10 jaar Amalia, Prinses van Oranje: VII | De Oranjes

woensdag 26 februari 2014

10 jaar Amalia, Prinses van Oranje: VII

Foto: © Sander Chamid/PPE,   www.ppe-agency.com
Ook in 2010 waren er weer Olympische Winterspelen. Dit keer in het Canadese Vancouver. Voor Prinses Amalia betekende dit enthousiast de sporters aanmoedigen in combinatie met een skivakantie. Af en toe woonde ze een schaatswedstrijd bij, en hield zich dan, als het even niet interessant was, bezig met boekjes lezen. Ook bezocht het gezin het Holland House voor een ontmoeting met de schaatsers. Amalia keek samen met haar zusjes haar ogen uit, want behalve schalen met bitterballen, koekjes en chocolaatjes was er ook een bobslee simulator en een WII die direct door de prinsesjes uitgetest werd. De prinses was zelf inmiddels ook een echte sportster te noemen. Behalve hockey ging ze ook judo – en vioollessen volgen en behaalde ze in 2010 haar zwemdiploma C. Ondanks de collectie zwemdiploma’s kreeg Prinses Amalia toch altijd nog een veiligheidsvest aan tijdens een vaartocht met de Groene Draeck. In mei werd het gezin – samen met Koningin Beatrix – gesignaleerd op het Grevelingenmeer bij Ouddorp waar ze in de nacht van 15 op 16 mei overnachtten. Hoewel de toenmalige Koningin de volgende ochtend verder voer, vertrok het gezin per auto weer naar huis. Ook de Pinksterdagen werden niet op de Eikenhorst doorgebracht. Er werd gekozen voor een fietstocht in het Limburgse Meerssen. Na een lange fietstocht door de mooie omgeving van natuurgebied Meerssenderbroek werden de Prins van Oranje, Prinses Máxima, Prinses Amalia, Prinses Alexia en Prinses Ariane uitgebreid lunchend gezien bij Uitspanning de Nachtegaal. Rondom het terras van het restaurant liepen allerlei paarden en koeien waar de kleine Ariane zeer in geïnteresseerd was. Naar verluidt kreeg Prinses Amalia daarom de helft van het broodje van haar zusje. Ook werd er tijdens het vervolg van de fietstocht nog een tussenstop gemaakt bij een nabijgelegen speeltuin. De volgende dag bracht het gezin een bezoek aan pretpark ‘De Valkenier’ in Valkenburg. Daar genoten de prinsesjes van botsauto’s, waterglijbanen en een spookhuis.

"Ik ben ook gewoon Amalia"
Het besef dat ze echt een prinsesje was, kreeg Amalia wellicht pas toen ze als peetkind van de Zweedse Prinses Victoria een van de bruidsmeisjes mocht zijn op dit Koninklijke Huwelijk. Al een dag van te voren was ze samen met de andere kinderen aanwezig bij de generale repetitie in de kerk. Amalia, die duidelijk een goede band heeft met haar peettante, kon maar met moeite van de oorbellen van de Zweedse prinses afblijven.


