DANKFEEST 'BEATRIX MET HART EN ZIEL' | De Oranjes

zaterdag 1 februari 2014

DANKFEEST 'BEATRIX MET HART EN ZIEL'

In Ahoy in Rotterdam is Prinses Beatrix vanavond getrakteerd op een feest als dank voor 33 jaar Koningschap. Het feest stond oorspronkelijk gepland voor 14 september, maar werd verplaatst na het overlijden van Prins Friso in augustus. 

Het feestprogramma, samengesteld door Bart Schneemann van het Nederlands Blazers Ensemble, begon om 20.30 uur. Kort daarvoor arriveerde een groot deel van de Koninklijke familie. Prins Constantijn, Prinses Laurentien, Prinses Mabel, Prinses Margriet, Prof.mr. Pieter van Vollenhoven, Prins Maurits, Prinses Marilène, Prins Pieter-Christiaan, Prins Floris, Prinses Irene, Prins Carlos, Prinses Annemarie, Prins Jaime, Prinses Viktória, Prinses Margarita, Tjalling ten Cate, Prinses Carolina, Albert Brenninkmeijer, Prinses Christina en Bernardo Guillermo werden per bus gebracht. Bij het betreden van de rode loper bleek Prinses Carolina - hoewel ze het zelf natuurlijk al lang weet- zwanger te zijn. Kort na de signalering bevestigde een woordvoerder van de familie de zwangerschap. Nadat ook Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima gearriveerd waren (Koningin Máxima droeg op haar jurk een opvallende broche die voor het laatst door Beatrix in 1981 was gedragen), kwam Prinses Beatrix nog één keer als laatste aan. Begeleid door haar zoon en schoondochter wandelde ze vervolgens over de rode loper naar binnen.

In de zaal, die naast de Koninklijke familie, opgevuld was met afgevaardigden uit provincies, vertegenwoordigers van de Oranjeverenigingen en mensen die in de afgelopen 33 jaar op een of andere manier met Koningin Beatrix in contact zijn gekomen, opende presentatrice Chantal Janzen het feest. Ze vertelde het publiek dat onder iedere stoel een hoedje lag. Het was de bedoeling dat iedereen aan het eind van de avond als verrassing voor de prinses het hoedje op zou zetten om daarna weer eervol af te zetten. Na een kleine generale repetitie, betrad de nietsvermoedende Prinses Beatrix met Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima de zaal. Onder de noemer ‘Beatrix met Hart en Ziel’ werden er 33 muzikale odes aan de prinses gebracht. Een voor ieder jaar dat ze Koningin was. Een zogeheten ‘melkbussofoon’ van trommelaars uit Staphorst en Rouveen gaf de aftrap. Ook de andere optredens waren afkomstig van ‘gewone Nederlanders’ uit alle hoeken van het Koninkrijk. Zo werd er onder andere rap, hiphop, breakdance, een levenslied uit de Jordaan, mix van folklore en acrobatiek voorgeschoteld. Tussen de optredens door spraken Erica Terpstra, Humberto Tan, Jeroen Henneman en Anita Witzier Prinses Beatrix persoonlijk toe. Erica Terpstra verzocht zelfs alle mensen te staan, door de knieën te buigen en drie keer ‘hoera’ te roepen.


Tijdens het slotlied van de avond, gezongen door Chantal Janzen, zocht iedereen zijn papieren hoedje op en schoot de prinses in de lach van de verrassing die wel wat weg had van een kinderfeestje. Het feest barstte helemaal los toen er ook nog eens honderden ballonnen uit de lucht kwamen vallen en alle artiesten nog een keer plaatsnamen op het podium. Terwijl de leden van de Koninklijke familie ballonnen vingen, was een onbekende man juist bezig ze agressief te vertrappen. Waarschijnlijk ‘goed bedoelt’ om het pad vrij te maken voor de prinses, maar die keek er toch maar wat bedenkelijk naar. Op de melodie van een oneindig ‘la la la’ lied, gooide Prinses Beatrix de ballon de lucht in en verliet ze onder luid applaus de zaal. Achter de schermen vond daarna een ontmoeting plaats met de deelnemende artiesten en werden er lekkere hapjes geserveerd.
 © Screenshots NOS

5 opmerkingen:

 1. ik vond het lala lied echt een aanfluiting... iedereen met een beetje verstand zag je denken.. moet dit?! maar ik heb alleen dit gezien en de luchtacrobaten. Dus kan ik er niet echt over oordelen. De koningin zag er mooi uit en Maxima ook alleen de rok vond ik net of het van karton was. Het kreukte waar het de grond raakte. Misschien had iets soepeler stof mooier over gekomen. Iedereen zag er weer mooi uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk programma, iedereen heeft ontzettend zijn best gegeven, en dat met artisten die anders niet voor 2.4 millioen in het openbaar staan! Hoop dat Beatrix genoten heeft - want dat was de bedoeling. Denk dat heel veel mensen in hun kommentaren dat even vergeten zijn: het was een feest voor haar.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vond het zó jammer dat prinses Beatrix een bontcape droeg.......dit gedrag blijft verbazing wekken!
  Er bestaat heel mooi namaakbont, en natuurlijk zijn er ook prachtige capes van ander materiaal.
  De prinses zou toch ook niet willen dat haar hondjes doodgeknuppeld werden, alleen maar om om iemands nek te hangen....?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Loulou Rosenberg4 februari 2014 om 13:08

  vond het heel jammer dat zij zelf iet iets gezegd heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Salvatore Galeno4 februari 2014 om 13:09

  Het was prachtig, maar niet alles! wat het commentaar op bont.............. De Prinses gaat niet vragen om een dier af te maken voor een cape. en, het niet dragen van deze of andere capes brengt die zielige dieren niet weer tot leven! Dus, wel normaal blijven doen. wij hebben een prinses die altijd bewezen heeft respect te hebben voor mens en dier, zo verdient ook onze prinses verdient alle respect die haar toekomt .

  BeantwoordenVerwijderen