Oranje nieuws – 12 & 13 februari 2014 | De Oranjes

donderdag 13 februari 2014

Oranje nieuws – 12 & 13 februari 2014

Prinses Beatrix bedankt ons voor felicitaties

Woensdag is er een bedankkaart van Prinses Beatrix op de website van het Koninklijk Huis gepubliceerd.Dergelijke bedankkaartjes worden meestal via de post gestuurd, maar door de hoeveelheid kaarten die de prinses voor haar 76e verjaardag heeft ontvangen, zou dat voor het secretariaat een oneindige klus worden. De bedankkaart is, zoals te zien is, door de prinses ondertekent op Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche waar ze nu officieel zo’n week woont.

Koningin Máxima bij openingssymposium Centrum Gezond Gewicht

Koningin Máxima heeft woensdag de opening van het symposium van het Centrum Gezond Gewicht van het Erasmus MC en het Sint Franciscus Gasthuis bijgewoond. Het nieuwe centrum bestaat uit een team van medische specialisten dat zich inzet voor een innovatieve aanpak om overgewicht en obesitas bij kinderen en volwassenen tegen te gaan. 

© Screenshot  RTV Rijnmond
Naast voeding en beweging wordt door de medisch specialisten ook naar andere oorzaken van overgewicht gekeken. Bijvoorbeeld op het genetische en psychologische vlak. In het Museum Boijmans, waar woensdagochtend de officiële opening plaatsvond, was men dan ook erg blij dat door de aanwezigheid van de Koningin dit nieuwe ‘project’ meer bekendheid krijgt. De brede aanpak van het Centrum Gezond Gewicht is nu nog uniek, maar door het verwachte succes over enkele jaren misschien op meerdere plaatsen in gebruik. Koningin Máxima bleef tot de pauze, waarna ze zich weer huiswaarts keerde en daar mogelijk alsnog wat uren geslapen heeft na de nachtelijke vliegreis vanuit Sotsji.

Prinses Beatrix bezoekt conferentie ‘Chinese Buddhism’

Prinses Beatrix bezocht woensdag de internationale conferentie ‘Chinese Buddhism and the Sholarship of Erik Zurcher’ op de Universiteit Leiden.

Tijdens de conferentie op de universiteit waar de prinses zelf ooit student was, reflecteren onderzoekers uit Oxford, Londen, Kyoto en Taiwan drie dagen over het onderzoek naar Chinees boeddhisme. Dit gebeurt naar aanleiding van de verschijning van het boek ”Buddhism in China: Collected Papers of Erik Zürcher” waar de prinses ook een exemplaar van overhandigd kreeg. Bovendien kende Prinses Beatrix Zürcher (die in 2008 overleed) persoonlijk. Hij begeleidde haar in China tijdens een staatsbezoek en ze hield ook daarna contact met de man.

Foto's: ©  www.royalduo.nl 

Koningin Máxima spreekt op Europese conferentie en opent ‘Kunstkameraden’
“Een verjaardag is niet compleet zonder het opzwepende refrein van 'Happy Birthday to You'”

Koningin Máxima was vandaag in Amsterdam en Den Bosch. Vanochtend sprak ze in de Bazel in Amsterdam op de Europese conferentie over de kwaliteit van cultuuronderwijs op de basisschool, en vanmiddag bekeek ze vijftig kunstwerken van ‘Kunstkameraden’ in Den Bosch.

De door het OCW georganiseerde conferentie draagt de lange titel “Quality Now! Arts and cultural education to the next level” en vind twee dagen plaats in De Bazel in Amsterdam. Meerdere sprekers, zoals minister Jet Bussemaker van Onderwijs en Stéphan Vincent-Lancirn van de Organisation for Economic Co-operation and Development kwamen aan het woord, maar onze Koningin mocht beginnen. Door het door haar gelanceerde programma ‘Kinderen maken muziek’ is de Koningin betrokken geraakt bij het onderwerp. Ze vertelde: "Mijn eigen ervaring, in feite een van mijn passies, ligt in muziekonderwijs voor alle kinderen. Ik heb nog nooit een kind ontmoet dat geen muziek liefde heeft. Elke ouder kent de kracht die muziek heeft meer dan kinderen. Een slaapliedje maakt het veel makkelijker om een kind naar bed te laten gaan. Een verjaardag is niet compleet zonder het opzwepende refrein van 'Happy Birthday to You '. Wat is het dat je moet lachen als je de eerste vier noten van de Pink Panther Tune hoort ? En wie kan de Cup Song weerstaan? Ik heb gezien hoeveel plezier kinderen hebben met muziek. Vooral wanneer ze spelen, zingen of dansen zelf. Ik heb een dergelijke concentratie, zoals creativiteit, zoals vaardigheden en zoveel talent gezien. En de kracht van hun verbeelding, hun teamwork , hun trots.”…” “Veel organisaties hebben hun krachten gebundeld in '
© Screenshot NOS
Kinderen maken Muziek': financiers, orkesten, scholen en verenigingen . In de afgelopen drie jaar is het programma uitgegroeid tot landelijk bekende en bereikte duizenden kinderen. Een van de projecten die ik heb bezocht is ' Pop op School '. Een leraar op de school vertelde me dat samen muziek maken haar leerlingen zelfvertrouwen geeft.” 


