Koninklijk paar bij Olympische Spelen 2014 – I | De Oranjes

zaterdag 8 februari 2014

Koninklijk paar bij Olympische Spelen 2014 – I“Wij wensen onze Nederlandse sporters veel succes en hopen op medailles!”

© Screenshot NOS
Samen met nog zo’n 44 staatshoofden, woonde Koning Willem-Alexander – als éérste Nederlandse staatshoofd – een opening van de Olympische Spelen bij. Samen met Koningin Máxima zag hij vanaf de tribune van het Fisht-stadion de Nederlandse deelnemers binnenwandelen. Voorop liep langebaansschaatsster Jorien ter Mors met de vlag. De live-uitzending liet alleen minister-president Rutte zien. Ondertussen stonden ook de Koning en Koningin – elders op de tribune – enthousiast te zwaaien, maar dat werd niet in beeld gebracht. Gelukkig heeft de NOS alsnog de hand weten te leggen op een video waarin het enthousiaste Koningspaar te zien is. Toen alle 88 deelnemende landen binnen waren, werd de openingsceremonie vervolgd. Dat verliep niet helemaal vlekkeloos, want van de vijf sterren die via vuurwerk moesten transformeren in vijf Olympische ringen weigerde er een. Verder werd de Russische historie in het stadion getoond. Met ballet en klassieke muziek werden tsaar Peter de Grote, de Russische revolutie en de Sovjet Unie uitgebeeld. Via het twitteraccount van de RVD lieten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima na afloop weten: “De Olympische Winterspelen zijn geopend. Wij wensen onze Nederlandse sporters veel succes en hopen op medailles!”

Fietsend door het Olympisch dorp 

Op een oranje fiets brachten Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima vanochtend een bezoek aan het Nederlandse team in het Olympisch dorp. Veel sporters zaten nog aan het ontbijt toen het Koninklijk paar, samen met minister-president Rutte, binnenstapte. Met een kopje koffie spraken Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima afzonderlijk van elkaar met groepjes sporters. Ook werd er een groepsfoto gemaakt met een groot deel van de Nederlandse afvaardiging. De Koning en Koningin vertrokken niet met lege handen uit het dorp, want de leider van het Nederlandse team – Maurits Hendriks – overhandigde drie tassen waarin knuffels (poolberen) voor de Prinses van Oranje, Prinses Alexia en Prinses Ariane zaten. De poolbeer is samen met een haas en luipaard mascotte van de Winterspelen, en begroette – in grotere versie – het paar toen ze het Olympisch dorp weer verlieten.

Foto's: © NOC*NSF

Koning over schaatswedstrijd: “Dit is echt helemaal grandioos!” 

Vanmiddag waren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima getuige van een bijzondere wedstrijd. In de Adler Arena werd er tijdens de 5 kilometer schaatsen door drie Nederlandse mannen gestreden om een medaille. Gespannen zat het Koninklijk paar tussen minister-president Rutte en IOC-lid Camiel Eurlings in. Tussen de Nederlandse races in was Koningin Máxima, om de tijd te doden, druk met haar iPhone in de weer, en dronk de enthousiaste Koning bijna onbewust een flesje cola leeg. Het resultaat van de schaatsers loog er niet om. Sven Kramer won de gouden medaille, Jan Blokhuijsen zilver en Jorrit Bergsma brons. De Koning was ‘extreem trots’ met dit Nederlandse podium, zo liet hij na afloop aan de media weten. “Dit is echt helemaal grandioos. Ik ben nog steeds sprakeloos. We hebben allemaal genoten van mooie topsport, een waanzinnig nieuw olympisch record en een race die zo mooi opgebouwd was. Alle drie hebben ze fantastisch gereden. Ik denk dat heel Nederland op het puntje van de stoel genoten heeft van deze wedstrijd." aldus de Koning. “Dit was geweldig en fantastisch. Dit hadden we niet durven dromen." voegde Koningin Máxima eraan toe.

© Screenshots NOS

10 opmerkingen:

 1. En laten we het hopen samen met het Koningspaar dat we verschillende medailles weten binnen te halen. Vanuit Rosmalen wens ik onze Nederlandse sporrters heel veel succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. inmiddels is het zondag en hebben we de eerste drie medailles al binnen. Willem Alexander en Maxima zaten enthousiast op de tribune. Echte sportliefhebbers.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja :) Ik baal alleen zo dat ik ziek ben.. daardoor is m'n site niet zo actueel al een paar dagen.. Probeer het zo even bij te werken. Hou het helaas steeds niet lang vol achter de pc.

   Verwijderen
  2. Beterschap, zou ik zeggen en probeer wat je kunt doen en denk aan jezelf.
   Bij deze heb ik zojuist de antwoorden van de Koninklijke postzegels naar je toe gemaild.
   Nogmaals beterschap en doe kalm aan, want als je je dadelijk weer beter voelt komen de verslagen wel weer, zoals we van jouw gewend zijn,

   Verwijderen
  3. Dank je wel! Inmiddels snel het 'verslag' van vandaag geschreven. Excuses voor eventuele fouten.

   Verwijderen
 3. Hanneke Den Hollander9 februari 2014 om 19:58

  Zeker weten koning we zijn trots op onze SVEN en nu de rest

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Heb je de foto´s bij de Dailey Mail gezien van ons koningspaar? Even oog voor elkaar op de tribune, vastgelegd door camera. En prachtig om te zien hoe Maxima van schrik achter Willem Alexander weg wil duiken als Maas valt bij sloptestyle-course.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dikke duim omhoog voor jou Vivian, want er is niets van te merken dat je ziek bent. Je verslaglegging is als altijd, geweldig. Beterschap verder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel! Ik hoop vanaf vandaag toch eindelijk (ook achter de schermen) weer het e.e.a. te doen voor m'n website. Helaas ben ik nog steeds niet helemaal de 'oude'.

   Verwijderen