10 jaar Amalia, Prinses van Oranje: IV | De Oranjes

vrijdag 20 december 2013

10 jaar Amalia, Prinses van Oranje: IV

Hoewel haar moeder hoogzwanger was, reisde Amalia met haar ouders en zusje in februari 2007 toch af naar het Oostenrijkse Lech voor de jaarlijkse vakantie. Dat Prinses Máxima dit jaar niet op de latten stond vond het prinsesje vast niet erg. Haar moeder had nu alle tijd om met haar en zusje Alexia in de sneeuw te spelen. Onontkoombaar is ook het jaarlijkse persmoment dat dit keer voor hotel Gastof Post plaatsvond. Enigszins verlegen daalde Prinses Amalia de trappen van het verblijf af en stapte daarna stoer door de sneeuw richting de fotografen. Haar zusje had minder geluk. De toenmalige prins liet zijn jongste dochtertje – nadat hij haar de trap af had getild – ook door de sneeuw lopen, maar ze viel. Prinses Alexia had geen handschoenen aan, dus kwam ze met haar handjes in de ijskoude sneeuw terecht. De prins en prinses deden de grootste moeite om Alexia te kalmeren en haar handen op te warmen. Ondertussen keek Amalia rustig naar het tafereel en zag op dat moment haar oom, tante, oma, nichtjes en neefje uit een ander deur naar buiten komen. Al poserend voor de fotografen plaagden Prinses Amalia en Gravin Eloise elkaar door steeds een vinger met sneeuw bij de ander in het gezicht te drukken.

Foto's: © Nieboer/PPE,   www.ppe-agency.com

In april brak er weer een spannende tijd aan voor de prinses. Op 10 april werd haar tweede zusje; Ariane Wilhelmina Máxima Ines geboren, en omdat haar vader op 27 april zijn 40e verjaardag vierde verscheen er een foto van het ‘nieuwe gezin’ samen met Koningin Beatrix.
Foto: © RVD
Op de avond van zijn 40e verjaardag kreeg Nederland bovendien een kijkje in het gezinsleven van de prins. De NOS maakte een portret en mocht ook meelopen in het privéleven. Er werd meerdere keren gefilmd. In (vermoedelijk) de zomer of het najaar van 2006 werden er opnamen in de tuin gemaakt, en begin 2007 nog wat beelden in de villa. In de tuin speelde het gezin op en rond de trampoline waar de prins zijn oudste dochter voorlas uit Nijntje. Na even aandachtig geluisterd te hebben riep ze “Pappie, ik wil springen”. Zo gezegd, zo gedaan. Bovendien is een trampoline natuurlijk ook om op te springen. Als Amalia echter van de trampoline valt, omdat de prins grote sprongen maakt, tilt Prinses Máxima haar dochter op en zegt de prins belerend: “opstaan en doorgaan”.

Tijdens de opnamen die zo’n half jaar later in Villa Eikenhorst gemaakt werden zit het gezin in de serre aan tafel paaseieren te kleuren. “Mag ik ffoelen?” vraagt Amalia aan haar moeder, die haar een warm ei geeft. Het prinsesje voelde net iets té hard aan het ei, waardoor het op de grond kapot viel. Terwijl haar ouders lachen, zegt Amalia zachtjes “Oh oh…Mag ik een nieuwe?”. Als ze druk aan het kleuren is met de oranje stift in haar linkerhand vraagt Prinses Máxima; “Hoe heet jij Amalia?” “Ik heet Amalia… van…. Oranje” zegt ze aarzelend terwijl ze de oranje stift terug in de bak zet. In de woonkamer roept Amalia vervolgens enthousiast “relaxen” terwijl ze een aanloop neemt en zich in de armen van haar vader laat vallen.


