Oranje nieuws – 3 t/m 5 februari 2014 | De Oranjes

woensdag 5 februari 2014

Oranje nieuws – 3 t/m 5 februari 2014

Koningin Máxima in New York voor Verenigde Naties

Voordat ze eind deze week met haar man naar Rusland vliegt, vloog Koningin Máxima deze week eerst nog naar New York voor haar VN werkzaamheden.

De Koningin – speciale pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties voor inclusieve financiering voor ontwikkeling – woonde de afgelopen dagen diverse bijeenkomsten bij. Veel is er niet bekend over de inhoud van het bezoek, maar Koningin Máxima schijnt tijdens een vergadering nogmaals duidelijk gemaakt te hebben dat betaalbare financiële diensten kunnen zorgen voor een duurzame economische ontwikkeling.

Drukke dinsdag voor Koning Willem-Alexander
Bezoek aan Stichting SchuldHulpMaatje, beëdiging staatssecretaris Wiebes, en opening tentoonstelling ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen’

Koning Willem-Alexander had vandaag een drukke dag. Vanochtend was hij op bezoek bij Stichting SchuldHulpMaatje Midden Delfland – een landelijk netwerk van vrijwilligers die mensen met financiële problemen helpen. Vanmiddag heeft de Koning Eric Wiebes beëdigd als staatssecretaris van Financiën. Vervolgens opende hij in de Kunsthal in Rotterdam de tentoonstelling ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 voorwerpen’. 

Heel Maasland was uitgelopen vanmorgen om de Koning te zien arriveren bij zijn bezoek aan het project SchuldHulpMaatjes wat sinds 2010 bestaat. Het landelijke netwerk van lokale vrijwilligersorganisaties helpt mensen die in financiële problemen zijn geraakt op initiatief van kerken en andere maatschappelijke organisaties. De vrijwilligers helpen de mensen bij het op orde brengen van hun administratie en financiën. Koning Willem-Alexander sprak zowel met vrijwilligers als deelnemers van het project. Ze vertelden de Koning het project als zeer geslaagd te ervaren. Na afloop van het gesprek woonde hij de certificering van vijf nieuwe ‘getrainde maatjes’ bij waarvan de opleidingskosten door het Oranje Fonds zijn gesponsord. Ook het vertrek van de Koning ging niet onopgemerkt voorbij. De dorpsbewoners leken zich wel te hebben verdubbeld om hem uit te zwaaien.

 © Screenshot RTV Rijnmond
Terug op Paleis Noordeinde ontving de Koning vroeg in de middag de heer Wiebes voor de beëdiging als staatssecretaris van Economische Zaken.Voordat de eed officieel werd afgelegd, las Chris Breedveld, directeur van het kabinet van de Koning, een verklaring voor.Zo’n twee uur na de beëdiging van Wiebes, arriveerde Koning Willem-Alexander bij de Kunsthal in Rotterdam. In het museum is op initiatief van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tentoonstelling met voorwerpen uit de Tweede Wereldoorlog gerealiseerd. Met de tentoonstelling wordt de bezoeker meegenomen naar de tijd van de Tweede Wereldoorlog. Ook de Koning, die met zijn komst de tentoonstelling officieel opende, kreeg een rondleiding. Aandachtig bekeek hij de voorwerpen, waar stuk voor stuk een persoonlijk verhaal achter schuilt. Zo zijn er de knikkers van Anne Frank, een vermommingsbril van verzetsstrijder Hannie Schaft en een trui van hondenhaar die gemaakt is tijdens de Hongerwinter. Na de rondleiding kreeg de Koning een kopje koffie aangeboden en ontving hij een boekje waar alle voorwerpen nogmaals in te zien zijn.

Prinses Beatrix in mei naar Sint Maarten

Sint Maarten kan binnenkort weer een lid van het Koninklijk Huis tegemoet zien. Prinses Beatrix reist eind mei naar het eiland in het kader van de viering van 200 jaar Koninkrijk.

Op het Caribische eiland komen vijf teams bijeen voor een zogenoemd Koninkrijksjeugdparlement. Zij gaan met elkaar in debat over zaken als politiek, onderwijs, gezondheid, milieu, werk en cultuur. Het is de bedoeling dat de prinses hun bevindingen in ontvangst neemt. Voor het 'jeugdparlement' zijn vijf teams van tien jongeren geselecteerd, uit Nederland, Aruba, Curaçao, Sint Maarten en uit Caribisch Nederland, de eilanden Bonaire, Saba en St Eustatius.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten