Oranje nieuws – 12 t/m 15 december 2013 | De Oranjes

zondag 15 december 2013

Oranje nieuws – 12 t/m 15 december 2013

Prinses Laurentien opent netwerk 77 ‘E-Noses’

Prinses Laurentien heeft donderdag het netwerk van 77 E-Noses officieel in gebruik genomen op het hoofdkantoor van de DCMR Milieudienst in Schiedam. 

De elektronische ‘neuzen’ geven een beeld van de veranderingen in de luchtsamenstelling in het Rijnmondgebied. De prinses is als adviseur van de DCMR Milieudienst nauw betrokken bij het netwerk wat tot nu toe uit totaal zo’n 90 geurmetingen bestaat. De zogenoemde E-Noses sporen de bron op en leveren informatie over stoffen die zijn vrij gekomen. Op die manier kan sneller actie worden genomen naar de dader van de stank. Ook blijven bedrijven en burgers rond de Rotterdamse haven bespaard van vreemde, vieze of zelfs giftige stoffen.

Prinses Beatrix bij Nationaal Eerbetoon Nelson Mandela

Terwijl Nelson Mandela in Zuid-Afrika werd begraven, vond in de Amsterdamse Stadsschouwburg een Nationaal eerbetoon plaats, die Prinses Beatrix gedeeltelijk bijwoonde. 

Foto: ©  Robby Hiel 
Het Nationaal eerbetoon was een initiatief van ZAM Afrika Magazine, en bedoeld om met behulp van artiesten en kunstenaars een ode aan Nelson Mandela te brengen. De prinses liet deze week via de RVD weten de bijeenkomst graag bij te wonen. Eerder deze week was haar zoon al aanwezig bij de herdenking in Johannesburg. Een dag eerder nam hij persoonlijk afscheid van de opgebaarde oud-president. 

Toen Prinses Beatrix tegen de middag bij de Stadsschouwburg arriveerde, werd ze begroet door een Afrikaanse drumband en mensen die “Mandela Mandela” riepen. Daarna betrad ze onder luid applaus de zaal, waar een cultureel programma volgde. Gepresenteerd door Sylvana Simons traden onder andere het Cape Town Opera Choir, Noraly Beyer, Edsilia Rombley, Leona Philippo, Hadewych Minis, Adriaan van Dis, Thom Hoffman, Angela Groothuizen en Freek de Jonge op. Behalve in de zaal, kon men ook buiten op het Leidseplein het programma op grote schermen volgen.

Foto's: ©  www.royalduo.nl 

Kort nieuws: 
Er is een nieuw portret van Wilhelmina ontdekt

3 opmerkingen:

 1. op de TV zag je, dat haar drum-sticks werden angeboden...beetje jammer deed zij niet mee.. hahaha...

  vraag - ander thema - : waar heb jij vandaan, dat op 25.12 er een kersttoespraak komt? Agenda koninklijk huis zegt niets.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De agenda van het Koninklijk Huis is altijd wat laat, maar ga er maar vanuit dat de Koning deze traditie van z'n moeder gewoon heeft overgenomen :)
   Er is zelfs al een link op uitzendinggemist: (uiteraard nog niet met de uitzending) http://www.uitzendinggemist.nl/programmas/10426-nos-kersttoespraak-koning-willem-alexander

   Verwijderen
 2. Wat een prachtige foto's van prinses Beatrix vergezellen je verslag!

  BeantwoordenVerwijderen