Oranje nieuws – 2 t/m 4 december 2013 | De Oranjes

woensdag 4 december 2013

Oranje nieuws – 2 t/m 4 december 2013

Prinses Margriet kapt boom voor Sophia Kinderziekenhuis

Prinses Margriet heeft maandag samen met een patiëntje van het Sophia Kinderziekenhuis een boom gekapt op Kroondomein Het Loo.

Met een ‘mammoet’ beschermhelm durfde de prinses het aan om samen met de jongen de zaag in de 25-meter hoge fijnspar te zetten. De kap van de boom is voor een goed doel, want hij krijgt een nieuw leven bij de entree van het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Daar wordt hij versierd als kerstboom en kunnen bedrijven en particulieren een lichtje in deze boom kopen. De opbrengst komt ten goede aan de ontwikkeling van het Sophia Kinderthoraxcentrum. Op deze nieuwe afdeling wil het ziekenhuis de oorzaken en gevolgen van hart-, long- en luchtwegaandoeningen bij kinderen gaan onderzoeken.

Foto: © Jan Huttinga/Kroondomein het Loo 

Koning Willem-Alexander ontvangt Voorzitter Europees Parlement

Koning Willem-Alexander heeft dinsdag de voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, ontvangen.

Schulz kwam naar Nederland om met minister-president Rutte en minister Frans Timmermans te praten over de aankomende verkiezingen van het Europees Parlement in Europa van 22 tot 25 mei 2014. De ontvangst bij de Koning op Paleis Huis ten Bosch was daarom kort, maar onvergetelijk.

Koningin Máxima bezoekt jubileumsymposium Autismecafé

Koningin Máxima woonde dinsdag een symposium bij van het Autismecafé in Leiden. 

Het Autismecafé, wat in het Volkshuis gehuisvest zit, bestaat al 10 jaar. Ter gelegenheid van het jubileumjaar verscheen het boek Autismecafé: de kracht van ouders’. Tijdens de bijeenkomst kreeg Koningin Máxima, het eerste exemplaar overhandigt. De Koningin droeg een mooi, maar absoluut geen prikkelarm pakje. Dat bleek niet voor problemen te zorgen, want – hoewel de naam anders doet vermoeden – is het Autismecafé alleen bedoeld voor de ouders van autisten.

Stichting Ovaal – de initiatiefnemer van het café en de organisator van het symposium – blikte tijdens de bijeenkomst terug op de thema avonden die voor ouders van een kind met autisme georganiseerd worden. Tijdens die avonden kunnen ouders vragen stellen aan deskundigen en ervaringen uitwisselen met andere ouders over de problemen die tijdens de opvoeding van een autistisch kind kunnen ontstaan. Door het succes van het café zijn er in de afgelopen jaren twaalf Autismecafés in Nederland gerealiseerd. De Koningin dronk na afloop van het symposium een bakje thee en ging in gesprek met enkele ouders die over hun ervaringen met het café vertelden.


Foto's en collage: © Mirjam de Vriend

Prof.mr. Pieter van Vollenhoven reikt penningen uit
“We blijven kaarsjes branden voor Bernhard”

Prof.mr. Pieter van Vollenhoven reikte vandaag op het Stadhuis van Rotterdam de Prof.mr. Pieter van Vollenhoven Penningen 2013 uit.