De volgende dag bezocht de prinses samen met haar moeder, oma, en Prins Lorenz van België het centrum van Stockholm waar ze enkele leuke fotokaarten mocht uitkiezen.
Foto's: © v.d. Werf/PPE,   www.ppe-agency.com
Foto: © Jonas Ekströmer/Kongahuset
Een paar uur later verscheen ze in een parel-wit jurkje van de ontwerper Pär Engsheden aan de hand van Prinses Ingrid-Alexandra in de kerk. Netjes ingestudeerd liep ze over de blauwe loper voor het bruidspaar uit, naar een hoekje in de kerk waar ze samen met de overige bruidskinderen gedurende de plechtigheid verbleef. Tijdens de langdradige dienst verloren de bruidskinderen al snel hun interesse en plukten ze uit verveling wat aan de boeketjes. Na afloop werden er nog officiële foto’s gemaakt en zat de taak van de prinses er weer op, terwijl haar ouders nog tot middernacht feestten met de andere gasten. Een paar weken later heerste er WK-koorts in Nederland. Zeker toen het Nederlands Elftal steeds een ronde verder kwam, nam de spanning ook toe bij het Koninklijk gezin. De zomerfotosessie op 5 juli vond een dag voor de halve finale tegen Uruguay plaats. Daarom werd er, hoe kan het ook anders, gevoetbald door de prinsesjes voor het oog van de fotografen. Terwijl haar zusjes liever nog even de kat uit de boom keken, nam Amalia letterlijk de aftrap door ‘Hup Holland hup’ te roepen en tegelijkertijd tegen een oranje voetbal te trappen. Wie gaat er winnen vroeg de prins aan zijn dochter, doelend op de halve finale. “Ikke!” riep Amalia enthousiast. Vervolgens fluisterde de prins iets in het oor van de prinses, wat later
‘Ga de vuvuzela maar halen’ bleek te zijn. Meteen rende Prinses Amalia naar de openstaande serre van de villa waar ze een vuvuzela van een stoel griste en er hard op blies. Daarna combineerde ze het voetballen en blazen en blies ze, op aanraden van haar vader, in het gezicht van een journalist. Prinses Máxima probeerde vervolgens met grote moeite de vuvuzela af te pakken, waarna haar man ‘m meteen weer van haar pakte en aangemoedigd door Prinses Amalia er ook op blies. Na een kwartier vertrokken de prinsesjes weer naar binnen, en beantwoorde het prinselijk paar nog enkele vragen tijdens een persgesprek. Voor de zoveelste keer werd gevraagd of Amalia weet dat ze een prinses is. De prins antwoordde: “Je moet haar daar niet mee lastigvallen, want dan zegt ze: ‘ik weet het, maar ik ben ook gewoon Amalia’. Prinses Máxima vertelde verder: “Vanmorgen hebben we gezegd, we hebben zo een fotomoment, dus jullie moeten glimlachen.” Waarop de prins zegt dat het toch wel heel bijzonder is dat zijn kinderen zo zichzelf blijven tijdens de fotosessie met zoveel camera’s om hen heen.

Foto's: © RVD
Vaker in het openbaar
Foto's:
© screenshot en  Rubsamen
/PPE,   www.ppe-agency.com
Na een vakantie in, vermoedelijk Italië, is het gezin in augustus 2010 aanwezig bij het zeilevenement Sail in Amsterdam. Op de eerste dag was alleen de prins aan boord op de Clipper stad Amstedam, maar een dag later nam hij zijn hele gezin mee en voeren ze met de Groene Draeck mee over het IJ. Naarmate de dag vorderde werden de prinsesjes steeds enthousiaster in het zwaaien naar voorbijgangers en als het hen allemaal iets minder interesseerde hielden ze zich bezig met een koffer barbies en My little pony’s. Prinses Amalia liet zien al een echte fotograaf te zijn. Met het bekende blauwe cameraatje van haar moeder fotografeerde ze enkele historische schepen. ’s Avonds hadden Prinses Amalia en Prinses Alexia echt de smaak te pakken en dansten ze op het dek van de Groene Draeck op het ritme van de muziek. Ook de volgende ochtend werd het gezin nog op het Sail-terrein gesignaleerd. De prins en prinses bezochten met hun dochters onder andere het schip ‘Amerigo Verspucci’ waar de prinsesjes zich lieten schminken. Vervolgens waren ze nog éven aan boord van de Groene Drack, maar voordat de vlootschouw begon, die door de prins werd afgenomen, zaten Amalia, Alexia en Ariane al weer thuis. Ook in september verscheen Prinses Amalia meerdere malen in het openbaar. Zo mocht ze op 4 september samen met haar jongste zusje Koningin Beatrix vergezellen bij het bezoek aan het paardensportevenement ‘Breda Hippique’. Samen met de prinsesjes, die alles wat ze overhandigd kreeg voor haar droegen, bezocht de Koningin de vierspanwedstrijden en daarna het ‘Farewell-moment’ voor de ruiters die naar Kentucky reisden om Nederland daar te vertegenwoordigen tijdens de Wereldruiterspelen.
Foto's: © Nieboer/PPE,   www.ppe-agency.com
Foto: © Nieboer/PPE,   www.ppe-agency.com
Een week later namen de Prins van Oranje en Prinses Máxima hun dochters mee naar het vijftigste fruitcorso in Tiel waar ze voor waren uitgenodigd. Op de tribune werden drie rieten stoeltjes neergezet voor de prinsesjes in hun vrolijke jurkjes. En de prinsesjes waren niet voor niets meegekomen want ze keken hun ogen uit bij het passeren van prachtige praalwagens. Verder kregen ze regelmatig fruitijsjes, appels en potjes jam waar ze meteen van wilden proeven. Een dag later, op 12 september, bezocht Prinses Máxima met haar dochters de musical Mary Poppins in het Scheveningse Circustheater. Naar verluidt zong en klapte Prinses Amalia mee met alles wat op het toneel verscheen.  Behalve culturele evenementen, kan ook de sport op Koninklijke aanwezigheid blijven rekenen. Meestal verschijnt het gezin ineens plotseling bij een wedstrijd. Zoals het WK turnen in Rotterdam. Rond 15.00 uur arriveerde het gezin om de toestelfinale te zien waar turner Epke Zonderland tweede werd. De prinsesjes beschikten over zogenaamde opblaasbare oranje ‘aanmoedigingssticks’ die door Prinses Amalia omgetoverd werden tot viool. In haar fantasie diende een stick als de houten
Foto: © Nieboer/PPE,   www.ppe-agency.com
klankkast en de andere stick als de strijkstok. Ook Prinses Ariane zag er wel wat in. Zij deed net of het haar neus was en speelde voor Pinokkio. Traditiegetrouw bezocht het prinselijke gezin in november ook weer de Sinterklaasintocht in Scheveningen. In het voorgaande jaar was Amalia de ‘Sinterklaas’, maar die rol was nu weggelegd voor haar zusje Alexia die een leuke mijter diadeem had opgezet. Amalia en Ariane droegen een pietenmuts die niet veel later vooral als pepernotenzak gebruikt werd. Het duurde echter even voordat Sinterklaas de kant opkeek van de prinsesjes, dus schreeuwde Amalia hard – inmiddels ook traditie – “Sinterklaaaas!”. Dat had effect.

