Juliana's 1933 | De Oranjes

woensdag 19 februari 2014

Juliana's 1933

Voor de postzegels die in 1934 zouden worden geproduceerd voor het Crisis Comité, liet Prinses Juliana in 1933 enkele foto’s maken door hoffotograaf Franz Ziegler. De prinses werd in verschillende poses gefotografeerd, maar uiteindelijk werd de voorkeur gegeven aan een portret waarop ze naar links kijkt.
Foto's: © Franz Ziegler
Later dat jaar, op 4 oktober, sprak Prinses Juliana de Nederlanders toe via de radio om hen te bedanken voor het geld wat opgehaald werd bij de collecte voor het Nationaal Crisis Comité. Namens het Comité wat toen zo’n twee jaar bestond zei de prinses: “Het Comité is dankbaar voor de waardering en de medewerking die het gevonden heeft. Vanuit alle kringen is men zich met hulp tegemoet gekomen. Het is me een voorrecht allen die in welke vorm dan ook ons werk steunde, warme dank te kunnen brengen. De mooie impuls van saamhorigheidsgevoel, dat de laatste tijd algemeen bovenkomt, mogen het zijne doen om dit zo breed mogelijk gebaseerde werk nieuwe levenskracht te verlenen. Om in menig bestaan milder omstandigheden te bereiden in de plaats van zeer bezwarende. Hoe meer ge ons geeft, hoe meer kunnen wij doen. Laat niemand denken dan zijn bijdrage voor ons van geen belang is. Ik eindig ten slotte met de wens dat gij die deze geluidsfilm hoort en ziet dat ons volk met al de voldoening die hierbij mogelijk is terug zal kunnen zien op de nationale inzameling. Tot beloning van hen die belangrijke uitvoering ervan verrichten, en tot de dankbaarheid van degenen die het aller- zwaarste lijden onder de algemene nood. Een mogelijkheid die te verzachten staat open. “


Juliana en Emma
Behalve haar werkzaamheden voor het comité nam de prinses ook wat Koninklijke verplichtingen op zich zoals de opening van een William Booth Kweekschool, en een uitgebreid bezoek aan Alkmaar, Egmond aan Zee en Heiloo. En ondanks de zorgen om de slechte gezondheid van Koningin Emma en haar vader Prins Hendrik, hadden de festiviteiten dat jaar wel gewoon doorgang. Zo werd de 75e verjaardag van Koningin-moeder Emma groots gevierd met een defilé op Soestdijk. Ook kreeg Koningin Wilhelmina een mooi feestprogramma voorgeschoteld in het Amsterdamse stadion ter gelegenheid van haar 35-jarig regeringsjubileum. De prinses reisde verder naar Groot-Brittannië af om daar als sportliefhebber Wimbledon te bezoeken en tennisster Helen Wills te zien winnen. Aansluitend bezocht ze de Graaf en Gravin van Athlone in Kensington Palace.

5 opmerkingen:

 1. Wat een mooie beschreven log weer. Met plezier gelezen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je bent er altijd zo druk mee, jammer toch dat zo weinig mensen moeite nemen om een reactie achter te laten. Ik vind van de serie foto's voor de postzegels de meest rechtse het mooist.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je lieve reactie. Juist omdat er weinig reacties zijn, koester ik extra de reacties die (bijvoorbeeld jij) altijd geeft! Dank je wel!

   Verwijderen
 3. Ik zal ook eens wat vaker de moeite nemen om op een logje te reageren , want je logs zijn altijd de moeite waard om te lezen! In deze serie stop je volgens mij veel tijd. Vind het altijd knap hoe je elke keer weer zoveel informatie en foto's verzameld krijgt

  BeantwoordenVerwijderen