Foto: Screenshot RTL Boulevard
De penning bestaat sinds vorig jaar en is bedoeld om mensen te eren en te belonen die op een bijzondere wijze hebben bijgedragen aan de veiligheid in de samenleving. Uit alle voordrachten heeft de Stichting Maatschappij en Veiligheid gekozen voor een 90-jarige man uit Rotterdam die een meisje uit het water heeft gered; een 76-jarige mevrouw uit Nieuwegein die een inbreekster in haar huis heeft vastgehouden tot de politie arriveerde; een mevrouw uit Venray die zich sterk heeft gemaakt voor de veiligheid en rust rond het zorgappartementencomplex en verpleeghuis waar zij woont door overlast veroorzakende jongeren op hun gedrag aan te spreken; een 70-jarige heer uit Schoonhoven die wist te voorkomen dat de bus met het zeemanskoor waarvan hij lid is, verongelukte; en een buschauffeur uit Arnhem die een vastzittende rolstoeler van een spoorwegovergang redde. Nadat van Vollenhoven de penningen had uitgereikt stond hij kort de pers te woord. Er werd wederom gevraagd hoe het met Prins Bernhard gaat. “We blijven nog even kaarsjes branden. We hopen dat hij de energie houdt en wij leven intens mee. Het is je kind, dus je bent zeer betrokken en ook omdat je vindt dat je eerder aan de beurt bent dan de jongere generatie. Over de afloop is niets te zeggen, behalve elkaars hand vast te houden. De reacties uit het land zijn een grote steun voor de familie. Dat is zeer stimulerend en hartverwarmend.” aldus van Vollenhoven.

Koning Willem-Alexander opent nieuw hoofdkantoor Applikon Biotechnology

Koning Willem-Alexander heeft vandaag het nieuwe hoofdkantoor van Applikon Biotechnology BV op de Biotecht Campus in Delft geopend.

Applikon Biotechnology BV is gespecialiseerd in biotechnologie dat wordt gebruikt in de ontwikkeling en productie van geneesmiddelen en vaccines. De Koning kreeg na de openingshandeling een uitgebreide rondleiding door het hoofdkantoor en was zeer geïnteresseerd in de systemen die worden gebruikt voor de productie van vaccins en geneesmiddelen. De producten die in Delft worden ontwikkeld, worden wereldwijd verkocht, en daar was de Koning zichtbaar trots op. Dat de biotechnologische vestiging nu een nieuwe locatie heeft, zal een verdere groei van populariteit van het bedrijf alleen maar bevorderen.

Prinses Beatrix door Raad van State bedankt met concert

De Raad van State heeft Prinses Beatrix vanavond bedankt voor 33 jaar voorzitterschap. Dat deden ze door middel van het aanbieden van een concert van de New Dutch Academy.

In het gebouw aan de Kneuterdijk was behalve de prinses, ook het Koninklijk paar aanwezig. Hoewel het voorzitterschap van de Raad van State vooral een staatsrechtelijke betekenis heeft, is een bedankje wel op zijn plaats. Bovendien was Prinses Beatrix al sinds haar 18e totdat ze Koningin werd lid van de Raad van State. Tijdens het concert van het 10-jarige New Dutch Academy orkest stal vooral sopraan Gudrun Sidonie Otto de show tijdens de uitvoering van 17e en 18e eeuwse muziekstukken.

Foto: Hans Kouwenhoven/ Raad van State

Overig nieuws:
- Aanstaande vader Prins Jaime was gisteravond te zien in het programma ‘Altijd Wat’. Als speciaal gezant Natuurlijke hulpbronnen was hij in Congo om daar een conflictvrije tinmijn te organiseren.

- Koningin Máxima is gisteren tijdens een gezamenlijke vergadering van de Eerste en Tweede Kamer officieel benoemd tot regentes voor het geval Koning Willem-Alexander voor Amalia’s 18e verjaardag overlijdt.

- Koning Willem-Alexander ontvangt vandaag ter overhandiging van hun geloofsbrieven de ambassadeurs van Burundi, de Filipijnen en Mali.

2 opmerkingen:

 1. behalve het slechte nieuws van Prins Bernhard.... heb ik deze tweet gevonden:
  Sunday 17:12 1 December 2013
  17:12 A2 Paleis Drakensteyn Slotlaan 8 3749AA 8 Lage Vuursche
  Ambulance - Utrecht
  Lage Vuursche - 3749 - Slotlaan 8, Lage Vuursche
  P2000 oproep voor:Onbekend
  Capcodes: 0726125

  Hoop niet dat het ernstig is??? Weet jij daar meer?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik las het ook, maar gelukkig is Prinses Beatrix in ieder geval gisteravond nog bij een concert geweest.

   Verwijderen