Foto: © Nieboer/PPE,   www.ppe-agency.com
Voor de tweede verjaardag van Prinses Alexia besloten de prins en prinses een fotosessie te organiseren die vanwege het slechte weer in de Koninklijke Stallen in Den Haag plaatsvond. Vooral Amalia genoot van de aandacht. Luidkeels zong ze haar zusje toe vanaf haar fiets. In haar lange witte jurk reed ze over het terrein en bleef: “In de gloriaa hieper de piep hoeraaaa” zingen. Anders dan nu was het veelvuldige contact tussen de fotografen en de jonge prinses. Door een oranje wuppie op zijn knie te zetten probeerde een van hen het prinsesje te lokken, wat uiteindelijk lukte. Ook vroeg de Wereldomroep aan Prinses Amalia om ‘poesje mauw’ te zingen in de microfoon. Amalia liet horen dat ze dit liedje wel kent, maar op de vraag van wíe ze het dan geleerd heeft dacht ze lang na. Uiteindelijk zei ze: “Mijn moeder..” Baby’tje Ariane sliep ondertussen door al het gezang en geflits heen en had niet in de gaten dat ze in verschillende poses gehouden werd voor een grote hoeveelheid pers. Na de zoveelste gezinsfoto gaf Máxima Alexia een kus omdat ze zo gehoorzaamde. Bij het zien van de rode vlek op Alexia’s gezicht riep Amalia direct “lippenstift lippenstift!”. Nadat Prinses Alexia weer make-up vrij was, probeerde Prinses Máxima een ander liedje uit Amalia’s mond te lokken… Met effect. Prinses Amalia zong volledig: “Ik ben een clowntje Tiereliet. Je hoort me wel, maar je ziet me niet. Willen jullie mij toch even zien, klap in je handen dan kom ik misschien.” - Een liedje dat geschreven werd door muziekdocente Lin de Laat. Om het lied te illustreren, verdween een rondrennende Prinses Alexia steeds achter haar ouders. “Zwaaien allemaal!” schreeuwde Amalia tot slot. “Genetisch bepaald” besloot de lachende prins. In de stallen stond een verjaardagstaart klaar op een feestelijk gedekte tafel. De taart werd ten overstaan van tientallen fotografen genuttigd door de prinsesjes, maar eerst moest de jarige Alexia uiteraard twee kaarsjes uitblazen. Bij het verlaten van de stal liet Prinses Amalia nog eenmaal zien hoe mooi haar lange witte jurk is.

Foto's: © RVD en Nieboer/PPE,   www.ppe-agency.com

Ruim twee maanden later verscheen het prinsesje weer in een prinsessenjurkje. Op Paleis het Loo werd de 40e verjaardag van de prins op 1 september uitgebreid gevierd met de hele Koninklijke familie en buitenlandse gasten. Het gezin arriveerde per calèche, maar omdat die plotseling stopte, viel het prinsesje omver. Toen het gezin het paleis betrad waren sommige gasten (beide oma’s en opa Zorreguieta) nog niet gearriveerd. Nieuwsgierig wachtten Prinses Amalia en Prinses Alexia daarom de gasten op in de hal van het paleis. Op een gegeven moment konden ze het niet laten om over de drempel te stappen en een eindje over de rode loper te wandelen. De ‘ontsnapping’ was van korte duur want Máxima zag het tweetal vertrekken en bracht hen weer naar binnen.