“Een kransje voor papa”
Kort na haar verjaardag, waarop een oud vliegtuig van Prins Bernhard haar naam kreeg, vertrok het gezin weer naar Argentinië voor de kerstvakantie. Het gezin verbleef aan het Nahuel Huapi meer waar Martín Zorreguieta een restaurant heeft. Om in de vakantie met rust te worden gelaten liet het gezin zich op 19 december fotograferen in Villa La Angostura. Tussen de bloemetjes leverde dat mooie voorjaarsplaatjes op terwijl het in Nederland sneeuwde. Na trouw geposeerd te hebben, plukten de prinsesjes de bloemetjes. “Ik maak een kransje voor mama” zei Alexia, waarop de prins zei: “En voor papa dan?” “Nou die krijgt n….” vulde Amalia – de zin verder inslikkend – aan. De prins pakte haar vervolgens lachend vast en riep: “Wat wou jij zeggen”. “Een kransje voor papa” zei Amalia toen snel.

Foto: © Patrick van Katwijk, RVD/Dutch Photo Press

7 opmerkingen:

 1. Wat een fantastische en super uitgebreide log over weer een jaartje prinses Amalia! Hier zit pas veel werk in :) knap dat je alle informatie terug weet te vinden om er zulke verhalen van te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat leuk,
  Ik vind zulke logs zooooo leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Met plezier gelezen en ik heb het al meerdere keren gezegd; je hebt je roeping gemist; je had verslaggeefster moeten worden of journaliste, want zulke stukjes schrijven, kun jij wel. Succes met je fantastische mooie log.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hartelijk dank voor het compliment :) Ik principe ben ik een klein beetje een verslaggeefster, maar dan online i.p.v. krant e.d. :)

   Verwijderen
 4. Jeffrey, zoon van anja27 februari 2014 om 08:10

  Ben de eerste 2 uren vrij van school en ben je site aan het bezoeken en dit stukje over prinses Amalia is erg mooi. Ik heb er van genoten en ga de andere delen ook weer lezen.
  Groetjes van Jeffrey

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie log weer in deze leuke serie!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een heel mooie log heb je ervan gemaakt met leuke foto's er tussen!

  BeantwoordenVerwijderen