maxima, ja dat was bij Beatrix nooit gebeurd. Zij had dan wel altijd hetzelfde kapsel, maar dat zat dan ook altijd netjes en perfect en sorry hoor, dat kan ik van Koningin Maxima niet altijd zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een heerlijke log :) vind het wel een grappige gebeurtenis, dat de hoed van koningin Máxima weg is gewaaid. Mij ook eens gebeurd :) En een prachtige foto van prinses Ariane, alweer 7, wat gaat de tijd toch snel..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Hoop de log morgen bij te werken met nog meer nieuws.. Ben zo moe..

   Verwijderen