Foto's: © Nieboer/PPE,   www.ppe-agency.com
Foto: © Jeroen van der Meyde/RVD
Ondeugend zijn was ook het thema van de doop van Prinses Ariane op 20 oktober 2007. Amalia’s jongste zusje werd gedoopt in de Kloosterkerk in Den Haag door Deodaat van der Boon die in 2005 ook Prinses Alexia gedoopt had. De dienst had een serieus karakter, maar dat werd volledig omgegooid toen halverwege de dopeling werd binnengedragen gevolgd door haar zussen, nichtjes, neefje en andere kinderen. Het was de bedoeling dat de kinderen netjes aan de rand van het podium op de “A” kussentjes zouden zitten. Maar Graaf Claus had meer zin om er mee te gooien. De enige kleinzoon van toenmalig Koningin Beatrix stal vanaf de eerste minuut de show en kreeg al snel zijn zus, zusje en nichtjes zover om ook mee te doen met het feestje. Toen de ouders met de dopeling verzocht werden het podium te betreden, keken een paar nieuwsgierige gezichtjes aandachtig mee hoe de dominee samen met Prinses Amalia het doopvont vulde met water uit de Jordaan. “Dat is water Mammie” riep Alexia verbaasd. Terwijl de zusjes en Claus toekeken hoe Ariane gedoopt werd, plukten de gravinnetjes Leonore en Zaria bloemen uit de bloemstukken om die vervolgens als ‘bos’ aan hun ouders aan te bieden. Alleen nichtje Luana zat braaf bij haar moeder op schoot. Toen het koor vervolgens weer begon te zingen, hielden alle kinderen de handen voor de oren, en uiteindelijk lagen Amalia, Alexia en Eloise zelfs languit op het podium onder de toga van de dominee te gluren. “Volgens mij is het zo langzamerhand kinderbedtijd” grapte hij. De prins en prinses, beide oma’s en opa Zorreguieta kwamen inmiddels niet meer bij van het lachen. Oma Zorreguieta probeerde tijdens de dienst meerdere malen de jurkjes van haar kleindochters opnieuw te strikken, maar dat was tevergeefs omdat door al het rollen, hollen en gooien met kussens steeds de strik eruit ging. Tijdens het slotlied kreeg Prinses Amalia nogmaals de lachers op haar hand toen ze zogenaamd vanuit de liturgie de tekst van het koor meezong.
                                                                                                                                                                           Foto's: © Nieboer/PPE,   www.ppe-agency.com en screenshots NOS

In december werd Amalia al vier jaar en dat betekend voor het eerst naar school. Hoewel ze enkele weken daarvoor nog luid zwaaiend en zingend in Wassenaar Sinterklaas en Zwarte Pieten begroette, was ze op haar eerste schooldag wat verlegen. Samen met haar ouders werd ze ontvangen door juf Ans van groep 1 die haar het klaslokaal liet zien en vertelde waar ze haar jasje kon ophangen. Bij het opbergen van haar schooltas zei Amalia met zacht stemmetje: “mijn prinsessentasje”. In het lokaal stonden de stoelen alvast in een kring voor het kringgesprek. Het afscheid van haar ouders was vooral iets waar de prins en prinses zelf moeite mee hadden. Amalia leek zich al te verheugen op de binnenkomst van haar klasgenootjes, maar Prinses Máxima vond het moeilijk haar kind los te laten en liet dan ook een traan vallen. Na dikke knuffels van beide ouders zwaaide ze haar ouders nog uit die het schoolplein enigszins ontroerd verlieten.

Lang duurde de eerste schoolperiode niet voor Prinses Amalia. Een week later vloog ze voor de kerstvakantie naar Argentinië. In het warme Argentinië kon het prinsesje ineens weer haar zomerjurkjes aan en ijsjes eten. Vlak voor de kerst, op 21 december, besloot het prinselijk paar een fotosessie te organiseren in de tuin van de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Buenos Aires in de hoop hierna nog enkele rustige vakantieweken zónder media mee te maken. In  identieke jurkjes gaven de prinsesjes met kleine gietertjes de bloemetjes water. Ook werd er gevoetbald. Na een kwartiertje zat het fotomoment erop en riep Amalia vrolijk: “Merry Christmas!”
Foto's: ©  Frank van Beek/RVD en Nieboer/PPE,   www.ppe-agency.com 

9 opmerkingen:

 1. Wat een leuke samenvatting heb je gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wederom weer erg mooi weergegeven; vooral de doop van Ariane blijft mooi met al die spelende neefjes en nichtjes bij elkaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldig! Dit verhaal brengt mij nog nieuws, vooral een deel van de fotosessie op de verjaardag van Alexia kende ik nog niet. Niemand kan dit beter als jij, wat een talent heb je toch.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. heel leuk weer;) grappig is dat, dat filmpje van Alexia's tweede verjaardag heb ik vroeger zo veel bekeken dat ik dat liedje 'fluitje tiereliet' helemaal kan dromen :P

  BeantwoordenVerwijderen
 5. ik vin het zo schattig!!!!! I LOVE AMALIA,ALEXIA EN ARIANE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  BeantwoordenVerwijderen