Vanmiddag bezocht Koningin Máxima in het Noordbrabants Museum in Den Bosch de expositie ‘Kunstkameraden’ van Stichting de Cultuurkunde. Na het doorknippen van een groen lint kreeg de Koningin de kunstwerken te zien van 50 Brabantse kinderen uit de jeugdzorg in samenwerking met echte kunstenaars. De verschillende kunstwerken vertellen het zogenaamde verhaal van de kinderen. Koningin Máxima was erg onder de indruk van de tentoonstelling, en de kinderen van haar. Een van hen liet de Koningin tot aan de auto zelfs niet meer los.

Koninklijk paar mogelijk dit weekend weer in Sotsji

Volgens persbureau Reuters vliegen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima dit weekend nog een keer naar Sotsji om de 1500 meter schaatsen van de mannen en vrouwen bij te wonen.

Hoewel de RVD het bericht niet bevestigt, liet de Koning eerder deze week wel weten dat hij langer in Sotsji had willen blijven. Bij het verlaten van de Adler Arena waar Margot Boer een bronzen medaille op de 500 meter won zei hij: “Acht medailles in vier dagen. Mooier hadden we het niet kunnen voorspellen. Het sporthart wil altijd hier blijven, maar het hart voor Nederland gaat ook mee die kant op." Als het Koninklijk paar inderdaad terugkeert om nog twee schaatswedstrijden van de Olympische Spelen bij te wonen nemen ze misschien ook hun drie dochters mee die nu vakantie hebben. Vanuit Rusland reist het gezin dan weer naar Oostenrijk waar aanstaande maandag in Lech de traditionele fotosessie zal worden gehouden. Behalve het Koninklijk gezin is ook Prinses Beatrix, Prins Constantijn met zijn gezin en Prinses Mabel met dochters bij de fotosessie aanwezig.

Prinses Marilène poseert met lichtgevende Rembrandt-kraag

Vanavond vond in het Rijksmuseum het jaarlijkse ‘Patronendiner’ plaats. Tijdens deze avond presenteerde Philips voorbeelden van ‘connected lighting’. Voor deze avond had Philips ook nog speciale lichtgevende Rembrandt-kragen ontworpen. Prinses Marilène poseerde samen met haar collega’s met zo’n kraag voor de Nachtwacht.

Het Patronendiner, de jaarlijkse bijeenkomst van particuliere donoren van het Rijksmuseum, of ook wel ‘vriendenavond’ genoemd, was een groot succes. Behalve de aanwezigheid van DJ Hardwell, de beste DJ van de wereld, liep de hele afdeling Development met een bijzondere lichtgevende kraag om. De door Philips ontworpen Rembrandt-kragen vertellen met behulp van een lichtinnovatie het verhaal van de 17e eeuwse kraag. Het is daarnaast een uitstekend symbool van de relatie tussen het Rijksmuseum en Philips. Helaas was Prins Maurits niet aanwezig. Als de prins ook met zo’n kraag had geposeerd, zou er weer een echt ‘Maurits van Oranje’ portret ontstaan. Zijn naamgenoot uit 1567 droeg namelijk altijd een kraag, zoals in die tijd gebruikelijk was.

Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven bij première ‘Swan Lake On Ice’

Prinses Margriet en Prof.mr. Pieter van Vollenhoven waren vanavond aanwezig bij de première van Swan Lake On Ice in het Luxor Theater in Rotterdam.

Swan Lake on Ice schijnt de meest indrukwekkende uitvoering van het Zwanenmeer te zijn en speelt zich – zoals de naam al doet vermoeden – af op een schaatsbaan. Het theaterpodium in het Luxor theater is namelijk getransformeerd tot een bevroren meer. De prinses, die zelf ooit op ballet zat en beschermvrouwe is van Introdans, genoot van de voorstelling wat door een cast van maar liefst 30 schaatsers werd uitgevoerd. Samen met haar man betrad ze na afloop het ijspodium om met de cast te poseren voor het prachtige decor.


Foto: © Luxor Theater Rotterdam

2 opmerkingen:

  1. Denk je echt, dat deze prinses afziet van "echte" kaartjes? Denk het niet - maar misschien "sorteert" ze nu wat anders wie er eentje krijgt.

    BeantwoordenVerwijderen